likeBalaton.hu | 2024.10.04. 08:00
Állatok világnapja: Balatonfüreden nem jellemző a kóbor állat
Az állatok világnapját ünnepeljük október 4-én. Balatonfüreden nem jellemző a kóbor állat a településen. Sokféle rendezvényt szerveznek a helyi gyepmesteri telep és a menhely részére.

Az állatok világnapján, október 4-én a római katolikus plébános minden évben megszenteli a kisállatokat, tisztelegve védőszentjük, Assisi Szent Ferenc előtt.

Negyven kutyát gondoz Bujpál Bernadett, az Ebrendészeti és a Gyepmesteri Telep vezetője.

Azt mondta, a városban és környékén nem jellemző a kóbor, kitett négylábú. A telepen 45 napig lehetnek az állatok, utána kerülnek át a szomszédos menhelyre.

Az Állatok Világnapja eredetileg egy katolikus szent ünnephez, Assisi Szent Ferenc (1181-1226) napjához kötődik, aki az állatok és a természet védőszentje. Assisi Szent Ferenc egész életét a szegények és az állatok segítésére szentelte, és különleges kapcsolatot ápolt az élővilággal. Ezért október 4-én, Szent Ferenc emléknapján indították el az állatok iránti tisztelet és védelem napját, amely idővel átalakult nemzetközi eseménnyé.

Az első hivatalos Állatok Világnapját 1931-ben tartották Firenzében, egy környezetvédelmi konferencia keretében, ahol az élővilág védelméről tárgyaltak. Azóta az ünnep globális méreteket öltött, és különböző állatvédő szervezetek, intézmények, állatkertek és menhelyek is aktívan részt vesznek a rendezvényeken.

Az állatokért dolgoznak

Elsősorban azért kerülnek hozzájuk az ebek, a gazdájuk mert beteg lett vagy elhunyt. A telep kiváló önkénteseivel együtt minden egyes négylábút igyekeznek nagy gondossággal, szeretettel ellátni. Gyakran szerveznek nyílt napokat, önálló programokat, ahol adományokat, játékokat, ruhafélét gyűjtenek. Emellett részt vesznek a szabadtéri főzőversenyeken, lakótelepi napon is. Ilyen alkalmakkor szívesen fogadják a pénzbeli támogatásokat is, mert jelentős gyógyszer- és állatorvosi költségeik vannak.

Az állatok is jól érzik magukat a balatonfüredi állatbarát parkban
Fotó: Kovács Erika/veol.hu

Az állatok világnapján túl is szükség van a figyelemre

Tuvic Gabriella a menhelyen a többiekkel együtt 12 kutyáról gondoskodik, ő az ivartalanítás jelentőségére hívta fel a figyelmet.

Szerinte örvendetes lenne, ha az állatok egész évben megfelelő figyelmet kapnának, nem csak a világnapjukon.

A haszonállatok helyzetéről úgy vélekedett, sajnos van arra is példa, hogy nem élőlényhez méltó módon tartják és ölik le őket.

A haszonállatok – például szarvasmarhák, sertések, baromfik, juhok és kecskék – gyakran nagyüzemi körülmények között élnek, ahol a fókusz a termelési hatékonyságon van. Az intenzív állattartásban sajnos sokszor figyelmen kívül hagyják az állatok alapvető szükségleteit.
  • Szoros ketreces tartás: Például tojótyúkok, húscsirkék és tenyészkocák esetében, ahol az állatok mozgása korlátozott.
  • Természetes viselkedés hiánya: Sok állatot olyan körülmények között tartanak, ahol nincs lehetőségük a fajukra jellemző viselkedésformák megélésére (pl. túrás, legelés, szociális interakció).
  • Nagy létszámú zárt istállók: Ez stresszt, betegségeket és sérüléseket okozhat az állatoknak.
  • Állatok túltartása: Az intenzív tej- és húshaszonállatok esetében előforduló probléma, hogy a maximális termelésre kényszerítik őket, ami lerövidíti életüket és egészségügyi problémákat okozhat.

A Balatonfüreden dolgozó Kis Virág, a vármegyegyűlés tagja üdvözölte, hogy Magyarországon egyre több támogatást kap a felelős állattartás. Gáspár Ákos helyi önkormányzati képviselő, a menhely önkéntese maga is mentett kutyát, egy drótszőrű foxit, Kontit, aki otthonában él. Azt mondta, régóta elkötelezett az állatvédelem, a felelős állattartás mellett.

Ezt jelzi a nemrég átadott és körbe kerített kutyabarát park, ahol a területet minden szükséges eszközzel korszerűen felszerelték.

– A város nagyon büszke lehet állatvédő csapatára, hiszen az önkéntes tagok évek óta az állatok megmentéséért, az örökbefogadás népszerűsítéséért dolgoznak. Büszkeséggel tölt el, hogy ilyen összetartó és lelkes állatvédelmi csapat tagja lehetek. Közös ügyünk az állatvédelem – fogalmazott az önkormányzati képviselő.

Az állatok közelsége az embereket jobbá teszi

Az állatok világnapja kapcsán megkérdezett emberek arról beszéltek, családtagnak tekintik a négylábúakat, meggyőződésük, hogy az embert jobbá teszi az állatok közelsége.

Fontosnak tartják az ivartalanítást, a vásárlás helyett a menhelyekről történő befogadást, illetve a virtuális örökbefogadást.

Utóbbi akkor történik, amikor valaki nem tud hazavinni egy állatot, de vállalja az etetését.

Forrás: veol.hu

Nyitókép: Kovács Erika/veol.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva