likeBalaton.hu | 2021.08.22. 12:00
Egyszerűbb, biztonságosabb lesz a kikötés
Nagy hasznát veszik annak a mechanikus és navigációs rendszernek, valamint egyéb eszközöknek, amelyeket most fejlesztettek ki a szakemberek.

A nyári balatoni hajóforgalomban a kikötések biztonságosabbá tételében már nagy hasznát veszik annak a mechanikus és navigációs rendszernek, valamint egyéb eszközöknek, amelyeket a Balaton Dock Kft. és az Előny Kft. konzorciuma fejlesztett ki európai uniós támogatással.

A konzorcium 364 millió forint uniós támogatást nyert, amelyhez 231 millió forint önerőt kellett biztosítania. A Balatonon kevés a kikötőhely, ugyanakkor egyre több a kis rutinnal rendelkező hajós. Emiatt is fontos volt, hogy

biztonságosabbá tegyék a hajók kikötését, és helytakarékosabbá a hajók elhelyezését a kikötőkben.

Ha szeretnél bővebben tájékozódni a balatoni hajózásról, itt keresgélj.

Így biztosítják a sérülésmentes beállást a kikötőhelyekre

Farcölöpök elhelyezése helyett a főstégről leágazó, úgynevezett fingerek vagy ágpontonok kerültek a kikötő hajók mindkét oldalára. Ezek a pontonok a rugalmas energiaelvezetés és rögzítés elvei alapján biztosítják hibás kormányzás vagy oldalszél esetén is a sérülésmentes beállást a kikötőhelyekre.

Amint egy hajó eléri a számára kijelölt helyet, az új fejlesztésű eszközök gyakorlatilag bevezetik a parkolóhelyére.

Az ágpontonokat egy-egy hajó szélességéhez lehet igazítani, ami az egyszerűbb és biztonságosabb rögzítés mellett több hajó fogadását teszi lehetővé a kikötőkben – tette hozzá.

A legendás balatoni vitorlásokat bemutató sorozatunkat itt találjátok.

Fotó: vitorlazasmagazin.hu

A hajósok számára kidolgoztak egy navigációs rendszert is

Ez a kocsik tolatóradarjához hasonlóan működik. Grafikusan mutatja, hogyan álljon be és ki egy-egy hajó adott helyre, illetve adott helyről. A kikötői dokkolást segítő mechanikai és beállást segítő transzponderen alapuló távmérő és informatikai rendszer – szoftver és hardver eszközök – fejlesztésére a 2017-ben indult, majd tavaly ősszel zárult projektre a Ginop keretein belül nyert támogatást a konzorcium. A projekt részeként a Balaton Dock Kft. által üzemeltetett és tulajdonolt balatonfenyvesi Fenyves Yacht Club és az alsóörsi Alsóörs Marina kikötőben tesztelték és helyezték üzembe a fejlesztéseket.

A rendszer nem veszi át az irányítást a hajóvezetőtől, csak segíti a manőverezését.

– Ezen a nyáron már nagy hasznukat vettük, hiszen a kikötőink gyakran zsúfoltak, csaknem teltházzal üzemelnek főszezonban. A saját tervezésű, engedélyeztetett és legyártott eszközök, valamint a kikötést segítő navigációs és informatikai rendszer iránt már tapasztalható érdeklődés. Leginkább az újonnan épülő és felújítás alatt lévő balatoni és egyéb magyarországi kikötőprojektek részéről, és elsősorban a konzorcium speciális ágponton megoldása iránt érdeklődnek – mondta Deák Márton, a Balaton Dock Kft. ügyvezetője.

Ilyen típusú ágpontonos rögzítéssel, szenzorokkal és szoftverrel támogatott kikötői biztonságos beállásra képes hardver és IT-rendszer a piacon eddig nem volt elérhető. A projektben hosszabb-rövidebb ideig 30 embert foglalkoztattak.

Fotó: Dezslik Magdolna

 

Nyitókép: Mészáros Annarózsa

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva