likebalaton.hu | 2019.02.18. 14:00
5 Balaton parti hely, ahonnan csodás a kilátás
A Balaton körül több olyan kilátóhely van, ahonnét csodaszép a panoráma. Összegyűjtöttük a kedvenceinket, ahonnét garantáltan szép a kilátás a magyar tengerre.

Szépkilátó

Fotó: Mihály Szilvia

A balatongyöröki Szépkilátó nem egy épített kilátótorony, hanem egy domboldal a település határában, ahonnét szabad szemmel is varázslatos panorámában gyönyörködhetünk. Néhány perces sétával elérhetjük a parkolóból azt a részt, ami már Eötvös Károlyt is megihlette balatoni utazása során. Nem véletlenül nevezte el a helyet Tündérországnak.

 

Balatonföldvári Hajózástörténeti Látogatóközpont és Kilátó

Szép időben Badacsonyig és Balatonkeneséig is ellátni ebből a különleges, hajó alakú épületből, amelynek árbóca a Balaton egyik legmagasabb, épített kilátója. 70 méter magasból lehet itt körülnézni a Balaton felett. A kilátótorony tetejére lifttel lehet feljutni, az épület teljesen akadálymentes, a kávézó teraszán is csodálatos a panoráma, az épületbe a kutyusok is beléphetnek. Egész évben nyitva tart, így az őszi, tavaszi és téli Balatont is megcsodálhatjuk.

 

Gömbkilátó

Balatonboglár különleges, emblematikus kilátójáról csodálatos kilátás nyílik a környékre, megéri érte megmászni a Várdombot.
A 15 méter átmérőjű, 240 háromszöglemez alkotta Gömböt, Zics László építész javaslatára díszkivilágítással látták el, ami még az északi partról is könnyen észrevehető. 2012 óta ismét látogatható ez a különös fém kilátó, amely Balatonboglár jelképe. Látogatásáért belépőt kell fizetni: felnőtteknek 300 fotintot, gyerekeknek 250 forintot.

 

Somlyó-hegyi kilátó Alsóörs

Alsóörsön néhány perces sétával megközelíthető a páratlan panorámát kínáló Somlyó- hegyi kilátó. Bár már a 80-as évektől állt itt kilátó, a veszélyessé vált régi helyett 2015-ben építettek újat, melyről a Balaton szinte teljes keleti medencéjének panorámája látható. A kiugró galériás, hatszög alaprajzú, 17,5 méter magas kilátó fenyőfából épült kilátót a református templomtól indulva a temető melletti lépcsőn, vagy az alsóörsi bekötőúton kialakított parkolótól felsétálva érhetjük el.

Kollégánk videója a kilátásról:

 

Kossuth-kilátó Mencshely

Fotó: mencshely.hu

Gyerekekkel akár egy fél napos kirándulást is érdemes a mencshelyi Kossuth kilátóhoz tervezni. Mesés a panoráma is, mert Tihanytól Badacsonyig ellátni, de vadregényes és kellemes a hozzá vezető út is. A nem túl meredek Vulkán tanösvény körbekerüli a Halom-hegyet, hogy közben a környék geológiáját is megismertetve jusson föl a csúcsra, ahol bazaltból kirakott Balaton-térképet is találunk, ami a környék tanúhegyeit is ábrázolja.

Összeállította: Sági Ági, Mihály Szilvia, Krausz Andrea, Keszey Ágnes, Fenyő Zsuzsa

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva