veol.hu/Kovács Erika | 2021.09.19. 12:00
Átadták a Varázserdőt Alsóörsön
Összesen 330 millió forint beruházással, a vöröskő bánya rekultivált, 123 négyzetméteres területén átadták a Varázserdő turisztikai látogatóközpontot Alsóörsön, ami páratlan természeti környezetben fekszik, és kivételes idegenforgalmi programokat kínál, derült ki pénteken este.

Kontrát Károly államtitkár, országgyűlési képviselő avató beszédében utalt rá, kezdettől figyelemmel kíséri a megyei önkormányzat, az Európai Unió, a magyar kormányzat és Alsóörs együttműködésével megvalósult beruházást, amivel létrejött a gyönyörű létesítményt. Szavai szerint jók a település kilátásai, amit jelez, hogy nemrég 16 ezer négyzetméter vízparti területet kapott a kormánytól Alsóörs, ahol az elmúlt nyolc esztendőben folyamatos fejlődés jellemző.

– A Balaton közös, legnagyobb természeti kincsünk. Az elmúlt két évben, és nem csak a pandémia miatt, a Balaton volt a magyar turizmus zászlóshajója, fellegvára

– fogalmazott Kontrát Károly.

A képviselő fontosnak nevezte, hogy a Varázserdőhöz hasonlóan, a víztől távolabb is létrejöjjenek egyedi fejlesztések. Köszönettel beszélt Hebling Zsolt polgármester Kontrát Károly képviselő, a magyar kormány és Veszprém a megyei önkormányzat támogatásáról, mellyel megvalósulhatott a beruházás, amely meghatározó a település életében. Albrecht Sándor helytörténész szavaival élve azt mondta,

a létesítmény a világ legfiatalabb amfiteátruma, az ország talán legnagyobb működő planetáriuma és legújabb szabadidő, illetve rendezvény központja.

Fotó: Balogh Ákos/Napló

Elhangzott, a helynek tiszteletreméltó múltja, és biztató jövője is van. Több évszázadon át elődeik életéhez hozzátartozott a vöröskő bánya, amit 2000-ben rekultiváltak.

A terület a beruházással új életre kelt, amivel régi álmuk vált valóra. A 123 ezer négyzetméteres területen jött létre 334 millió forintból az önfenntartó beruházás, mely a megyei önkormányzati pályázattal elnyert 254 millió uniós forrásból, illetve önkormányzati önerőből valósult meg. Vörösmarty Éva, a megyei önkormányzat alelnöke örömmel beszélt arról, hogy a megye az uniós pályázaton belül a kormányzati és Kontrát Károly képviselő támogatásával hozzájárulhatott a nagyon szép turisztikai célpont létrehozásához, mely a megyét is gazdagítja, még vonzóbbá teszi.

Fotó: Balogh Ákos/Napló

Veszprém már a felkészüléskor felismerte, hogy igazán sikeres csak a környező régióval együtt lehet – mondta Markovits Alíz. A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (EKF) Zrt. vezérigazgatója hozzátette,

már 103 település csatlakozott az EKF programhoz, az elsők között Alsóörs, ahol jó közösség és vezetés jellemző.

Ezen a településen komolyan veszik a kultúrát, a múltat és a jövőt. Dobrosi Zsolt a kivitelező és az üzemeltető társaság vezetője méltatta családja támogatását, kollégái munkáját, illetve piarista tanulmányait. Kiemelte a beruházást kísérő küzdelmet, együttműködést, a további fejlesztést, hogy a központ mindig Alsóörs kincse legyen.

Fotó: Balogh Ákos/Napló

A köszöntők után Berkes Péter plébános Kálmán Csaba lelkipásztor megáldotta a látogatóközpontot, majd Malek Andi Soulistic koncert szórakoztatta a közönséget.

Forrás: Veol.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva