Az időjárásra nem lehet panasz, bár szeles és hűvös az idő Badacsonyban, de napsütés és lélegzetelállító látvány fogad bennünket a hegyen. Már ezért érdemes ide jönni, engem személy szerint ez a panoráma az év minden szakában energiával tölt fel, és most sincs másképp.
Ráadásul az energia-utánpótlásról a sok-sok finom fánkfalat is gondoskodott. A Gasztrohegy minden résztvevője csalogató, meghökkentő ízkombinációkkal várja a farsangi túrázókat. Ha eddig a fánkról azt gondoltuk, lekvárral vagy csokiöntettel a legfinomabb, akkor Badacsonyban megdől a tézisünk. Nekem pisztrángkrémmel töltve ízlett a legjobban.
A Gasztrohegy kalandozásunk idegenvezetője, Kardos Gábor indította el a vezetett gasztrotúrákat Badacsonyban.
–A vezetett gasztrotúra sokkal többet nyújt, mint egy hagyományos borvacsora. Több helyszínre látogatunk el, megismerjük a vendéglátókat, sokkal több élmény ér bennünket, rengeteg spontán, plusz elem kerül be egy ilyen túrába. A csoportokkal nagyon jókat lehet beszélgetni, számomra is pozitív élmény, ahogy az addig idegen emberek, társaságok kinyílnak, kérdeznek, kommunikálnak, nem csak a házigazdákkal és velem, hanem egymással is.
Aki részt vett egy ilyen vezetett túrán, az legközelebb már könnyeben kalauzolja a barátait is Badacsonyban, hiszen sokkal többet tud a hegyről és a vendéglátókról.
A farsangi túránkat a Laposa teraszon egy zseniális előétellel kezdtünk, a szarvasgombás profiterol rizling mártással, étcsokoládéval, érlelt tojás sárgával már felvetítette, hogy itt nem a hagyományos szalagos fánkok lesznek a főszereplők.
A somlóival töltött ekler fánk savanyított-karamellizált diója a Zeusz borból készült géllel külön borkorcsolyaként is megállná a helyét, a fánkkal együtt pedig számomra valódi desszertcsoda volt.
A Kisfaludy-ház teraszán is elidőztünk, ez a panoráma tényleg megunhatatlan, pár perce a Laposa teraszon egész más fények voltak, a felhők és a szél borzolta hullámok látványa a távoli Fonyódi látképpel leírhatatlan. Persze, kóstoltunk is, konyakos-narancsos kacsamellet színes burgonyafánkokkal, desszertnek ekler fánkot erdei gyümölcsös-mascarponés pohárkrémben.
Az Istvándy Borműhelyben ezen a hétvégén a szigligeti Villa Kabala ételeivel várnak. Ők különleges és meghökkentő ízkombinációkat hoztak a szomszéd hegyről, a tökéletes tojást is megkóstolhattuk farsangi jelmezbe bújtatva, mutatjuk, hogy készül ez az étel.
A desszertben a fenyőrügy íze is zseniális, a diófánk telis-tele van különleges, helyi ízekkel.
Most már lazítani kell a nadrágövön, de várnak ránk a Tiliában, ahol az a bizonyos pisztrángos ekler fánk kóstolható. Na, de előtte még kapunk egy csörögét halkocsonyával.
Ha még nem evett halkocsonyát, sőt, eszébe sem jutna, hogy ilyen létezik, akkor ezt a könnyed, ízekkel teli fogást mindenképp vegye fel a gasztro bakancslistájára! És aztán a pisztrángos fánkot is.
Ezek után még vadas marhapofa is került a tányérunkra burgonyafánkkal. A rumos-barackrémes képviselő fánkhoz a sós karamell tökéletes kísérő, lassan el sem tudom képzelni, hogy fér belénk a közeli Bonvino ibolyás málnalekvárral kínált szalagos fánkjából.
És bizony, meg kell kóstolni a borhotelben a borskéregben sült szűzérmét citrusos rákmártással és csörögével is. Elsőre meglepő a szűz és a rák párosítása, de az édesebb jellegű húshoz nagyon jól passzol a tengeri rák.
Lehet, ha gyalog mentünk volna a közeli Rizapusztára, akkor ledolgoztunk volna valamit ebből a sok finomságból, de lazítunk még egy kicsit a nadrágszíjon, és kocsiba ülve átgurultunk a Tölgyes Kúriába.
Ha a frankfurti levesről eddig csak menza élménye volt, akkor itt egy egész más élményben lesz része, engem a kelkáposzta chips is lenyűgözött. A burgundi marhához kínált túrófánk vargányával szinte szétomlik a szánkban.
A befejező fogás, a mogyorókrémmel és kávémártással kínált profiterol méltó befejezése az estének.
Nézze meg képeinket:
Készítette: Mihály Szilvia