Szücs Ildikó | 2020.01.27. 11:43
Sífutás - háttérben a Balatonnal
Érdekes kombináció a Balaton parton: kikötő, vitorlások és egy sífutópálya. Alsóörsön jártunk, ahol minden gyerek kipróbálhatta a sífutást az Eplényből hozott havon.

Alsóörsön a kikötő melletti Sirály parkban terítették le a pályát, amit abszolút gyerekekre méreteztek. Lelkes lurkókból nem is volt hiány, reggel 9 órától jöttek folyamatosan a családok, hogy kicsik és nagyok, kezdők és haladók élvezzék ezt a csöppnyi téli sportolást – a Balaton partján.

A gyerekek nem tudták megunni se a havat, se a síelést (Fotó: Szücs Ildikó)

A program kitalálója Fehér Gyula volt, aki a Chernel István Sí- és Turisztikai Klaszter elnöke. Feleségével, Ilovszky Ritával beszélgettünk arról, honnan is jött a Balaton parti sífutás ötlete.

— Az ország leghidegebb pontja Zabar — kezdte a történetet. — Az ottani önkormányzat kitalálta, hogy egy Hideg Fesztivált szerveznek január 12-ére. Jól átgondolt programokkal készültek, megszervezték a fesztivált, de pechjükre idén nem volt havuk aznap. Ezért az én férjem kitalálta, hogy a sí klaszter segítsen Zabaron úgy, hogy Mátraszentistván adjon nekik havat. A Síelj itthon! klaszterről azt kell tudni, hogy ez a társulás hozta össze Magyarországon a síelés szerelmeseit, sípályák tulajdonosait, síoktatók szervezeteit, műanyag és havas sípályásokat egyaránt, vagyis mindenkit, aki a síelésért szeretne tenni bármit az országban.

— Mátraszentistvánon vannak hóágyúk, ők is gyártanak havat — tudtuk meg Ilovszky Ritától. — Legyártottak két teherautónyi havat és elvitték a 60 kilométerre fekvő Zabarba, ahol leterítették és egy hasonló sípályát csináltak belőle. Akkor jött az ötlet az Eplényi Síarénának, hogy miért ne adjanak ők is havat valakinek, aki örülne neki. Alsóörs úgy jött a képbe, hogy a lányunk itt vitorlázik és van egyfajta kötődésünk ide. A férjem felhívta a polgármestert, aki nagyon megörült az ötletnek, hogy itt is csináljunk egy ilyen sífesztivált.

Minden méretben volt felszerelés (Fotó: Szücs Ildikó)

Az Al-SÍ-Örs elnevezésű programnak az volt a lényege, hogy közelebb hozzák az emberekhez a síelést, és a gyerekek kipróbálhassák a sífutást. Eplény előző este négy teherautónyi havat szállított a Balaton partra, amihez az önkormányzat felajánlásból kapott két „bobcat”-et kölcsönbe, amivel szétterítették a havat. Utána lapátokkal, majd lábbal taposva egyengették el a pályát.

Hogy lesz-e folytatása a programnak, ezt nem lehet tudni.

— Ez annyira spontán volt — mondta Ilovszky Rita —, hogy csak hét elején beszéltük meg az önkormányzattal az egész ötletet. Nekünk van kötődésünk a vízparthoz is és a hegyekhez is, és most összehoztuk a kettőt.

Meleg tea járt minden résztvevőnek (Fotó: Szücs Ildikó)

Nem volt hiába, hiszen sok gyerkőc egymás után rótta a köröket megunhatatlanul. A szervezők mindenkinek segítettek az elindulásban, a lécekkel való közlekedésben és a legkisebbeket is buzdították, hogy bátran próbálják ki a sífutást. Ehhez minden méretben adtak sícipőt, lécet és síbotot. Elmondhatjuk, hogy mindenki láthatóan élvezte ezt a falatnyi havat, néhány hógolyó is elcsattant a vidám gyereksereg között, a fázósokat pedig meleg tea várta a felállított standnál.

Nyitókép: Szücs Ildikó

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva