vitorlazasmagazin.hu | 2022.06.24. 17:00
Sérült gyerekek bontottak vitorlát
A Pető Intézet óvodájába és iskolájában járó sérült gyermekek ismerkedhettek meg a sportággal az Ábrahámhegyen tartott vitorlás nyílt nap keretében.

A fiataloknak nem csupán megmutatták a vitorlázás alapjait, hanem testközelből is kipróbálhatták az élményt. A szervezők folytatásban gondolkodnak, a nyár folyamán vitorlástábort terveznek mozgássérült gyermekek részére.

 

A Pető Intézet óvodájába és iskolájába járó diákoknak központi idegrendszeri sérülés miatt a végtagjaik részlegesen le vannak bénulva, ugyanakkor ez nem akadályozta meg őket abban, hogy “beleszeressenek” a vitorlás sportba. A nap folyamán hat hajót ajánlottak fel a Jégmadár Kikötő bérlői, melyekkel másfél órát vitorláztak a gyermekek és kísérőik.

A Semmelweis Egyetem Pető András Karának Dékánja is részt vett az eseményen. Dr. Tenkné Zsebe Andrea szerint ez egy hatalmas lehetőség a sérült gyermekek számára, hiszen amellett, hogy új élményekkel gazdagodhatnak megnyílik egy sportolási lehetőség is számukra.

A másfél órás vitorlázás után a fiataloknak volt lehetőségük a parton is tökéletesíteni a nap folyamán megszerzett elméleti tudásukat, ugyanis a Magyar Vitorlás Akadémia által biztosított szimulátoron tökéletesíthették a vitorlaállítási és hajónavigálási tudásukat.

 

 

A nyílt nap szervezői között volt Csizy Csilla, a Semmelweis Egyetem Pető András Pedagógiai intézet pedagógiai szakértője és konduktora, Gosztonyi András vitorlásoktató, vitorlázó, valamint Homonnay Virág edző és konduktor.

– Úgy gondolom, hogy a vitorlázás, gazdagabbá teheti a mozgássérült személyek életét. Az élmény vitorlázással szerettem volna a gyermekekhez közelebb vinni, azt az szabadság érzést, amit a sportág ad. A későbbiekben a célom az, hogy a hasonló sérüléssel élő gyermekeket egy vitorlástábor keretein belül kishajóval tanítsam meg vitorlázni. A szakdolgozatom kapcsán is arra a következtetésre jutottam, hogy az egyenetlen felületen történő mozgás jó hatással van az egyes diszfunkciókkal élő személyek számára, hiszen fejlesztő hatással van többek közt a koordinációra is – fogalmazott Homonnay Virág.

 

Forrás: vitorlázásmagazin.hu
Nyitókép és fotók: Vitorlázz Itthon

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva