– Nagy öröm számukra, hogy egy év kihagyás után ismét megrendezhetjük ezt a különleges őszi, balatoni programot a Veszprémvidéki Horgász Egyesülettel (VHE) és az egyik helybeli szállodával – mondta Hebling Zsolt, Alsóörs polgármestere a megnyitójában.
Tatai Lajos, a VHE elnöke kiemelte, idén már hatodszor szervezik meg a halnapot, és külön örömmel szólt a horgászversenyről.
– Kitűnő időben és gyönyörű környezetben igazi örömfőzésre és horgászatra kerül sor a strandon – vélekedett.
Heiter Sándor, a VHE tagja, az esemény főszervezője aláhúzta,
a halnapon megmutatják, hogy a halakból nem csak halászlét lehet főzni, hanem különféle ételeket is. A résztvevőknek jó tüzet, kevés szelet kívánt, illetve azt, hogy ne égjen oda a hagyma.
– Ha ez mégis megtörténik, akkor azt mondják, újragondolt recept alapján főztek – nevetette meg a közönséget.
Kirchner László, a helyi szálloda tulajdonosa szerint cél az, hogy a halnapból igazi közösségi ünnep legyen. Szőke András Balázs Béla-díjas filmrendező, színművész, a zsűri elnöke büszkén említette meg, hogy a 650 lakosú kis faluból, Taliándörögdről érkezett.
– Van valami közöm a halas történetekhez, mert szentesi vagyok, mely négy kilométerre van a Tiszától – mondta, majd örömfőzésre buzdította a résztvevőket.
Horváth László szállodai konyhafőnök a szervezők képviseletében
a halászléfőzésről elárulta, vörös- és fokhagymával hideg vízbe teszik a lefilézett pontyot és a harcsát, majd kavargatják az ételt, és lassan összetörik a halat. Másfél óra után teszik bele a jófajta piros és kevés füstölt paprikát, mellyel újabb fél órát fő az étel. A levet besűríti a kicsit áttört hal, a paprikák, és a végén főzik bele a filéket. A szabadtéri bográcsos főzés pedig különleges ízt, karaktert ad a halászlének.
Az eredményhirdetéskor egyebek mellett elhangzott, mindenki nyert, aki részt vett a programokon, és az is, aki eljött, és megkóstolta az ételeket, a horgászok pedig szép zsákmányt fogtak. Kránitz Róbert, a győztes horgászcsapat vezetője azt mondta, nagyon örülnek a mintegy három kiló keszegnek, amiből kitűnő ételt készítenek. A megtisztított, majd sűrűn beirdalt, sózott halat paprikás lisztbe forgatják, majd forró, bő olajban aranybarna színűre sütik.
Az örömfőzéshez és horgászathoz minden körülmény adott volt Alsóörsön: a páratlan környezet a csillogó Balatonnal, a nyarat idéző időjárás és a kitűnő balatoni halak, valamint a gazdag programok.
Forrás: Veol.hu
Fotók: Pesthy Márton/Napló