likeBalaton.hu | 2024.09.27. 14:00
A történelem és a sör találkozása a Balaton partján
Kastély és sör? Hazánk kastélyai nemcsak a történelem és a kultúra szerelmeseinek nyújtanak élményt, hanem mostantól egyedülálló gasztronómiai felfedezést is kínálnak.

Ahogy egyre többen keresnek izgalmasabb, különlegesebb italokat, Magyarország sem marad le a trendekről. A NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. legújabb ötlete összeköti a gasztronómiát a történelemmel – ez pedig nem más, mint hazánk első kastélysöre, amelyet a Helka Sörfőzde gondos kezei alkottak. Két egyedi sör, a Bársony Dolmány IPA és a Fodros Pendely láger, nemcsak ízeikkel, hanem a mögöttük húzódó történettel is kitűnnek a hazai kézműves sörpiacon.

Miért izgalmas egy kastélysör?

A sör és a kastélyok találkozása elsőre szokatlannak tűnhet, de valójában egy zseniális ötlet. A hazai kastélyturizmus évről évre népszerűbb, és az ilyen különleges termékek még inkább vonzzák a látogatókat. Gondolj bele: nemcsak végigsétálhatsz egy gyönyörű kastély parkján, hanem meg is kóstolhatod annak „ízét” egy sör formájában! Az IPA és láger kategóriák kiválasztása is tudatos: mindkettő különböző ízvilágot nyújt, így mindenki megtalálhatja a kedvencét.

Bársony Dolmány – Nem csak egy IPA

A Bársony Dolmány egy kellemesen hűsítő IPA, amelynek citrusos ízvilága a modern kézműves sörök legjobb hagyományait követi, ugyanakkor egy karakteres kesernyésség teszi igazán egyedivé. Ahogy a sör neve is utal rá, a Bársony Dolmány elegáns, de határozott megjelenésű, akárcsak az a nemesi ruhadarab, amelyről elnevezték.

Fodros Pendely – Egy lágyabb, könnyedebb láger

A Fodros Pendely egy visszafogott, lágy láger, amely tökéletes választás azoknak, akik egy könnyed, de mégis ízes élményt keresnek. A sör testessége és enyhén kesernyés íze megidézi a régi falusi lakomák hangulatát, ahol a pendelyben táncoló asszonyok könnyed mozdulataihoz hasonlóan gördülékeny a kortyolás élménye.

Egy korty történelem

Az ötlet mögött természetesen több van, mint pusztán egy új sör piacra dobása.

A NÖF célja, hogy a magyar kastélyok élményeit még szélesebb körben népszerűsítse.

A látogatók nemcsak a falakat, kertet és történelmet ismerhetik meg, hanem egy olyan ízt is, amely szimbolizálja mindazt, amit ezek a kastélyok képviselnek.

A Helka nyitott a szortiment bővítésre

– Szántódpuszta a szomszédságunkban van, a felújítás óta szerencsére nagyon jó kapcsolatot ápolunk. Igyekszünk támogatni olyan lokális tevékenységeket, amiben ők is részt vesznek. A Puszta vezetőivel kezdtünk el közösen gondolkodni, majd kinőtte magát a projekt és léptünk nagyobb szintre – mondja Lakner Dóra a Helka Sörfőzde oszlopos tagja. – Nagyon örültünk, hogy erre a két típusa esett a választás, mert a láger, mint fogalom minden sörkedvelő számára ismert, s így nagyon jó bevezető tétel. Ha valaki egy kisüzemi, nagyon jó minőségű lágert kóstol, utána könnyebben mondja azt, hogy kóstoljunk meg egy másikat is, mert ez milyen jó volt!

Vidd haza a kastélyok élményét!

Látogatásod során a Bajnán, Dégen, Geszten, Fenékpusztán, Füzérradványban, Keszthelyen, Majkon, Nádasdladányban, Szabadkígyóson, Szántódpusztán és Tiszadobon található kastélyok egyikében sem maradhatsz ki a különleges sörök megkóstolásából.

Nyitókép: illusztráció / DMA

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva