2019.01.30. 10:00
Településbemutató - Alsóörs
Alsóörs területét már a rómaiak idején lakták, területéről edénytöredékek és egy és egy 11. századi temető maradványai kerültek elő. A történelem viharai alatt többször elpusztult a falu, 1570-ben valószínűleg egy török-magyar ütközet helyszíne volt a környék, Bornemissza János pápai várkapitány ütközött meg itt a túlerőben lévő oszmán csapatokkal. A középkorban királynéi birtok volt, akkoriban kezdték el a vöröskő bányászatát.

A néhány évtizede még a falu határában bányászott vöröskő meghatározza a faluképet. Mindenhol vöröskő támfalak, lábazatok, kerítések láthatók.

A permi vörös homokkő körülbelül 310 millió évvel ezelőtt, a földtörténeti ókor végén keletkezett. Jellegzetes színét a homokszemcsék közötti hézagokban elhelyezkedő és a szemcsék felületét bevonó vasásványok adják. A vörös homokkő Balatonalmádi – Alsóörs – Csopak – Balatonszepezd – Révfülöp környékén, a part közelében még a felszínen van, délnyugat felé haladva azonban mind mélyebbre süllyedt.

Fotó: Veszprém megyei értéktár

Az alsóörsi permi vöröskő 2015 óta a Veszprém megyei értéktár természeti értékei között szerepel, így írnak róla:

„A római korban gyakran használták ezen a vidéken a vörös homokkövet: az építkezéseken falak, oszlopok, párkányzatok, kerítések készültek belőle. Ebből a kőből rakták helyenként az Itáliát Pannóniával összekötő római utat. Finomabb megmunkálására is számtalan példát ismerünk: oszlopfőket, sírköveket, szarkofágokat, szobrokat faragtak a kőzetből. A Veszprém megyében előkerült római kori faragott kőemlékek kiemelkedő darabjaival a balácai villagazdaságban találkozhatunk.”

Alsóörsön most is becsben tartják a vöröskövet: lassan két évtizede szerveznek itt kőfaragó alkotótábort, ahol, bár nem csak a vörös homokkővel dolgoznak a résztvevők egy- egy alkotás az alsóörsi köztereket is rendszeresen gazdagítja.

fotó: Szendi Péter/Napló

Alsóörs egyik látványossága a felhagyott kőbánya- az amfiteátrum, ahol nyaranta rendszeresen rendeznek színházi előadásokat. Ezen a különleges hangulatú területen, a község nyertes Varázserdő- varázserő pályázatának köszönhetően látogatóközpont épül. A régi bánya körül alakították ki a vörös homokkő tanösvényt, melyen a tájékoztató táblák a régi bányászcsaládok életéről, a kő felhasználásáról és keletkezéséről is tájékoztatnak.

Alsóörs leghíresebb épülete a „Török Ház”, mely az ófaluban épült 1500 körül, késő gótikus stílusban. A ház ma kiállítóhelyiségként funkcionál. Nevét turbán- szerű kéményéről kapta.

Szép a román és gótikus stíluselemeket is őrző, 13. századi alapokra épült, 1807-ben barokk stílusban felújított református temploma, amelynek festett famennyezete 1721-ből való.

Alsóörs szép természeti környezetben erdőkkel körülvett településéről két kilátó is gyorsan elérhető. A Somlyó-hegyi kilátóhoz vezető meredek ösvény néhány perc alatt megmászható, cserébe ilyen panorámát kaphat az ember:

A másik a vöröskőből épült csere-hegyi kilátó, amit a kőbányától kissé tovább a kék jelzésen érünk el. A kilátót eredetileg Horthy Miklós-kilátónak nevezték, az 1950-es években Szabadság-kilátóra nevezték át. 2001-es felújítása óta viseli a Csere-hegyi kilátó nevet.

Alsóörs híres hosszú strandjáról, melyen öreg fűzfák teremtenek hangulatot és rengeteg árnyékot. A legkisebbeket védett homokos öböl várja, a nagyobbak vízi élményparkban is kipróbálhatják ügyességüket.

Alsóörsön kifejezetten sok strandbüfé működik, de a strandon kívül is jó néhány étterem étteremben lehet vacsorázni. Az új mólón horgászhelyeket is kialakítottak, és az alsóörsi vitorlás klubban – a Balatoni Yacht Clubban sportol Berecz Zsombor olimpikon is.

Sokan már a fesztiválokról ismerik a falut: a település határában álló kempingben rendezik nyár elején a Harley Davidson fesztivált, melynek emlékére tavaly szobrot is állítottak a faluban. A tölgyfából kifaragott motoros szobrát Gáborecz István láncfűrészes fafaragó művész készítette, a tavalyi Harley-Davidson Open Road Festen.

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Alsóörs a Balatonfüred-csopaki borvidékhez tartozik, és a környéken kiváló borok készülnek, de néhány éve a móló környékére kisüzemi sörfőzdék települnek egy jó sörfesztivál erejéig, és ősszel a palacsintafesztivál várja a turistákat.

 

Összeállította: Sági Ági

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva