A Gasztrohegyen személyesen találkozhattunk a házigazdákkal és az idegenvezetők segítségével mindent megtudhattunk Badacsony titkairól is.
– A vezetett túrákon Budavári Dóri és jómagam voltunk az idegenvezetők, útközben részletesen elmeséltük, miről is szól a Gasztrohegy. Ez nem csak az adott hétvége ételkínálata, hanem egy hosszútávú új felfogás Badacsony gasztro- és borkultúrájáról, jövőképéről –mondta Kardos Gábor.
Minden résztvevő étterem különleges vadas fogásokkal készült, őz, szarvas, vaddisznó került a tányérokra, bogyókkal, különleges borokkal.
A Pláne Badacsony borterasz alkalmi rezervátumában a hétvégén a szigligeti Villa Kabala jóvoltából az alábbi vadak voltak megtekinthetők: vadfokhagyma krémleves és vadkovászos hegyeskáposzta, vadkan. Ahogy ők fogalmazták: Nagyvadak jöttek a hegyről. Hozzánk egészen pontosan egy másik hegyről, de tökéletesen vadak, érdemes volt belekóstolni a kínálatba.
A Bonvino borhotel omlós vaddisznó gerincet kínált brandy-s rókagomba mártással, Pecorino sajtos burgonya krokettel.
A Hotel Neptunban Pethő Balázs a Csalogány 26 séfje készítette a vad fogásokat: vaddisznó rilette, som csatnival és vaddisznó szűzpecsenye Wellington módra is szerepelt kínálatukban.
Istvándyéknál a nagyvadak mellé Nanett csokoládé mousse tortáját is megkóstolhattuk. Szarvascomb készült házi tejszínes, gombás tagliatellével. A Borműhelyben dj Ernő Piaf zenéjére lazíthattunk este.
Nagy István a Borbarátok étteremben így értékelte a hétvégét: – A nagyvadak Gasztrohegy a mi várakozásainkat felülmúlta, köszönjük, hogy ennyien ellátogattatok hozzánk, mi remekül éreztük magunkat. Áfonyás vaddisznógerinc, dödöllével és Fata Pince Cabernet Sauvignon bor gondoskodott a felejthetetlen élményről.
A St Orbán étteremben is megvadultak, igazi „hegyi” ételek kerültek a tányérokra, melyeket külön erre az alkalomra álmodtak meg: vadpástétom borzselével, fenyőmagos salátával és szarvassült vadasan, Pálffy gombóccal és pikáns zöldségekkel.
Érdemes volt megmászni a hegyet, és a csúcson megkóstolni a Kisfaludy-ház finomságait, vaddisznó szűz tökmag kéregben, vörösboros hecsedli mártással, sült céklával és pirított gombákkal, lezárásként pedig vadkörtés crumble varázsolta el a vendégeket.
A Laposa birtokon begyújtották a kandallót, a poharakba a legjobb vulkanikus boraik kerültek, szívmelengető élmény volt a szarvashurka – csiperke – savanyított karfiol – tormás zellerhab kompozíciót is megkóstolni.
A Tölgyes Kúriában vasárnap a Káptalantóti piac után is érdemes volt betérni, tárkonyos vadraguleves és szarvas carpaccio került a vendégek elé.
A következő Gasztrohegy hétvégén a fánk és a farsangi ételek lesznek a központban, ez ismét egy erős indok, hogy Badacsonyba menjünk!
Nézze meg a hétvége képeit:
Borítókép: Szindbád az utazó
Az összeállítást készítette: Mihály Szilvia