A Gasztrohegy ötödik hétvégéjén karneváli ételekkel, az emblematikus farsangi fánk ezer arcával várják a vendégeket.
– A farsangi időszak dorbézolásra, mulatozásra hívó kiadós fogásai könnyed, friss étkek álruhájában, tréfás maszkjában köszönnek vissza – foglalja össze a kínálatot Tóth-Gruber Viktor a Tillia Vendéglőben.
– A fánknak ezer arca van, lehet ropogós, puha, töltött, kerek, csavart, túrós, lekváros, vagy akár sós. És a legjobb, hogy sosem elég belőle – invitálnak bennünket a Kisfaludy-ház éttermébe.
Egy biztos, ezen a hétvégén Badacsonyban a borok mellé bőven lesz fánk, ezerféle funky formában: sósan, édesen, szaftosan, desszertként vagy hús mellé – tudtuk meg a szervezőktől.
Az Istvándy Birtok és Borműhelyben a Villa Kabala vendégeskedik és készíti a diófánkot és a tojás álarcban nevű költeményt.
A Tilia – A Badacsonyi Borvendéglőben cifra sáfrányos halkocsonyaát készítenek sós-ropogós fánkkal, utána rumos-barackrémes képviselő fánkot lehet kóstolni sós karamellel. A kínálatban szerepel még pisztrángkrémmel töltött eklerfánk is csicsóka krémlevesben.
A Laposa Birtokon szarvasgombás profiterol lesz rizling mártással, étcsokoládéval, érlelt sárgájával, valamint somlói ekler savanyított-karamellizált dióval és Zeusz-géllel.
A Kisfaludy-ház Étteremben konyakos-narancsos kacsamellet készítenek burgonyafánkokkal, desszertnek ekler fánk lesz erdei gyümölcsös-mascarponés pohárkrémben.
A Hotel Bonvino Wine & Spa borbárjában borskéregben sült szűzérmét lehet kóstolni citrusos rákmártással és csörögével, valamint szalagos fánkot ibolyás málnalekvárral.
Rizapusztán a Tölgyes kúriában Vincze Péterék várják a vendégeket.
– Nem csak a mézes-mázos fánkokról szólhat az álarcos időszak, hanem ennél sokkal többről-mondja. – Mi beöltöztetjük, vagy épp egy kis álarcot adunk ételeinknek.
A Farsangi frankfurti leves, a burgundi marha vargányás túrófánkkal és a profiterol is vonzó a kínálatukban.
A Borbarátok is meglepő farsangi fánkot ígér a Fata pince boraihoz, rozé kacsamell készül sós túrófánkkal és lesz tolófánk, belga csokoládéval, eperrel és bazsalikommal.
Nem marad ki a fánksorból a St Orbán Étterem sem. Náluk lesz kacsamáj badacsonyi borpárlatban érlelve, rozmaringos fánkkal, ropogós kacsacomb, tejfeles sajtos fánkkal, meggymártással és szalagosfánk házi lekvárral.
A hétvégén vezetett gasztrotúrákra is jelentkezhetünk, vagy egyedül is bejárhatjuk a fánkba borult hegyet, ilyenkor érdemes előre asztalt foglalni.
– A Gasztrohegyen a vezetett gasztrotúrákon személyesen találkozhatunk a házigazdákkal és az idegenvezetők segítségével mindent megtudhatunk Badacsony titkairól is. Útközben részletesen elmeséljük, miről is szól a Gasztrohegy. Ez nem csak az adott hétvége ételkínálata, hanem egy hosszútávú új felfogás Badacsony gasztro- és borkultúrájáról, jövőképéről –mondta Kardos Gábor.
– Ezekre a vezetett túrákra egyénileg is el lehet jönni, hiszen a közös érdeklődés, a bor és a gasztronómia nagyon hamar összehozza az egymást még nem ismerő embereket is – folytatja Gábor. – Nem csak az ételeket ismerjük meg, de a vendéglátót és egymást is. Ez másfajta társasági forma és élmény lesz, mint amikor csak a saját barátainkkal vagy párunkkal veszünk részt egy ebéden vagy vacsorán.
A vezetett túrák részletes programja ezen a linken található.
Kiemelt kép: pixabay
Készítette: Mihály Szilvia