Jákói Bernadett/veol.hu | 2023.05.02. 14:00
Átvészelte az évszázadok viharait Aszófő történelmi ékessége
Aszófő történelmi ékessége a XIII. században román és kora gót átmeneti stílusban épült templomrom és zöldövezete, ami ma közkedvelt kirándulóhelyként és szabadtéri közösségi térként szolgál a balatoni riviéra talán legszebb fekvésű környezetében.

A XIII. század óta álló templom és romja az 1960-as években esett át először nagyobb rekonstrukción. Több évtized elteltével napjainkra állagmegóvási és környezetszépítési mun­kálatok kezdődtek, a két hónapos kültéri munkafolyamatok után megszépült környezetben várja majd az ide­látogatókat.

Belülről a főfalak (Fotó: Szücs Ildikó)

 

Április 17-től a területet lezárták, két hónapig nem látogatható a történelmi emlék. Ez idő alatt az aszófői könyvtár felhívást tesz közzé a templomromot kedvelők közösségének: küldjenek fotókat azok, akik az évek, évtizedek alatt itt jártak, kirándultak vagy bármilyen eseményen részt vettek, s az általuk megörökített örömteli pillanatokon látszik a rom.

A nyugati oldal (Fotó: Szücs Ildikó)

 

– Fotógyűjtésünk célja, hogy az évszázadok alatt történeti viharokat átélt, ma már kultúrtörténeti szempontból je­lentős értékű templomrom a XXI. században is megőrizhesse ősi mítoszát, legendáját – tájékoztatta lapunkat Nagy Annamária aszófői könyvtáros, közművelődési szakember, a Kövesdi Zoomkövet elnevezésű projekt egyik kezdeményezője. – Olyan fotókat várunk, amelyeket a látogatók, kirándulók, diákcsoportok fotóztak itt, illetve baráti, családi vagy szervezett rendezvényen, például koncertlátogatáson vet­tek részt. A fotókat a kultúrházban gyűjtjük, s tervezzük, hogy a legérdekesebb képekből lapozható albumot készítünk, és a beküldői között ajándékokat sorsolunk ki az átadóünnepségen. Az a kérésünk, hogy keressék meg a fényképalbumjaikban a számukra legkedvesebb itt készült fotókat, melyeken látszik a templomrom, és a közösségi oldalakon közzétett felhívásokban feltüntetett feltételekkel küldjék el nekünk május 15-ig – zárta a beszélgetést a könyvtáros.

 

Aszófőre tömegközlekedéssel is eljuthatsz! Nézd meg menetrendi keresőnket!

Tervezd meg az utazást!



:


 

Forrás: veol.hu
Nyitókép: Szücs Ildikó

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva