Tóth B. Zsuzsa/veol.hu | 2023.01.17. 08:00
Télen is fontos a megfelelő folyadékbevitel
Az egészséges életmód szerves része a rendszeres testmozgás és a változatos, minden élelmiszercsoportot tartalmazó táplálkozás mellett a megfelelő folyadékfogyasztás. Igaz ez a téli hónapokra is.

Jámbor Szilvia dietetikus több jó tanáccsal is szolgál erre az időszakra.

Fotó: Mészáros Annarózsa/likeBalaton.hu

 

A felnőtt emberi szervezetet 70 százalékban víz alkotja, így e nélkül nem élnénk. Testünk megfelelő működésében a víznek összetett funkciója van: tápanyagszállítás, salakanyag-kiválasztás, testhőmérséklet-szabályozás, a sav-bázis egyensúly és a vérkeringés fenntartása, a megfelelő vérnyomás biztosítása, vizeletkiválasztás. A jól működő, egészséges szervezetben a folyadékfelvétel és -leadás egyensúlyban van. Amennyiben a folyadékfelvétel kisebb, mint a -leadás, akkor vízhiányos állapot lép fel, aminek rövid és hosszú távon egészségkárosító hatása lehet. A szervezet enyhe, vagy akár súlyosabb kiszáradása, szédülés, fejfájás, nyugtalanság, csökkent koncentrációs képesség, erős, szapora, szívdobogás, szapora légzés.

A kiszáradásra kifejezetten érzékenyek a gyerekek és idősek, az ő folyadékfogyasztásukat fokozott figyelemmel kell kísérni. Egy felnőtt ember napi folyadékszükséglete körülbelül két-három liter. Ennek egy része folyadékfogyasztással kerül a szervezetbe, a többi a táplálkozás során, például turmixok, levesek révén. Természetesen a folyadékigényre hatással van az életkor, a fizikai aktivitás, a külső környezeti hőmérséklet és az izzadás, a szaunázás vagy bizonyos betegségekkel összefüggő állapotok. A sós ételek fogyasztása és az alkoholfogyasztás is kapcsolatban van a folyadékfelvétellel. Naponta fogyasztandó víz, ásványvíz, a folyadékszükséglet nagy részét érdemes ezekből pótolni. Energiát nem tartalmaznak, csak ásványi anyagokat. A különböző ásványvizek ásványianyag-tartalma változó. Érdemes időnként változtatni a megszokott, általunk kedvelt ásványvízfajtán, hogy az abban lévő ásványi anyagokból ne legyen túladagolás, míg más ásványi anyagokból hiányállapot. A zöldség- és gyümölcslevek finomak, egészségesek, élelmi rostokat, energiát, szénhidrátot, vitaminokat, ásványi anyagokat tartalmaznak. Érdemes 100 százalékos zöldség- vagy gyümölcsleveket választani.

Fotó: Mészáros Annarózsa/likeBalaton.hu

 

A tej táplálkozásunk lényegi részét képezi, nagy része víz, de értékes fehérjéket, szénhidrátot, zsírt, vitaminokat, ásványi anyagokat is tartalmaz. Rendszeres fogyasztása lényeges. A tej mellett az ízesített tejitalok, kefir, joghurtitalok szintén alkalmasak a folyadékpótlásra. A tejes turmixok a tej és a zöldség vagy gyümölcs tápanyagait együttesen tartalmazzák, reggelihez, vacsorához, köztes kis étkezéshez kiválóak. Az üdítőitalok napi fogyasztásra nem ajánlottak, ritkán, alkalomszerűen egy-egy pohár megengedett. A light üdítőitalok cukormentesek, de esetükben sem ajánlott a fenti mennyiséget túl lépni. A kólánál figyelembe kell venni a koffein serkentő hatását, gyermekeknek nem ajánlott a fogyasztása. A tea remek folyadék, a fogyni vágyóknak a gyümölcstea, illetve zöld tea ajánlott. Figyelembe kell venni a teákban lévő koffein mellett a teobromin-, teoffilintartalmat, ezek élénkítő hatásúak. Ízesítés nélkül fogyaszthatók, vagy cukorral, mézzel, citromlével, tejjel. A hozzáadott cukor növeli az energiatartalmát. A citromlevet langyos teába érdemes csepegtetni, hogy értékes vitamintartalma ne vesszen el.

Fotó: Freepik

 

A kávéfogyasztás kapcsán is igaz a mértékletesség fontossága, a túl sok kávé ártalmas a szervezetnek. A nagy mennyiségű koffein álmatlanságot, nyugtalanságot, erős szívdobogásérzést válthat ki. Őszi, téli időszakban igazi finomság a forró csokoládé, amely a folyadékszükséglet pótlására alkalmas, és édesség utáni vágyunkat elégíthetjük ki vele. Nem kell nagy mennyiségű csokoládé hozzá, de jótékony hatással van szervezetünkre. A minimum 70 százalékos kakaótartalmú csokoládé jó hatással van a szívre és az érrendszerre, az agyi működésre, valamint magas az ásványianyag-tartalma és csökkenti a koleszterinszintet. Jó hatása van a közérzetünkre.

 

Forró csokoládé négy személyre:

nyolc dl tej, két dl tejszín, egy vaníliás cukor, egy evőkanálnyi barna cukor, 20 dkg 60-70 százalék kakaótartalmú étcsokoládé, csipetnyi só, őrölt fahéj, tejszínhab, reszelt csokoládé. A megmelegített tej és tejszín keverékét öntsük rá a feldarabolt csokoládéra, majd olvadásig kevergessük, de ne forraljuk! Merjük poharakba, fahéjjal, tejszínhabbal, reszelt csokoládéval tálaljuk!

 

Fotó: Mészáros Annarózsa/likeBalaton.hu

 

A Balatonra tömegközlekedéssel is eljuthatsz! Nézd meg menetrendi keresőnket!

Tervezd meg az utazást!



:


 

Forrás: veol.hu
Nyitókép: shutterstock

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva