A Komáromban megrendezett Év Fagylaltja versenyen idén öt kategóriában 81 fagylalt indult. A rendezvényen a versenyfagylaltok mellett lehetőség volt a korábbi évek díjnyertes fagylaltjainak megkóstolására is. A győztes fagylalt, amely a balatonmáriafürdői Florida Fagyizó mesterének, Somodi Jánosnak a műve, a Sütőtökös mandula fagylalt dió variációkkal.
Az „A” kategóriában a cukrászdák és kézműves fagylaltozók versengtek, ahol az aranyérmet és az Év Fagylaltja vándorkupát a Sütőtökös mandula fagylalt nyerte el. A Mentes kategóriában a hozzáadott cukor, glutén, laktóz és tejfehérje mentes fagylaltok versenyeztek, míg a „Csokoládé” kategóriában a természetes alapanyagokkal készült fagylaltok voltak a központban.
Az idei verseny izgalmas és sokszínű fagylaltkülönlegességeket hozott, és a győztesek mellett számos más kiváló fagylalt is bemutatkozott.
A versenyzők kreativitásának semmi sem szabott határt, a legnagyobb sláger azonban a tejföl volt, valamint sokakat megihletett a tejbegríz is.
A győztes Somodi János, a balatonmáriafürdői Florida Fagyizó fagylaltmesterének Sütőtökös mandula fagylaltja dió variációkkal lett az idén.
A rendkívül erős mezőnyben a következő eredmények születtek:
„A” kategória: cukrászdák, kézműves fagylaltozók versenye
- Aranyérmes és egyben az Év fagylaltja vándorkupa győztese: Sütőtökös mandula, dió variációkkal – Somodi János – Florida Fagyizó, Balatonmáriafürdő
- Ezüstérem: Kávés csokoládé mogyoró – Wilheim Dávid – Da Crema Fagyizó, Nagykanizsa
- Bronzérem: Bana-nut – Vadócz Jenő – Promenád Kávéház, Balatongyörök
A Mentes kategóriában az alábbi eredmények születtek (Hozzáadott cukor, glutén, laktóz és tejfehérje mentes fagylalt kategória):
- Aranyérem: Mandulakert – Kovács Roland – Krém Cukrászda, Székesfehérvár
- Ezüstérem: Fekete noha – Wilheim Dávid – Da Crema Fagyizó, Nagykanizsa
- Bronzérem: Szilvafácska – Vadócz Jenő – Promenád Kávéház, Balatongyörök
A „Csokoládé” kategória:
Ebben a kategóriában a cukrászdák, fagylaltozók, illetve alapanyaggyártók, forgalmazók is indulhattak olyan fagylaltokkal, amelyek természetes alap és járulékos anyagokkal, természetes stabilizátorokkal készültek.
Aranyérem: Sós karamellás körte – Végh József – Krém Cukrászda, Székesfehérvár
Ezüstérem: Fekete bárány – Tóth Erika – Black Sheep Kávézó és Konyha, Debrecen
Bronzérem: Flamand Csokoládé – Ipacs Balázs – FrieslandCampina Hungária Zrt, Budapest