Krausz Andrea | 2018.09.03. 08:00
Balatoni Kör 1. rész: Egész évben jó üzlet lesz a Balaton
Nyaralás közben kitették az édesanyját az apartmanból, végül megvette a helyet, és a balatoni turizmus egyik radikális megújítójává vált. Tóth Balázs ma a Balatoni Kör alelnöke.

A négyévszakos idegenforgalom megvalósításába úgy vágott bele, ahogy kell. Nem fogadta el, hogy télen lehetetlen bárkit is idecsábítani, sőt ezen túllépve azonnal belecsapott a közepébe. Az általa üzemeltetett lellei BL YachtClubban a hideg hónapokban közvetlenül a parton állít fel idén is egy korcsolyapályát fűtött pihenővel, kölcsönzővel, hüttével. Lehet fakutyát bérelni, hétvégenként többezres tömeg jön össze a jégszobrászos, jégkörhintás látványosságokra vagy az adventi gasztropiknikre.

Jó ötletnek bizonyult, hogy a korcsolyapálya a közvetlenül a Balaton-parton kapott helyet

A régió iránti vonzalma már gyerekkorában kialakult. Édesapja a Műegyetemen tanított és amikor Balázs 11 éves lett, beíratta egy balatonfüredi táborba, ahol a gyerek megismerkedett a vitorlázással.

Balázs állandóan szervez és telefonál. Miért csodálkozunk ezen a képen?!

– Innentől fogva a Balaton szerelemmé vált. 18 évesen megszereztem a vitorlás jogsit, a Külkereskedelmi Főiskolára kerülve (ma BGE) pedig a csoporttársaimnak szerveztem vitorlás túrákat, egy évben 70-80 napot voltam a vízen – emlékszik vissza Tóth Balázs. – A főiskolán marketing- és kommunikáció szakot végeztem. A klasszikus értelemben vett külkereskedelem kimaradt az életemből, mivel egyből rendezvényszervezéssel kezdtem el foglalkozni. Egy ismerősömmel 2002-ben vettünk egy vitorlást, így kerültem a balatonlellei Bahart kikötőbe. Egy alkalommal az ottani étterem tulajával – miután anyukámat nyaralás közben kirakta az apartmanból – úgy összevesztem, hogy a végén megvettem tőle a helyet. Ott álltunk a feleségemmel, Krisztinával ősszel, hogy akkor most mi lesz... Aztán a következő szezon elején megújulva, Sekli néven, új dizájnnal elindulva csaptunk egy nyitóbulit, ami olyan jól sikerült, hogy felkérést kaptunk az akkor induló BL YachtClub éttermének üzemeltetésére is. Az ellenvélemények ellenére a kezdetektől az éves nyitva tartásban gondolkodtunk. Azóta az éttermen kívül már a mi vállalkozásunk működteti a kikötőt, közel 50 apartmant a területen belül, a BL Garden panziót és éttermet, valamint Balatonbogláron van egy mosodánk is – mondja a szakember.

A BL YachtClub festői kikötője

Tóth Balázs a kezdetektől azt vallja, hogy nem nyáron kell eladni a Balatont. Azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy például megvalósított egy téli vitorlásverseny-sorozatot, aminek futamait csak a tó teljes befagyása akadályozhatja meg. Amúgy maguk a résztvevők is elcsodálkoznak, hogy milyen jól érzik magukat a tavon a hidegebb időszakban is, úgyhogy rendszeres esemény lett a dologból.

– Csapody Balázs, a Kistücsök étterem tulajdonosa hívott meg először a Balatoni Körbe, mert látta rajtam, hogy egy jó értelemben vett félőrült vagyok, aki próbál életet lehelni a Balatonba a szezonon kívül is. El is mentem egy gyűlésre és egy nagyon exkluzív csapatban találtam magam. Egy év után megválasztottak alelnöknek. Minden évben érkeznek tagok a körbe, a legfőbb feladatunk, hogy egybetereljük azokat a vállalkozókat, akik a szezonról, munkavállalásról, minőségi gasztronómiáról, vagy a helyi alapanyagok felhasználásáról hasonlóan gondolkodnak, munkájuk színvonaláért a többiek is felelősséget vállalnak. Sokat kaptam a Balatoni Körtől, amit igyekszem visszaadni. Az én ötletem volt, hogy idén szervezzünk egy 5 állomásos Gasztro Road Show-t, ami Sümegen indul szeptember 29-én és egészen márciusig tart – magyarázza nagy lendülettel Tóth Balázs.

– A feleségemmel együtt élvezzük a klasszikus értelemben vett főszezonon kívüli feladatokat és meggyőződésünk, hogy 4-5 év múlva egy egész évre szóló, jóval kiszámíthatóbb üzletmenetet lehet megvalósítani a Balatonnál, csak többet kell tenni érte.

Feleségével, Lukács-Tóth Krisztinával

Új tervek minden évben születnek, legutóbb vettek egy városnéző elektromos kisbuszt, amit Lelle-Boglár Tekergőnek hívnak és a főszezonon kívül indítják be vele igazán a rakétákat, vagyis ősztől minden napra borkóstolókra, piaclátogatásra, különböző kiállításokra szállítják a vendégeket. 2019 szeptemberétől pedig egy hajójáratot is rendszeresítenek, amely ugyancsak a szezonon kívül köti majd össze az északi és a déli parti látnivalókat, borkóstolókat.

Lelle-Boglár Tekergő

– December 1-én a BL YachtClub-ba érkezik a road show, ekkor tartjuk a Mikulás Regattát és a karácsonyi vásárt. Egy olyan szaunát tervezek a partra, ahonnan full panorámában lehet élvezni a Balaton látványát és közvetlenül a szaunából lehet majd bemenni a vízbe – sorolja az idei terveket a vendéglátó szakember és hozzáteszi: nekünk kell pro-aktívnak lenni és akkor a vendégek is jönni fognak!

Krausz Andrea

Olvass tovább a Balatoni Kör többi tagjáról is!

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva