Keszey Ágnes | 2022.04.16. 12:00
Vöröskő bányából kulturális színtér amfiteátrummal, planetáriummal
A Naphalász is vár a Varázserdő úton lévő amfiteátrumban. Rejtélyes, ámde valóságos. Mindez az északi part legújabb rendezvényközpontjában létezik.

Kőbánya volt – közösségi színtér lett. Ez az alsóörsi Amfiteátrum, vagy ahogyan az üzemeltetők nevezik: AMFI.
Az egykori kőbányát az alsóörsi önkormányzat rekultiválta még két évtizede, majd a közelmúltban alakította ki modern és látványos rendezvényhelyszínnek.

Bánya volt, most színpad és nézőtér is várja a közönséget
Fotó: Keszey Ágnes

 

– Közművesítették a területet és épült egy főépület is. A fő attrakció az amfiteátrum, itt 12 sort alakítottak ki. 800-900 fő elfér az itt lévő nagyszínpadnál, de egy kis színpadot is kialakítottunk – mondta el Dobrosi Zsolt, az üzemeltető cég vezetője. Szabadtéri színpada és lépcsőzetes kialakítású nézőtere miatt kapta nevét a létesítmény, mely felújítása után, tavaly ősszel nyílt meg.

Az átadásról korábban már írtunk, itt olvashatod a cikket

Az AMFI első teljes idénye azonban most kezdődik.
Nyitányként már húsvétkor programokkal várják a családokat az önkormányzattal közösen, a részleteket itt találod

Fotó: AMFI

 

Az ünnep után már minden nap nyitva tart a létesítmény, melynek látogatása egyébként ingyenes.

Egy digitális játéktér is várja a kalandos kedvű gyerekeket és felnőtteket. Itt kap főszerepet sok más mellett – 12 szereplő között – a Hold, a Nap és a Naphalász is, melyek vöröskőből faragott szobrok, s QR-kód is szerepel rajtuk. A természetben eltöltött játék ugyanis modern elemekkel zajlik.

– Egy játékos a főépületben lévő irányítóközpontban irányítja a játékot. Közel két hektáros erdei környezetben különböző pontokat fedezhetnek fel a játékos csapatok, ahol feladatok várnak rájuk. Ezeket időre kell megoldani és pontokat gyűjthetnek. Akár rendhagyó tanórákat is lehet tartani itt, mert a kérdések változtathatók. De akár családi programként, egyedi kérdésekkel is lehet játszani.

Az egész létesítmény kulcsszava az együtt: azt szeretnénk, hogy a családok minden tagja megtalálja azt a lehetőséget, mellyel értékes időt tudnak eltölteni.

Naphalász szobra magasodik a dombtetőn
Fotó: Keszey Ágnes

 

A játék szobrait egyébként helyi kőfaragók készítették. Ezzel kapcsolatos tervek is vannak. Régi hagyomány volt a településen a kőfaragó táborok sorozata, ezt szeretnének újraéleszteni és megújítani.

Áprilisban és májusban csütörtöktől-péntekig filmeket is vetítenek a planetáriumban, hiszen egy ilyen létesítményt is kialakítottak.

Fotó: Keszey Ágnes

 

– Jelen pillanatban ez Magyarország legnagyobb, működő planetáriuma. Hatvan ember fér el itt. 12 méteres kupolája van, és egy speciális, egyedi, kifejezetten planetáriumok számára gyártott vetítőgép van. Tavasztól őszig csütörtöktől vasárnapig négy filmet vetítünk: minden nap más tematikával. De előadások, kisebb zenei programok, kulturális rendezvények is helyet kapnak majd itt, a planetáriumban.

Fotó: AMFI

 

Húsvét után gyerekeknek és idősebbeknek szóló programok, majális és a gyereknapi rendezvény is várja.
– Az igazi szezon majd júniusban kezdődik. A hónap közepén egy olyan programot valósítunk meg, mely még sehol nem volt eddig. Ez egy egyházi könnyűzenei találkozó lesz. Egészen szeptember közepéig követik egymást a programok: színházi előadások, bábelőadások, musicalek, koncertek. Szeptember közepén pedig egy nagyobb rendezvénnyel megünnepeljük az első születésnapunkat. Ennek az Örsi napok nevet adtuk, s ezt hagyományteremtő céllal is rendezzük.

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva