veol.hu/Szendi Péter | 2021.05.21. 16:00
Rendőrből vált festővé az alsóörsi művész
Pitrók Évát már fiatalkorában minden olyan érdekelte, ami a kézügyességgel kapcsolatos: szeretett alkotni, rajzolni, festeni. A pályaválasztás mégsem ebbe az irányba vitte el, ugyanis a rendőri hivatást választotta.

A rajzzal való rendszeres foglalkozás akkor került előtérbe, amikor Pápáról 2007-ben Alsóörsre költözött a családjával. A természet szépsége, a Balaton mindennapi látványa erős motivációként hatott rá. Ekkor döntötte el, hogy ismét a kezébe veszi az ecsetet.

– Időközben lehetőségem nyílt csatlakozni a községben működő Alsóörsi Festőörs alkotóműhely tagjaihoz. Szeretettel fogadtak, segítettek, sok új információt kaptam, többek között a festékek (olaj, akril, pasztell) „viselkedéséről” a vásznon, a lemezen, illetve a papíron.

Tájképfestőnek vallom magam, de repertoáromban megtalálhatók a csend­életek, a portrék és az utóbbi időben a meseszerű hangulatot árasztó képek is.

Folyamatosan képezem magam, tavaly óta egy festőkurzus hallgatója vagyok, ahol nemcsak gyakorlati, hanem elméleti tudásomat is gyarapíthatom – mesélte a Veolnak nyilatkozva Éva, miközben éppen alkotott a te­raszán.

Pitrók Éva 2007-ben költözött Alsóörsre a családjával. A természet szépsége, illetve a Balaton mindennapi látványa erős motivációként hatott rá
Fotó: Szendi Péter

Eddig két egyéni és huszonnégy csoportos kiállítása volt, több tucat képet festett. Sikeresen szerepelt Ajkán az Ajka Tárlaton Dombok című alkotásával, és amire a legbüszkébb, hogy Tapolcán az Ablakok kiállításon különdíjban részesítették Mama című portréját. A pandémiás időszak miatt a csoportos foglalkozások egy­előre szünetelnek, de online kapcsolatban vannak egymással az Alsóörsi Festőörs alkotóműhely tagjai, így próbálják inspirálni egymást. Horváth Lajos festőművészt tartotta a mesterének, aki 2019-ben elhunyt, ezt követően a festőörs művészeti vezetője Sáska Tibor festőművész lett. A tavalyi évtől Harka Ágnes festőművész előadásait, gyakorlati foglalkozásait is látogatja.

Mint mondja, a festészet felér egy terápiával, nagy kirándulás, amikor alkot, ilyenkor a külvilág megszűnik számára.

– A festővászon egy tükör, ha jól végzem a dolgomat, érzéseket vált ki belőlem, éppúgy, mint bárkinek, aki időt szán „belenézni” – fejezi be a beszélgetést Éva.

Forrás: Veol.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva