MW | 2023.07.31. 14:00
Körgeometriás körforgalom épült Balatonfüreden – videó
Videós beszámoló az új balatonfüredi körforgalomról.

A település egyik legforgalmasabb fókuszában, a 71-es főút és a Jókai utca kereszteződésében jelzőlámpás körforgalom épült Balatonfüreden.

A körgeometriás jelzőlámpás csomópontban az utolsó simítások vannak hátra, felfestették az útburkolati jeleket, állnak a közlekedési táblák, a gyalogosokat segítő jelződobozok, ám csütörtöki ottjártunkkor még sárgán villogtak jelzőlámpák. Ennek ellenére körbejártuk.

 

A körgeometriájú jelzőlámpás csomópont esetén a forgalmat jelzőlámpa irányítja és a járművek a körforgalmat felfestett forgalmi sávokban hagyják el, ezért az irányjelző használata kihajtáskor is szükségtelen. A körforgalomra vonatkozó szabályok értelmében a csomópontba való behajtást irányjelzéssel jelezni sem kell. A csomópont további sajátossága, hogy amennyiben a körforgalmat az első kihajtási lehetőségnél kívánjuk elhagyni, úgy különösen figyelni kell a jelzőlámpákat. A jármű vezetője úgy gondolhatja, hogy a következő néhány tíz méterre lévő jelzőlámpa is zöldre fog váltani, mire odaér. Ez igaz is ha a körforgalomban kíván továbbhaladni, ha azonban a körforgalmat az első kihajtási lehetőségnél elhagyja, a kilépésnél éppen tilos jelzésre fog váltani a lámpa. A körgeometriás csomópontot összehasonlítva egy normál körforgalommal, a körgeometriában a körbejárás nem biztosított, azaz az útburkolati jellel megjelölt forgalmi sávok valamely csomóponti ágon kivezetik a közlekedőt a körforgalomból, valamint a továbbhaladási sorrendet jelzőlámpa szabályozza a körforgalomban a be- és a kihajtásoknál.
Forrás: Wikipédia

 

 

 

Tervezd meg az utazást!



:


 

Forrás: veol.hu
Nyitókép: veol.hu/Juhász-Léhi István

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva