Mészáros Annarózsa | 2023.08.05. 12:00
Forrás és trezor
A badacsonyörsi Varga Pincészet idén ünnepli harmincadik születésnapját. A nagyközönséget forrásvizes biciklis pihenőhellyel lepték meg, illetve bortrezorjuk legjobb darabjai is kóstolhatóvá váltak.

20 évvel ezelőtt Királykék néven palackozta a pincészet az alattuk csordogáló vizet, amelynek forgalmazása azóta ugyan megszűnt, de a forrás megmaradt. A magas ásványianyag-tartalommal bíró víz 130 méterről tör fel és 14-15 fokos, rengeteg vas és magnézium található benne.

Zubogó forrás

– Szerettük volna megnyitni a teret a közönség felé, s átjárást biztosítani a főútról a borbolt irányába. Létrehoztunk egy biciklis pihenőhelyet, idevezettük át a folyton csobogó forrást a telephely egy másik pontjáról, amelyből bárki ihat, megtöltheti vele a kulacsát – mutatja be az újonnan átadott teret Ádám Ottó, marketing vezető.

A dekoráció, az utcabútor salföldi homokkő, utalva arra, hogy végig az északi parton a homokkő rétegén belül folyik az ásványvíz mélyen a föld alatt. Ezekre a hatalmas tömbökre rá lehet ülni, feküdni, a pihenést szolgálják a biciklitároló és a szervizpont mellett.

– A főútra tervezünk egy zebrát, biciklis átkelőt a Balatoni Bringaútról, amelyet a badacsonyi önkormányzat teljes mellszélességgel támogat. Az engedélyeztetés végén tartunk, maga a kivitelezés néhány óra lesz csupán és biztonságosan megközelíthető lesz a forrás és a pihenőhely.

Születésnap

A Varga Pincészet 14 millió palack bort forgalmaz éves szinten. Jelenleg 53 terméktípussal vannak jelen az üzletek polcain az édes desszert boroktól a száraz, prémium kategóriájú nedűkig. Tapasztalatuk szerint a hazai borfogyasztók több, mint fele a félszáraz és édes borokat keresi, egyre nagyobb kereslet mutatkozik az ún. magnum vagyis a 1,5 literes palackok iránt, amelyek eredetileg a gasztronómia területén kerültek forgalomba. Így a megváltozott igényeknek és a szabálymódosításoknak eleget téve a Pincészet arculatának frissítése történik a mostani időszakban. Az évfordulóhoz kapcsolódva a Badacsonyi Borvidékhez tartozó 16 településen élőknek 10%-os kedvezményt biztosítanak a borboltjuk termékeiből.

Titkok a föld alatt

A borászat pincemesterei minden évben gondoskodtak arról, hogy az adott év legjobb tételeiből megőrizzenek néhány palackkal az utókor számára. Ez évjárattól függően több száz vagy akár több ezres tételt jelent, amellyel a trezort gazdagították. Eddig csupán a szakmai körök nyertek bebocsáttatást a titkos raktárba.

– Mostanra összegyűlt egy olyan készlet, amit a komolyabb borok iránt érdeklődő közönségnek meg tudunk mutatni. Ezzel is szembe kívánunk menni a gyorsivású, gyorsan kihozott borok koncepciójával – vezet körbe a finom porba burkolt palackok között Ádám Ottó. – Az Aranymetszés sorozatunkkal kivétel nélkül remekül szerepelünk nemzetközi- és hazai borversenyeken. Számunkra nagyon fontosak ezek a komoly presztízzsel bíró megmérettetések, hiszen ez a pincészet nem az az elsősorban tömegtermeléssel foglalkozó pincészet, ami sokak fejében tévesen él. Ezért is tárjuk a legszebb borainkat a nagyközönség elé tárjuk. 10 fajtát vettünk elő 2006-tól 2014-ig, minden évben hozzáteszünk egy újabb évjáratot a sorhoz. Így vertikálisan folyamatosan bővül a trezorból megmutatott repertoár.

 

Nézd meg a pihenőről és a trezorról készült képeinket!

 

 

A Balatonra tömegközlekedéssel is eljuthatsz! Nézd meg menetrendi keresőnket!

Tervezd meg az utazást!



:


 

Nyitókép: Mészáros Annarózsa/likeBalaton

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva