Rimányi Zita/veol.hu | 2021.03.10. 12:00
Romantikus: szerelme miatt lett buszsofőr az alsóörsi nő
Ildikó a szerelme miatt lett hivatásos sofőr, és imádja a munkáját. Korábban kamiont vezetett, ma már autóbuszvezető és kilenc unokája van. A balatoni buszjáratokon találkozhatunk vele.

– Fiatalon bolti eladónak készültem, dolgoztam is hat évig a kereskedelemben. Aztán külföldre kerültem szobalánynak. Ennek köszönhetem, hogy megismertem a páromat, aki már akkor kamionvezető volt. Ennek mintegy tíz éve. Minél több időt szerettünk volna együtt tölteni, ezért én is átváltottam az ő szakmájára. Nyolc év alatt szinte bejártuk egész Európát. Összeköltözhettünk, amikor úton voltunk, második otthonunknak tekintettük a vezetőfülkét. Az igazit persze Felsőörsön sikerült kialakítani. Egyformán kerestünk, takarékoskodtunk, összegyűjtöttük a pénzt. Minden szükségest sikerült megteremteni, ami a magyarországi közös, nyugodt életünkhöz kell. Több esztendő után már fárasztónak tartottuk a kamionozást, a világjárást, többek közt a platóról ugrálást, hiszen elmúltam ötven éves. A párom szülei Alsóörsön laktak, nekem megtetszett ez a vidék. Itt lett házunk, és most már többet lehetünk benne – mondta el Czakó Ildikó, a Volánbusz Zrt. munkavállalója.

Végre egy női buszsofőr!

Amikor felszállnak az utasok a járatára, tapasztalatai alapján általában tetszik nekik, hogy hölgyet látnak a kormánynál. Többen meg is jegyezik: Végre egy női buszsofőr! Aztán persze észreveszi Ildikó, hogy figyelik vezetés közben. Kíváncsiak rá, mennyire jó a szakmájában, el tudja-e olyan jól végezni a feladatait, mint egy férfi. Leszálláskor pedig megállapítják, hogy jó a sofőr. Ildikót kedvelik az idősebbek is, mert mosolyog. A legidősebb bátyja is hivatásos sofőr volt, valamint édesapja is szállítással foglalkozott, lovas kocsit hajtott.

– Nem családi indíttatásból, szerelme miatt kerültem a volán mögé. Annak ajánlom a szakmáját, aki nem otthonülős típus, szereti a változatosságot és szeret az utasokkal beszélgetni, ahogy én is – folytatta Ildikó.

Párja is buszsofőr, igazi jolly joker, minden vonalat ismer a Balatonnál

Párja szintén a Volánnál autóbuszvezető, ő mondhatni jolly joker, mindig arra a járatra kerül, ahol épp szükség van rá. Ha szembe jön vele az Ildikó vezette busz, integet neki: Szia édesem, itt vagyok! Az autóbuszvezetői tanfolyamon a férfi a műszaki részeknél segített a felkészüléskor párjának, csak az ment neki kicsit nehezebben. Online gyakorolta a tesztkérdésekre a válaszadást. Elsőre mindketten átmentek az elméleti és a gyakorlati vizsgán is, hiszen a rutinjuk már megvolt. Ildikó szerint könnyebb vezetni a buszokat, azért is, mert kisebbek a kamionnál, és könnyebb tolatni is velük.

Két gyermeke is nagyon büszke Ildikóra

Arra, hogy férfiasnak tartott pályán megállja a helyét. Leginkább persze az tölti el őket boldogsággal, hogy olyan munkát végez, amiben örömét leli. Párjának is két gyermeke van, így összesen kilenc unoka látogatja őket, amikor lehetséges. Czakó Ildikó imádja a vezetést és folytatni szeretné tovább jelenlegi munkáját. Szerinte olyan nők követhetik ebben példáját, akik szintén szívesen ülnek a kormánynál, és kedvelik a kihívásokat.

– A buszra is ügyelnie kell, az utasok gondjaira is, és a forgalom gyakran veszélyes. A közlekedés többi szereplőjére is figyelnie kell, hogy megelőzzem az esetleges baleseteket. Bizony, érdemes mindenkinek felelősségteljesebben vezetnie, nem kell sietségből előzni, fontosabb a biztonság – állítja.

Szeretnél naprakész lenni a balatoni autóbuszos közlekedéssel kapcsolatban? Nálunk mindig megtalálod a legfrissebb híreket.

 

Forrás: veol.hu

Nyitókép: Penovácz Károly/Napló

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva