Mihály Szilvia | 2019.01.01. 07:00
Településbemutató - Ábrahámhegy
A festői szépségű Ábrahámhegy a Balaton egyik legkedveltebb fürdőhelye, a környező hegyek félkör alakban nyugatról és északról védik a szelektől, klímája melegebb a környezeténél.

Ábrahámhegy a Balaton északi partján a nyugat felől magasodó Örsi hegy és a Tapolcai-medence tanúhegyeinek ölelésében fekszik. A Burnót-patak völgyében megbúvó 550 fős település Révfülöp és Badacsony között autóval a 71-es főúton, vasúttal a Tapolca-Székesfehérvár-Budapest vonalon érhető el.
A településhez 3 km-es Balaton-part szakasz, és 7 km² vízfelület tartozik.

Ábrahámhegy a helyiek szerint Isten áldotta helyen van, a víz itt ad találkozót az erdőknek, nyugodt pihenést, természetközeli élményeket ígér a vendégeknek. Szőlők, hangabokrokkal borított hegyoldalak, tölgyerdők, borókások, selyemfüvű tisztások váltják egymást a település határában.
Az Ábrahámhegyet hajdan kettéosztó Burnót-patak, a Káli-medence kapujában, a Malom-völgyben éri el a falut, és torkollik a strand szomszédságában a Balatonba. Az északi part egyik legszebb és legjobb adottságú strandján a patak apró homokszemcsés hordaléka homokfövenyt alakított ki.

Fotó: abrahamhegy.hu

Télen a befagyott Balaton a korcsolyázás, a fakutyázás, és a jégvitorlázás szerelmeseinek nyújt kikapcsolódási lehetőséget.

Látnivalók

A Bökk-hegyi Szépkilátótól csodás kilátás nyílik a révfülöpi hegy hullámos gerincére, a boglári és fonyódi hegyek vulkáni maradványaira, a Badacsony tájat uraló tömbjére, a Gulács- és a Tóti-hegy kúpjaira. Mindezek – a Káli-medencével együtt – szinte sétatávolságra vannak.

A Kulturális Centrumban négy állandó kiállítást láthatunk: helytörténeti kiállítás, Csörgey kiállítás, Bernáth Aurél kiállítás és a helyi művészek kiállítása. A Bernáth Aurél Galéria is várja a kultúra iránt érdeklődő látogatókat. A településen van gyűszűmúzeum, bognárműhely és erdei múzeum is.

Számos rendezvényt tartanak a településen, minden augusztusban megrendezik az Ábrahámhegyi Bornapokat, ősszel a Murci fesztivált majd a Márton napi vigasságokat, az óév napján pedig csobbanhatunk a jéghideg Balatonban.

Története

A környékére vonatkozó első írott feljegyzés 1082-ből származik. A település kedvelt helye volt a rómaiaknak is, ezt számtalan régészeti lelet bizonyítja. A község életében jelentős fejlődést jelentett a Budapest-Tapolca vasútvonal átadása 1909-ben, és az ábrahámhegyi vasútállomás megépülése 1925-ben.

Fotó: Mihály Szilvia

Ábrahámhegy területe földtani és vízrajzi különlegességekben bővelkedik, számos forrás található a településen. Ábrahámhegy földtani érdekessége a permi vörös homokkő.
Az enyhe lejtőkkel borított domboldal kedvez a szőlőtermesztésnek. Az ábrahámi szőlőknek csak déli, délkeleti és délnyugati fekvése van, így a szőlőket állandó napfény éri, kiváló borok teremnek errefelé. Hangulatos borospincék, őszinte vendégszeretet várja az idelátogatókat.

Ábrahámhegyről sétatávolságra található Salföld és a Pálos kolostor romja. Érdemes megnéznünk a Szigligeti várat és a közeli Tapolcai-tavasbarlangot is.

Nézze meg a településről készített képeket:

 

Készítette: Mihály Szilvia

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva