Mihály Szilvia | 2019.02.21. 13:52
Fánkból épül fel a badacsonyi Gasztrohegy
Talán csak csokoládéból létezik többféle, mint fánkból, hiszen ez a farsangi étel is lehet kerek, hosszú, lapos, szaftos, ropogós, töltött, édes és sós. Egy biztos, Badacsonyban a napokban minden a fánk körül forog.

A Gasztrohegy ötödik hétvégéjén karneváli ételekkel, az emblematikus farsangi fánk ezer arcával várják a vendégeket.

A farsangi időszak dorbézolásra, mulatozásra hívó kiadós fogásai könnyed, friss étkek álruhájában, tréfás maszkjában köszönnek vissza – foglalja össze a kínálatot Tóth-Gruber Viktor a Tillia Vendéglőben.

– A fánknak ezer arca van, lehet ropogós, puha, töltött, kerek, csavart, túrós, lekváros, vagy akár sós. És a legjobb, hogy sosem elég belőle – invitálnak bennünket a Kisfaludy-ház éttermébe.

Egy biztos, ezen a hétvégén Badacsonyban a borok mellé bőven lesz fánk, ezerféle funky formában: sósan, édesen, szaftosan, desszertként vagy hús mellé – tudtuk meg a szervezőktől.

Kép: Badacsony nyitva

Az Istvándy Birtok és Borműhelyben a Villa Kabala vendégeskedik és készíti a diófánkot és a tojás álarcban nevű költeményt.

A Tilia – A Badacsonyi Borvendéglőben cifra sáfrányos halkocsonyaát készítenek sós-ropogós fánkkal, utána rumos-barackrémes képviselő fánkot lehet kóstolni sós karamellel. A kínálatban szerepel még pisztrángkrémmel töltött eklerfánk is csicsóka krémlevesben.

A Laposa Birtokon szarvasgombás profiterol lesz rizling mártással, étcsokoládéval, érlelt sárgájával, valamint somlói ekler savanyított-karamellizált dióval és Zeusz-géllel.

A Kisfaludy-ház Étteremben konyakos-narancsos kacsamellet készítenek burgonyafánkokkal, desszertnek ekler fánk lesz erdei gyümölcsös-mascarponés pohárkrémben.

A Hotel Bonvino Wine & Spa borbárjában borskéregben sült szűzérmét lehet kóstolni citrusos rákmártással és csörögével, valamint szalagos fánkot ibolyás málnalekvárral.

Fotó: Badacsony nyitva

Rizapusztán a Tölgyes kúriában Vincze Péterék várják a vendégeket.

– Nem csak a mézes-mázos fánkokról szólhat az álarcos időszak, hanem ennél sokkal többről-mondja. – Mi beöltöztetjük, vagy épp egy kis álarcot adunk ételeinknek.

A Farsangi frankfurti leves, a burgundi marha vargányás túrófánkkal és a profiterol is vonzó a kínálatukban.

A Borbarátok is meglepő farsangi fánkot ígér a Fata pince boraihoz, rozé kacsamell készül sós túrófánkkal és lesz tolófánk, belga csokoládéval, eperrel és bazsalikommal.

Nem marad ki a fánksorból a St Orbán Étterem sem. Náluk lesz kacsamáj badacsonyi borpárlatban érlelve, rozmaringos fánkkal, ropogós kacsacomb, tejfeles sajtos fánkkal, meggymártással és szalagosfánk házi lekvárral.

A hétvégén vezetett gasztrotúrákra is jelentkezhetünk, vagy egyedül is bejárhatjuk a fánkba borult hegyet, ilyenkor érdemes előre asztalt foglalni.

Fotó: Badacsony nyitva

A Gasztrohegyen a vezetett gasztrotúrákon személyesen találkozhatunk a házigazdákkal és az idegenvezetők segítségével mindent megtudhatunk Badacsony titkairól is. Útközben részletesen elmeséljük, miről is szól a Gasztrohegy. Ez nem csak az adott hétvége ételkínálata, hanem egy hosszútávú új felfogás Badacsony gasztro- és borkultúrájáról, jövőképéről –mondta Kardos Gábor.

– Ezekre a vezetett túrákra egyénileg is el lehet jönni, hiszen a közös érdeklődés, a bor és a gasztronómia nagyon hamar összehozza az egymást még nem ismerő embereket is – folytatja Gábor. – Nem csak az ételeket ismerjük meg, de a vendéglátót és egymást is. Ez másfajta társasági forma és élmény lesz, mint amikor csak a saját barátainkkal vagy párunkkal veszünk részt egy ebéden vagy vacsorán.

A vezetett túrák részletes programja ezen a linken található.

Kiemelt kép: pixabay

Készítette: Mihály Szilvia

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva