Péter B. Árpád/zaol.hu | 2021.09.06. 12:00
Különleges vadak és ritkaságok láthatók a keszthelyi Vadászati Múzeumban
Áátadták a megújult és kibővült Vadászati Múzeumot Keszthelyen. Ide költözik majd a Vadászati Világkiállítás anyaga is.

Nemrégiben hivatalosan is átadták a megújult és kibővült Vadászati Múzeumot, amely élethű élményekkel, különlegességekkel várja a látogatót. Ami a vendég szeme elé tárul, az mindenképpen megér egy utazást, felfedezést.

A keszthelyi vadászati gyűjteményben már eddig is látható volt Windisch-Grätz Ferenc József hazánknak adományozott több száz darabos trófe-a­gyűjteménye, illetve a régi székely főnemesi családból származó báró Dózsa György válogatott trófeakollekciója, több világrekord darabbal. A tárlat Széchenyi Zsigmond és Kittenberger Kálmán előtt is tiszteleg, most pedig új szintre lépett.

– Régóta vártuk ezt a pillanatot. Tíz évvel ezelőtt Tóth Csaba múzeumvezető barátommal azt tűztük ki célul, hogy az I. Festetics Trófeaszemlét követő tíz évben létrehozzuk a keszthelyi vadászati központot. Akkor még nem tudtuk, ez mennyire egybevág a kormány fejlesztési elképzeléseivel, és hogy a tizedik trófeaszemlét a Magyarországon rendezendő vadászati világkiállítás idején tarthatjuk, kiemelt vidéki helyszínként – mondta Pálinkás Róbert, a Helikon kastélymúzeum igazgatója.

MTI/Varga György

Az intézmény több mint háromszáz vadászható fajt mutat be

Két új szárnnyal, s bennük egy-egy lenyűgöző diorámával is bővült. A világkiállítást szervező iroda jóvoltából pedig

felújítottak egy épületet a múzeum mögött, ahová a világkiállítást követően leköltöztetik a hagyományos vadászati kiállítást.

A két új részleg bemutatja az ázsiai és az amerikai hegyvidéket, illetve az afrikai esőerdőt, olyan vadak preparátumaival, mint például a hegyi nyala, a vörös bivaly, a bongó, a szitatunga és számos egzotikus majomfaj. Az emeleti részen pedig Brian Jarvi neves amerikai természetfestő nagy méretű képének hivatalos, Európában egyedüli másolata látható, amely 208 afrikai vadfajt örökít meg. Ez Hidvégi Béla ajándéka volt a közelgő világkiállításra.

MTI/Varga György

 

– Brian Jarvi 56 éves korában lépett először Afrika földjére, de aztán Etiópiában, négyezer méter magasban, hegyi nyalára vadászva rájött: számára ez, vagyis a hegyi vadászat az igazi kihívás. Majd következett az őserdő meghódítása, ahonnan megszerezte az elejthető vadfajok kilencven százalékának egy-egy példányát, s ezek egy része Keszthelyen is látható – mondta Hidvégi Béla, Pantheon- és Conklin-­díjas világvadász, a múzeum egyik alapítója.

MTI/Varga György

 

Hidvégi Béla azon kevesek egyike (talán húszan lehetnek a világon), akinek megvan az úgynevezett hegyi szuper 30 fajból egy-egy egyed.

Teljesítményével világszerte felhívta magára a figyelmet, hiszen a Conklin-díjat évente csak egy ember, a világ legnagyobb vadásza kaphatja meg, aki a legnehezebb körülmények között próbálja a vadat becserkelni, miközben betartja a legmagasabb etikai normákat, szabályokat, emellett elkötelezett résztvevője a vadvédelemnek.

MTI/Varga György

 

 

Forrás: zaol.hu
Nyitókép: Átadták a keszthelyi Vadászati Múzeum új épületszárnyát
Fotó: MTI/Varga György

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva