Keszey Ágnes és Mihály Szilvia | 2019.07.29. 08:00
Gyere velünk egy badacsonyi időutazásra!
136 évet repülünk vissza az időben, a Hableány szálloda, majd vendéglátó kombinát titkos történetei mellett természetesen lesz szó szerelemről és borokról is. Nézd meg videóinkat!

Kalandozz velünk az időben, nézzük meg, hogyan lett a Hableány egy vízparti vitorlás szállodából a mai kor egyik legmodernebb borászati központja Badacsonyban!

Fotó: Keszey Ágnes

Azt biztosan tudjuk, hogy az 1800-as évek közepétől már vendéglő működött ezen a helyen: a telek, amelyre a Hableány-szálló épült 1857-ben Holzeri János zirczi lakos tulajdonában volt, és egy „L” alakú épület állt rajta. Magát a Hableány-szállót 1883. július 14-én nyitották, az akkor még vízparti telken. Hamar közösségi hellyé, a vitorlás élet központjává vált.

A szálloda kényelemmel bútorozott szobáival, tágas étkező és társalkodó termeivel, sétányával, balatoni fürdőjével, melyben úszómester is van alkalmazva, immár a közönség rendelkezésére áll. Akik a főváros felől mennek a Balaton e kies pontjára, a boglári állomástól a Badacsonyi Yacht Társaság nagy vitorlás hajóin kelhetnek át a tó vizén. A vitorlások a déli 12 órakor Budapestről érkező személyvonatot megvárják – olvasható a helytörténeti kiállításon.

Fotó: Szuromi Judit/Laposa Birtok

– Az első tíz év vendéglőseit nem ismerjük, a megtalált anyagok szerint az biztos, hogy 1893-ban már Trattner Gusztáv üzemeltette a Hableány szállót – mondta Laposa Bence.

A híres vendéglős főzött Erzsébet királynénak is.

A Hableány mellett Trattner üzemeltette a Neptun hotelt is, és hirdette a két szálláshelyet. Nézd meg, most milyen szépek a Hotel Neptun szobái:

Tudod, miért hasonlítják a Hableányt a rajnai tündérhez?

Az épület falán található mozaikról itt olvashatsz részletesebben!

Fotó: Mihály Szilvia

1909. július 9-én nyitották meg a felső-parti vasútvonalat. Az ünnepi szerelvény a Keleti-pályaudvarról indult és Pusztaszabolcson, Börgöndön át ért Tapolcára. Eleinte napi három járat közlekedett a főváros és Tapolca között, az utazási idő a Hableány állomásig a fővárosból csaknem öt óra volt. Ettől kezdve jelentősen megnőtt a vendégek száma, a Balatoni Szövetség által évente javasolt iskolai kirándulások útiterveiben is folyamatosan szerepelt Badacsony és a Hableány szálloda.
A vasútépítés következménye, hogy az egykor vízparti szállodát elvágták a Balatontól.

Fotó: Mihály Szilvia

Az első világháború után a badacsonyi hotelek is a beteg katonák rendelkezésére álltak, szanatóriumként működtek. A Hotel Neptunban ismerte meg későbbi feleségét a Balaton festője, Egry József. Nagyon romantikus a történet!

Ha többet akarsz tudni erről a szövevényes szerelemről, kattints ide!

Badacsonytomajra csak 1936-ban vezették be a villanyt, de a Hableány és a Neptun már tíz évvel korábban villanyvilágítással büszkélkedhetett.

Mit keres a postaláda az étteremben? Nézd meg a videót és megtudod!

1964. július 16-án nyitották meg a vendéglátó kombinátnak nevezett modern Hableányt, amit 4 és fél millió Ft-ból építettek nagyrészt betonból és üvegből. Az egyszerre 800 vendég kiszolgálására alkalmas étterem szomszédságában önkiválasztó csemegeboltot rendeztek be. Ebben az időben nyaranta több mint egymillió vendég fordult meg Badacsonyban.
Az új Hableány nemzetközi nyilvánosságot is kapott, szeptember 13-án a badacsonyi szüreti bált a Hableányból öt országba közvetítette a Magyar Televízió.
Nézzük, milyen ételek szerepeltek a korabeli étlapon:

Nem csak az épület újult meg 2019. nyarára a Laposa családnak köszönhetően, hanem az étlap is, mutatjuk mit kínálnak ma az étteremben.

Fotó: Keszey Ágnes

A beruházásának és felújításnak központi eleme volt, hogy az épület méltó maradjon történetéhez, jelentéséhez, és új funkciókkal gazdagodjon. Birtokközpont, borászat, gasztronómiai tér, vendéglátóhely lett, ahol a múlt és a jelen összeér. A fejlesztés a Laposa Birtok, és a mögötte álló család életében is hatalmas lépés. Laposa Bence elárulta nekünk, ő melyik időszakát szereti legjobban a régi Hableánynak!

Itt elolvashatsz mindent a felújított épületről!
Ma a Hableány valódi közösségi tér, de itt üzemel a Laposa család borászati üzeme is. Minden titkot megtudhatsz a látványborászatban!

Fotó: Mihály Szilvia

Kattints ide a legjobb Hableány képekért:

Készítette: Keszey Ágnes, Mihály Szilvia

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva