Mihály Szilvia | 2019.01.10. 07:00
Településbemutató – Keszthely
Keszthely legismertebb látnivalója a Festetics-kastély, de a Balaton-parti városban egyébként is lépten-nyomon találkozunk a főúri örökséggel.

A nyugati medence fővárosa a Keszthelyi-öböl északnyugati sarkában található. A régió legnagyobb városában 20 ezren laknak, a környék legjobb infrastruktúrájával rendelkezik. Keszthelyt megközelíthetjük busszal, vonattal, hajóval, több kerékpáros útja is van.

Balaton-part

A városnak három nagy strandja van, kisgyerekes családoknak a Libást, a nyugodt pihenést kedvelőknek a Helikon strandot ajánljuk. A Városi strand a központja a nyári éjszakáknak is, az itt található diszkókban hajnalig lehet szórakozni, a felújított móló és Balaton parti sétány ideális egy romantikus esti sétára.

A Keszthelyi-öbölben; Fotó: Mihály Szilvia

A keszthelyi Balaton part már az 1800-as évek végén is kedvelt találkozó pontja volt a balatoni fürdőzőknek. A Városi strand jelképe, a Sziget fürdő és annak díszes bejárata az elmúlt években felújításra került, így az eredeti, monarchia korabeli látvány fogadja a sétálókat, strandolókat.

A Sziget fürdő télen is impozáns látvány
Fotó: Mihály Szilvia

A keszthelyi kikötőben a nyári szezonban a menetrendszerinti járatokon kívül sétahajók is várják az utasokat, számos programot kínálnak, borkóstoláson vagy kalózkiránduláson is részt vehetünk. A Libás strand melletti vitorláskikötőben vitorlást is bérelhetünk.

A Helka nosztalgiahajó
Fotó: Keszey Ágnes

A mólóról gyönyörű kilátás nyílik a Keszthelyi-hegységre, az öböl túloldalán található Libás strandra, és a Sziget fürdőre is. A móló felé sétálva a felújított Zenepavilonnál komoly és könnyűzenei koncertek, néptáncbemutatók szórakoztatják a vendégeket. A parti játszóteret és sétányokat is az elmúlt években újították fel, így igazán modern körülmények között játszhatnak kicsik, és a felnőtt játszótéren a szülők is.

Látnivalók

Múzeumi sétánkat kezdjük a Balatoni Múzeumban, ahol egy interaktív kiállítás keretében ismerhetjük meg a a tó történetét, élővilágát és környékét. Egy hatalmas akváriumban a tóban élő halakat és egyéb élőlényeket is tanulmányozhatjuk.

Balatoni Múzem
Fotó: Mihály Szilvia

Innen a város fő utcáján sétálva juthatunk el a Fő térig és a sétálóutcáig. Útközben a veterán autók szerelmesei tehetnek egy rövid kitérőt a Cadillac Múzeumba.

A sétálóutcán több kisebb gyűjteményt bemutató múzeum található. Nézzünk be a történelmi Magyarország népviseleteit, iparos- és polgáröltözeteit bemutató Babamúzeumba, csodáljuk meg a 4,5 millió pannon-tengeri csigából felépített Csigaparlamentet, a Kínzómúzeumot. Látogassunk el a gyerekekkel a Játékmúzeumba, és derüljünk egy jót a Nosztalgia és Giccs Múzeumban összegyűjtött érdekes tárgyakon.

Itt van még a Rádió és Televízió Múzeum, valamint a Lepke és Hüllőkiállítás, ahol számos különleges lepke- és hüllőfajon ámuldozhatunk. Térjünk be a Kályhák Házába is, és ismerjük meg a fazekas mesterséget.

A sétálóutcáról már látjuk Keszthely leghíresebb épületének bejáratát, néhány perc alatt eljuthatunk az ország egyik legszebb és legnagyobb barokk kastélykomplexumához, a Festetics-kastélyhoz.

A 18 teremből álló kiállításon megismerkedhetünk a 18–19. századi főúri életformával és annak minden pompájával. A tárlatvezetés után a nyári melegben hűsölhetünk egyet a szökőkút mellett, vagy sétálhatunk a gyönyörűen parkosított kastélykertben.

 

Ha pihentünk egy kicsit, megnézhetjük a Hintómúzeumot, ahol a régi hintók mellett lovas kocsikat és szánkókat is kiállítottak. 2008-ban nyílt meg a kastély mellett, egy különálló épületben, a Vadászati és Történelmi Modellvasút-kiállítás. Közel félezer vadfaj trófeáit, fegyvereket és Európa egyik legnagyobb, 500 négyzetméteres vasúti terepasztalát csodálhatjuk itt meg. A közeli Amazon Házban a Főúri utazások, úti kalandok kiállítás az elmúlt évszázadok szárazföldi, vízi és légi közlekedésének történetét mutatja be.

Fotó: Keszey Ágnes

Búcsút intve a kastélynak és a csillogásnak, egy másfajta életvitellel ismerkedhetünk meg a Georgikon Majormúzeumban. Sok érdekességet tudhatunk meg a majorsági gazdálkodásról, az uraságok és a cselédek életéről, a szőlőtermesztésről, a zamatos balatoni borok készítéséről. Néhány éve élménygazdaságot adtak át a múzeumban, ahol a gyakorlatba is átültették, amit a kiállítás termeiben láthattunk.

A kulturális élmények után jól fog esni egy kényeztető kávé, vagy vacsora, számos étterem és cukrászda közül választhatunk.

Keszthelyen egész évben színes rendezvények várják a vendégeket, a legnagyobbak a farsangi felvonulás, a borfesztivál, nyári színházi játékok a kastélyparkban, a verklifesztivál és az adventi vásár.

Nézze meg a Verkli Fesztiválon készíetett képeinket:

A város története

Keszthely nevét sokáig a gesztenye szóból eredeztették, újabb kutatások szerint viszont a latin castellum, erőd szóból ered. A város a régészeti leletek szerint már az őskorban is lakott terület volt. A római időkben a közeli Fenékpusztán (Valcum) volt Pannónia legnagyobb erődítménye. Leletek bizonyítják, hogy a szőlészet-borászat már a kelta időkben is fontos volt az itt élőknek.

Felvételünk újabb csont és kerámiatöredékek előkerülését mutatja, a bal szélen Havasi Bálint, a keszthelyi Balatoni Múzeum igazgató-régésze.
Fotó: Gallai András

Keszthely első írásos emléke 1247-ből származik. 1745-ben kezdték meg a Festetics-kastély építését, 1772-ben a városban 215 iparos működött. 1759-ben Festetics Kristóf kórházat, később Festetics Pál gimnáziumot alapított. Az 1860-as években szintén a Festeticsek alapították meg a Georgikont, az ország első mezőgazdasági egyetemét. Keszthely a 19. század elejétől a 20. század közepéig a térség mézeskalácsos központja is volt.

1903-ban elkészült a Tapolca-Keszthely vasútvonal, a város már ekkor nyüzsgő idegenforgalmi központ volt.

Keszthely napjainkban is kedvelt üdülési célpontja a kisgyerekes családoknak és a fiataloknak.

 

Keszthely képekben:

 

Készítette: Mihály Szilvia

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva