likeBalaton.hu | 2020.12.15. 09:00
Balaton a karácsonyfa alatt - ezek a könyvek szuper ajándékok lehetnek #2
Mert itt mindig történik valami izgalmas, és mert ami a Balatonon történik, az a Balatonon marad. Vagy mégsem? Ezekből a sztorikból minden kiderül, és felnőtt-gyerek egyaránt talál érdekességet.

Gyerekeknek

A darvak tánca – hangoskönyv Balsai Móni előadásában

Finy Petra mesegyűjteménye különleges a hazai gyerekirodalomban: Magyarország hat földrajzi tájegységének és fontosabb vizeinek meséit gyűjti egybe, miközben mindegyik szöveg a szerző saját meséje. A hagyományosan ismert állatmesék, legendamesék és tündérmesék motívumait a szerző sajátosan lírai és újszerű elemekkel gazdagítja, amelyek eredményeképpen egy izgalmas, titkokkal teli, s mint ilyen, felfedezésre csábító mesevilág teremtődik a hangoskönyvet hallgatva.

 

Nyulász Péter: Ciprián – A Balaton hercege – hangoskönyv Für Anikó előadásában
(Helka-trilógia)

A Helka-trilógia második részében felbukkan egy kopott bundás, ha innen nézem macska, ha onnan- inkább tyúkszerű lény, Mitmitke. Megjelenésével izgalmas kalandok sora veszi kezdetét az előző részben megismert, és új szereplőkkel. A fődipicinyek, nyápicok, dinkák, sziporkák, csordásfarkasok, Zemúr és Mitmitke, gabalyítják tovább a történet szálait. Megtudjuk, hogyan keletkezett száz halom Battán, földvár a Balatonnál, vagy a Sió-csatorna. Ciprián a varázslat helyett a józan ész hatalmában bízik, ám elvarázsolja az az érzés, ami néha elveszi az eszünket.

 

Sebők Zsigmond: Maczkó úr utazásai

Sebők Zsigmond meséit Jókai Mór és Krúdy Gyula világához hasonlítják, amelyek gyermeket és szülőt egyaránt megszólító „történelemkönyvként” is forgathatók. A szellemes történetek varázslatos helyszínei, többek között, a Balaton, a Dobsinai-barlang, a Máramarosi-havasok, a Lomnici-csúcs, a Csorba-tó, a Magas-Tátra – Maczkó úr ugyanis mindenhova odavarázsolható, ahol történnie kell valaminek.

Jámbor Eszter: Az öt tornacsuka Salföldön

Az 5 tornacsuka mesés gyerek útikönyve a Balaton-felvidékre kalauzolja ifjú olvasóit. Ebben a mesében köveken egyensúlyozunk. lovaskocsira pattanunk és állatokkal ismerkedünk. Mert a Balaton több, mint fürdőruha, sokkal inkább tornacsuka. Tartsatok velünk, kalandra fel!

Felnőtteknek

Tar Ferenc: Egy arisztokrata család mindennapjai

A szerző (aki a hévízi Bibó-gimnázium tanáraként ez évben vonult nyugállományba) a nyolcvanas években a Balatoni Múzeumban dolgozott, amikor gyűjteni kezdte a hatalmas anyagot. Megkereste azokat, akik a Festetics-kastélyban szolgáltak mindaddig, amíg a második világháború és az azután következő időszak el nem sodorta a főúri világot Magyarországon.

 

Szüreti karnevál – Gyalogos bortúrák a Balaton-felvidéken 1989-2019.

Nem nagyon lehetett az elmúlt század kilencvenes éveiben, ha valamennyire is észnél volt az ember, nem bejárni a Balaton-felvidéket, nem megmászni a tanúhegyeket, nem feltérképezni a szőlődombokat, nem alászállni a borospincékbe, nem koccintani a borosgazdákkal. Ahogyan Mészáros József tette a barátaival (és volt istenáldotta szerencsém közéjük tartozni nekem is). Bő évszázaddal Eötvös Károly után. Bizonyos tekintetben – hogy a szerző másik fontos irodalmi felmenőjét, a címben is jelölt Karnevál íróját, Hamvas Bélát idézzem – közelebb áll ennek a könyvnek a világa az 1900-ban megjelent Utazások a Balaton körül világához, mint a kétezres évekbeli Balaton-felvidékhez, amely nyomokban persze tartalmazza mindazt, amiről ott (Eötvösnél) és itt (Mészárosnál) olvashatunk. Könyvünk szerzője egyébként azóta is eltökélt nyomkereső. A szó legősibb értelmében.
A kilencvenes évek zabolátlan életszeretetének pátosza öröklődik tovább – szinte veszteség nélkül – a Szüreti karneválban, annak zabolátlan nyelvi karnevalizmusában. De hát erről a misztikus átváltozásról szólt mindig is az irodalom: ami már nincs a valóságban, vagy nem úgy van, ahogyan volt, az még meglehet a nyelvben. Márpedig ennek a könyvnek a nyelvében megvan.

 

Zeliska Orsolya: Péklány lettem

Zeliska Orsi (a peklanyleszek.com blog szerzője) története nem hétköznapi. Szeretett marketingkarrierjét hajnali kézműves szakmunkára cserélte egy év leforgása alatt. A kenyérsütés és a kovászolás hobbinak indult, de idővel szenvedéllyé, majd végül hivatássá vált. Orsi pék lett. Vagyis Péklány. Hitvallása, hogy az igazi kenyér egyszerre táplálja a testet és a lelket. A szerző és férje, Csaba mindent hátrahagyva az ország másik felére költöztek, és megvalósították álmukat: kézműves pékséget nyitottak, ahol a péksüteményekhez csak egyféle adalékot adnak, szeretetet.
A könyv a Péklánytól megszokott, olvasmányos…

 

Kovács Emőke: Balatoni impressziók

E könyvben a balatoni lelket kívántam megragadni. Lapjain olyan sorsok sorakoznak, amelyek szorosan összefonódtak a tóval, az itt bemutatott helyszínekből kirajzolódik az emblematikus balatoni táj, történetei nem is eshettek volna meg máshol, mint a magyar tengernél. Bár az írások a 19-20. századi tavi történelemből táplálkoznak, de ma is aktuálisak, szinte mind – egyiknek van kifutása a 21. században.

Impressziók – áll a kötet címében. Mindez azonban korántsem jelenti azt, hogy mellőzné a történeti hitelességet, sokkalta inkább utal arra, hogy aki egyszer eljegyzi magát a Balatonnal, nemcsak érti, hanem érzi is a tó történeteit, és akarva-akaratlanul hozzászövi a saját élményeit. Mindebben nagy segítségünkre lehetnek a könyv illusztrációi, Fekti Vera festőművész légies alkotásai.

Ugyanakkor a könyv lehetőséget ad arra is, hogy egy kiváló balatoni bor mellett, az írásokat olvasva mindannyian megalkothassuk saját balatoni impressziónkat. Bízom abban, hogy ez minden kedves Olvasómnak sikerülni fog!

Nézd meg előző könyvajánlónkat is!

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva