Mihály Szilvia | 2019.02.24. 10:00
Álarcba bújtatott fánkok várnak ránk a Gasztrohegyen
Badacsonyban fánkba borult a hegy, a farsang jegyében fánk került a tányérokra sósan, édesen, szaftosan, desszertként vagy hús mellé. Megmutatjuk, milyen izgalmas ételek várnak ránk egész hétvégén.

Az időjárásra nem lehet panasz, bár szeles és hűvös az idő Badacsonyban, de napsütés és lélegzetelállító látvány fogad bennünket a hegyen. Már ezért érdemes ide jönni, engem személy szerint ez a panoráma az év minden szakában energiával tölt fel, és most sincs másképp.

Fotó: Mihály Szilvia

Ráadásul az energia-utánpótlásról a sok-sok finom fánkfalat is gondoskodott. A Gasztrohegy minden résztvevője csalogató, meghökkentő ízkombinációkkal várja a farsangi túrázókat. Ha eddig a fánkról azt gondoltuk, lekvárral vagy csokiöntettel a legfinomabb, akkor Badacsonyban megdől a tézisünk. Nekem pisztrángkrémmel töltve ízlett a legjobban.

Pisztrángkrémmel töltött ekler fánk csicsóka krémlevessel
Fotó: Keszey Ágnes

A Gasztrohegy kalandozásunk idegenvezetője, Kardos Gábor indította el a vezetett gasztrotúrákat Badacsonyban.

–A vezetett gasztrotúra sokkal többet nyújt, mint egy hagyományos borvacsora. Több helyszínre látogatunk el, megismerjük a vendéglátókat, sokkal több élmény ér bennünket, rengeteg spontán, plusz elem kerül be egy ilyen túrába. A csoportokkal nagyon jókat lehet beszélgetni, számomra is pozitív élmény, ahogy az addig idegen emberek, társaságok kinyílnak, kérdeznek, kommunikálnak, nem csak a házigazdákkal és velem, hanem egymással is.

Aki részt vett egy ilyen vezetett túrán, az legközelebb már könnyeben kalauzolja a barátait is Badacsonyban, hiszen sokkal többet tud a hegyről és a vendéglátókról.

Fotó: Mihály Szilvia

A farsangi túránkat a Laposa teraszon egy zseniális előétellel kezdtünk, a szarvasgombás profiterol rizling mártással, étcsokoládéval, érlelt tojás sárgával már felvetítette, hogy itt nem a hagyományos szalagos fánkok lesznek a főszereplők.

A somlóival töltött ekler fánk savanyított-karamellizált diója a Zeusz borból készült géllel külön borkorcsolyaként is megállná a helyét, a fánkkal együtt pedig számomra valódi desszertcsoda volt.

Fotó: Mihály Szilvia

A Kisfaludy-ház teraszán is elidőztünk, ez a panoráma tényleg megunhatatlan, pár perce a Laposa teraszon egész más fények voltak, a felhők és a szél borzolta hullámok látványa a távoli Fonyódi látképpel leírhatatlan. Persze, kóstoltunk is, konyakos-narancsos kacsamellet színes burgonyafánkokkal, desszertnek ekler fánkot erdei gyümölcsös-mascarponés pohárkrémben.

Fotó: Mihály Szilvia

Az Istvándy Borműhelyben ezen a hétvégén a szigligeti Villa Kabala ételeivel várnak. Ők különleges és meghökkentő ízkombinációkat hoztak a szomszéd hegyről, a tökéletes tojást is megkóstolhattuk farsangi jelmezbe bújtatva, mutatjuk, hogy készül ez az étel.

A desszertben a fenyőrügy íze is zseniális, a diófánk telis-tele van különleges, helyi ízekkel.

Most már lazítani kell a nadrágövön, de várnak ránk a Tiliában, ahol az a bizonyos pisztrángos ekler fánk kóstolható. Na, de előtte még kapunk egy csörögét halkocsonyával.

Fotó: Mihály Szilvia

Ha még nem evett halkocsonyát, sőt, eszébe sem jutna, hogy ilyen létezik, akkor ezt a könnyed, ízekkel teli fogást mindenképp vegye fel a gasztro bakancslistájára! És aztán a pisztrángos fánkot is.

Ezek után még vadas marhapofa is került a tányérunkra burgonyafánkkal. A rumos-barackrémes képviselő fánkhoz a sós karamell tökéletes kísérő, lassan el sem tudom képzelni, hogy fér belénk a közeli Bonvino ibolyás málnalekvárral kínált szalagos fánkjából.

Fotó: Keszey Ágnes

És bizony, meg kell kóstolni a borhotelben a borskéregben sült szűzérmét citrusos rákmártással és csörögével is. Elsőre meglepő a szűz és a rák párosítása, de az édesebb jellegű húshoz nagyon jól passzol a tengeri rák.

Lehet, ha gyalog mentünk volna a közeli Rizapusztára, akkor ledolgoztunk volna valamit ebből a sok finomságból, de lazítunk még egy kicsit a nadrágszíjon, és kocsiba ülve átgurultunk a Tölgyes Kúriába.

Ha a frankfurti levesről eddig csak menza élménye volt, akkor itt egy egész más élményben lesz része, engem a kelkáposzta chips is lenyűgözött. A burgundi marhához kínált túrófánk vargányával szinte szétomlik a szánkban.

A befejező fogás, a mogyorókrémmel és kávémártással kínált profiterol méltó befejezése az estének.

Fotó: Mihály Szilvia

 

Nézze meg képeinket:

 

Készítette: Mihály Szilvia

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva