Mihály Szilvia | 2019.09.09. 08:14
A leghosszabb szüreti felvonulás legjobb pillanatai
Ki volt ott a badacsonyi szüreti felvonuláson? Mi vittük a szőlőharangot, kóstoltunk bort és mustot, kaptunk a nyakunkba szappanos vizet, szódát és még korommal is megsimogattak. Gyere, mutajuk milyen volt!

Az ország leghosszabb szüreti felvonulását minden évben Badacsonyban tartják. A 71-es főúton mintegy 5 km-en keresztül vonulnak, táncolnak a fellépők, idén több mint 40 csapat vett részt az eseményen. A helyi és környékbeli borlovagrendek, borászatok, hagyományőrző- és néptánc csapatok mellett gólyalábasok, zászlóforgatók színesítették a menetet.

Az 55. alkalommal megrendezett szüreti felvonulást a badacsonyörsi Bazalttemplom elől néztük végig, szó szerint belekóstoltunk mindenbe, ami elénk került. A híres badacsonyi vendéglátás egy felvonuláson is vendéglátás, minden kocsin, traktoron volt bor, szőlő és pogácsa, amit a nézők között osztottak szét.

Nagy Miklós becslése szerint legalább 500-1000 liter bort kínáltak el a felvonulók. Mint mondta, ez az ünnep a bőségről szól, szüret idején nem csak a gazda ünnepel, hanem a nézelődőknek is jár a jóból.

Itt még mosolyogtam azon, hogy a nézelődők a pogácsa mellé kormot is kaphatnak, de aztán én is kormos lettem a felvonulás végére. A videó utolsó képkockáin menekülőre fogtam, de nem sikerült elslisszannom a kormos ember elől.

De ne siessünk ennyire, menjünk vissza a szüreti felvonulás elejére. A nemesgulácsi mulatós kocsin Páhi Károly régebbi felvonulásokról is mesél, vele találkozunk még a menetben is, amikor szigligeti borát kóstoltatja vendégekkel.

Minden badacsonyi szüreti felvonulás a szőlőharang megáldásával kezdődik, ezt a harangot viszik minden évben a felvonulók élén a néptáncosok a település központjába. Nem túl könnyű, néhány másodpercig tartottam csak, minden elismerésem a fiúké, akik 3 órán át sétáltak vele.

Fotó: Nagy Kornélia

A forgatagban találkoztunk Laposa Bencével is, minden évben részt vesz ő is a szüreti felvonuláson, fontosnak tartja ezt az ünnepet a badacsonyiak életében. Mint mondta, ez az esemény nem csak a helyieknek, környékbelieknek szól, turisztikai értéke is nagyon jelentős. Már javában szüretelnek ők is, idén a vadonatúj Hableány épületében történik a szőlő feldolgozása.

A borbarátok mellett gólyalábasok színesítették a menetet, nézd, ők néhány szürkebarát után is milyen jól egyensúlyoznak a magasban:

Míg a színes maskarások színes pom-pom labdákat dobáltak fentről a nézelődőkre, addig a földön permetezőből szállt ránk az áldás, vagyis a szappanos víz. Ami sajnos a kormos ember előtt érkezett, így maszatos arccal jöttem haza.

Mutatom, hogyan kínálják boraikat a felvonulók, és közben felhívom a figyelmeteket a rutinos badacsonyi szüreti felvonulásra járók kis bögréire. Ők nem bízták a véletlenre, és a környezetet sem terhelik túl a műanyag poharakkal.

A Fröccsplatón túl sok volt a szóda, azt mondják, a túl híg badacsonyi bor már nem olyan finom, ezért a nézők közé is fújtak a szénsavas vízből.

Nézd meg a felvonulás legjobb képeit:

Készítette: Mihály Szilvia

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva