Tóth B. Zsuzsa/veol.hu | 2022.08.13. 18:00
Megtalálták a római kori salföldi bányát
A Kőfeszt keretében a településen a Laczkó Dezső Múzeum a „Bor régészete” kutatás legújabb fejezeteként a Csönge-hegyen tartottak nyílt napot és kutatást.

A múzeum szakemberei remek hangulatú, sok résztvevőt vonzó programot szerveztek, amelyen az intézmény fémkeresős önkéntesei mellett a keszthelyi Balatoni Múzeum munkatársai, valamint számos érdeklődő kalandozhatott a történelmi korszakok között.

 

Péterváry-Szanyi Brigitta múzeumigazgató a leleteket vizsgálja a munkatársaival és a résztvevőkkel
Forrás: Lackó Dezső Múzeum

 

A műszeres kutatás során Árpád-kori pecsétgyűrű, bronzkori karperec, késő középkori ágyúgolyó, sőt egy kőfejtéshez használt vasék is előkerült. A talált tárgyak közös meghatározásán túl a korábban fellelt dörgicsei kincsek mellett római kori tárgyakkal is megismerkedhettek a salföldi bányába látogatók. Futó János geotúráján a Káli-medence földtanából kaptak ízelítőt a résztvevők, a gyerekek közül pedig sokan végig merészkedtek a titkok ösvényén.

Amint azt Törő Balázs néprajzos, muzeológus elmondta, 2020-ban a múzeum munkatársai helyiekkel és önkéntesekkel tárt fel egy présházat a dörgicsei Becce-dűlőben a néprajz és régészet módszereivel. Az ott, befalazva talált római sírkő feltételezett származási helyén, a korábbi salföldi bánya feltételezett helyén folytatták most a kutatást abban a reményben, hogy a Csönge-hegyen igazolják a római kori kőbánya eredetét.

A fémkereső munkálatokat Gönczi Vivien régész vezette, a talált leletek között kőfejtésre utaló tárgyak is fellelhetők voltak, azonban régebbi korok emlékei szintén előkerültek. Az egyik legérdekesebb egy több ezeréves bronzkori karkötő volt, de a középkor időszakából ugyancsak előkerült egy különleges lelet, egy IHS feliratú pecsétgyűrű – mondta Törő Balázs, leszögezve, hogy az eredményes, népszerű salföldi kutató napot újabb hasonló program követheti majd a jövőben.

 

Tömegközlekedéssel jutnál el a Balatonra? Nézd meg menetrendi keresőnket!

Tervezd meg az utazást!:


 

Forrás: veol.hu
Nyitókép: Mészáros Annarózsa/likeBalaton.hu

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva