Kovács Erika | 2023.09.16. 14:00
Bárki reformkori ruhát ölthet a pompás balatonfüredi fesztiválon
A szeptember 22–24-e között rendezendő Romantikus Reformkor elnevezésű fesztiválon akár ruhát is bérelhetünk, és csatlakozhatunk a felvonuláshoz.

Az esemény fő szervezője a Balatonfüred Kulturális Nonprofit Kft. (Füredkult), támogatója a Veszprém–Balaton (VEB) 2023 Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program és az önkormányzat, hangzott el a rendezvény sajtótájékoztatóján, a Vaszary Galériában.

Schmidtné Kositzky Anett, a Füredkult ügyvezető igazgatója kiemelte, a fesztivál idén kapcsolódik a Petőfi 200 program rendezvényeihez, így vasárnap irodalmi programot kínálnak.

Van lehetőség korhű ruhák kölcsönzésére is, így aki szeretne, csatlakozhat a díszes felvonuláshoz szombat délután.

A legfiatalabbak is felöltik a szép viseletet
Fotó: Balatonfüred – hivatalos

Dallos Krisztina, a VEB 2023 EKF kulturális projektmenedzsere azt mondta, kiemelt céljuk Veszprém és a régió bemutatása, méltó módon való pozicionálása Európa kulturális-kreatív térképén.

– Ezért támogatunk olyan kulturális beruházásokat, programokat, eseményeket, amelyek ezt a hagyományőrzést, az emlékek újszerű módon történő feldolgozását mutatják be – hangsúlyozta. Nagy megtiszteltetésnek nevezte, hogy Balatonfüred is az EKF programjaihoz csatlakozó 116 település között van. Megjegyezte, a Romantikus Reformkor fesztivál olyan értékeket képvisel, amelyek az EKF program céljai, értékei is egyben, így például a hagyomány és az innováció.

A fesztivál ápolja a reformkori tradíciókat, minden évben megújul, így egyedi, megszólítja a helyi lakosokat és az idelátogatókat is.

Sokan fotózzák a felvonulókat balatonfüredi Romantikus Reformkor fesztiválon
Fotó: Krausz Andrea/likeBalaton.hu

Böröcz István, a Balatonfüredi Turisztikai Egyesület elnöke a hagyományápolásra helyezte a hangsúlyt, óriási értéknek nevezve a fesztivált, mellyel megmutathatják város reformkori értékeit. Nagy Klaudia, a Füredkult rendezvényszervezője a rendkívül gazdag programról beszélt, melynek kiemelkedő eseménye lesz a szombat délutáni, korabeli ruhákat bemutató felvonulás. A tájékoztatón korhű viseletben megjelent Mészár Alíz és Szabó Zoltán, a Reformkori Hagyományőrzők Társasága tagjai.

Forrás: veol.hu

Nyitókép: Balatonfüred – hivatalos

 

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva