Mihály Szilvia | 2018.11.28. 07:00
Településbemutató - Badacsonytomaj
Badacsonytomaj a Balaton partján kezdődik és az egyre meredekebb hegy lejtőin emelkedik a bazaltorgonákig. A szőlők közt présházak, borászatok teraszain pihenhetünk. Aki egyszer is látta már a hegyet, azt rabul ejti szépsége és titokzatossága.

A Badacsonyi hegy közvetlen a Balaton partján magasodik, lankás lejtőin szőlőkkel, feljebb pedig a jellegzetes bazalt orgonasípokkal csalogatja a kirándulókat.
A Badacsonyi hegy a Tapolcai-medence tanúhegyei közül a legmagasabb, legszélesebb vulkanikus kúp. 11 km-es kerületével és 437 m-es magasságával méltósággal emelkedik a Balaton öble fölé.

Ha Badacsony, akkor elsősorban a borozás jut eszünkbe: a vulkáni eredetű talaj és a jellemzően hosszú napos ősz, a páradús balatoni levegővel olyan zamatos borokat eredményez, amiért érdemes többször ellátogatni ebbe a régióba. A badacsonyi borokat az istenek nektárjának is hívják, nem véletlenül.

Badacsonynak jellegzetes, csak itt termő szőlőfajtái is vannak, a kéknyelű vagy a rózsakő borok kötelezően megkóstolandó fajták. Jellemző még a vidékre a szürkebarát és olaszrizling, de muskotályt és chardonnayt is termelnek. A helyiek azt vallják, hogy boraikban a vulkánok tüze ég tovább.
Ami biztos, hogy Badacsony szerte meleg fogadtatásban részesülnek a turisták, egész évben nyitvatartó éttermek, panziók, hotelek várják a kirándulókat. Érdemes meglátogatni a Kisfaludy Házat, az Istvándi Borműhelyt, a Borbarátokat vagy a Laposa Borteraszt. A borászatok teraszáról elénk táruló panoráma elfeledteti velünk minden bajunkat, a világ egyik legszebb részén borozhatunk.

Fotó: Keszey Ágnes

Úgy mesélik, hogy amikor a vulkánok elszunnyadtak és elült a nehéz levegő, a Teremtő rácsodálkozott alkotása szépségére. Hogy a hegyek is megcsodálhassák magukat, lábuk elé óriási tükröt állított, majd kérésével a Naphoz fordult: vízen tükröződő, szerelmes sugaraival melengesse szívüket örökkön-örökké.

Badacsony egész évben színes programokkal várja a látogatókat, nem csak a szüreti vigasságok csábítóak, már januártól ünneplik a bort a Vince napi pincelátogatással, majd a kéknyelű virágzással, később a rózsakő ünnepével és a nyári borhetekkel. Az őszi-téli időszakban Badacsony nyitva, felfalhatjuk a Gasztrohegyet. Minden hónapban egy tematikus hétvégére készülnek a helyi éttermek, hogy ételeiken keresztül megmutassák Badacsony eddig rejtett arcát is a nagyközönségnek.

A hegyen régiós buszjáratok és elektromos tekergő buszok közlekednek, de gyalogosan túrázva is útba ejthetünk számtalan pincét. Ha izgalmasabb kalandra vágyunk, pattanjunk hegyi taxiba.

Látnivalók

Aki a borkultúra mellett még a balatoni festőket is megnézné, annak az Egry József Emlékházat ajánljuk. Egry József a Balaton festője volt, számtalan alakját és színét vitte vászonra a magyar tengernek. A festő lábadozó katonaként a mai Neptun Hotelben szeretett bele későbbi feleségébe. A szerelem botrányosan indult, a festő az őt ápoló Vízkeletyné Pauler Juliskát szerette el katonatiszt férjétől.
Badacsony számos irodalmi és művészi híresség kedvelt nyaralóhelye volt az elmúlt évszázadokban is, nekik állít emléket a Szegedi Róza-ház Irodalmi és Bor Emlékmúzeum. Versekben maradt ránk a híres költő, Kisfaludy Sándor és Szegedy Róza romantikus szerelme, amely kétszáz évvel ezelőtt kezdődött egy badacsonyi szüreten. Ez a ház volt a hősszerelmesek otthona.

 

Fotó: Mihály Szilvia

A Tájházban néprajzi, helytörténeti kiállítás idézi a múltat.

Badacsonytomajon érdemes megtekinteni a háromhajós, kéttornyú Szent Imre bazalttemplomot, amelynek csak Franciaországban akad párja. Badacsony szakrális gazdagságát jelzi, hogy a hegy öt kápolnával is büszkélkedhet.

Aktív szabadidő

A Badacsonyi strandok vize tiszta, a homokos partok, árnyas fák és játszóterek az egész család számára kellemes pihenést biztosítanak.

A Badacsonyi kikötőből menetrend szerinti hajóval akár a déli partra is eljuthatunk.

Fotó: Mihály Szilvia

A badacsonyi hegyen több turistaútvonal és kilátó található, érdemes megmászni Tördemic felől a Bujdosók lépcsőjét, megnézni a Rózsakövet. A régiek szerint ezen a badacsonyi bazaltkövön üldögélt szívesen Kisfaludy Sándor feleségével, Szegedi Rózával, és gyönyörködtek a Balaton szépségében.

A helyiek úgy tartják, hogy a Rózsakőnek varázsereje van. Ha egy fiú és egy lány együtt, egymás kezét fogva ráül a kőre, a Balatonnak hátat fordítva, akkor még abban az évben egymáséi lesznek, összeházasodnak. A legenda szerint az is elég, ha csak a fiatal lány üldögél a kövön, és sóhajtozik vágyott szerelme után, mert a fiú egy éven belül feleségül veszi.

A 400 m magasan álló Ranolder kőkereszt a Badacsony hegy déli részén emelkedik az ég felé. A hatalmas, közel 10 méter magas fehér kereszt egyes darabjait 40 ökörrel vontatták fel a hegyre.

Fotó: Mihály Szilvia

Lélegzetelállító panorámában gyönyörködhetünk a Harangozó börcről vagy a 438 méter magasan fekvő Kisfaludy kilátóból is.

Története

Badacsony három településből áll: Badacsonytomaj, Badacsonyörs és Badacsony tartozik közigazgatásilag egybe. A három részből álló település mára már kétszeres város. 1987 óta a Szőlő és Bor Nemzetközi városa, 2004 óta pedig jogilag is városi rangot kapott.

Badacsonyörs A hosszan elnyúló Örsi hegy lejtőin fekvő település egy XIII. századi oklevélben szerepel először. 1905 és 1910 között kezdte el telepíteni a hegy déli oldalán dr. Folly Gyula orvos a róla elnevezett arborétumot, amely Örs egyik nevezetessége.

1909. július 9-én ért ide Budapest felől az új vasútvonalon az első személyvonat. Ezzel Kisörs is bekapcsolódott az ország közlekedési hálózatába. 1939-41-ben pedig megépült a településen átvezető 71-es balatoni műút. Badacsonytomaj 1997-ben ünnepelte dokumentumokban rögzített létezésének 1000. évfordulóját.

Készítette: Mihály Szilvia

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva