likeBalaton.hu | 2022.09.08. 09:00
A leghosszabb szüreti felvonulás vár Badacsonyban
A szüreti felvonulás 5 km hosszú útvonalon halad végig, vigyázz, mert nemcsak bort, hanem akár szappanos vizet vagy kormot is kaphatsz a vidám hagyományőrzőktől.

A leghosszabb szüreti felvonulás

– Vidékünk legszebb hagyományai közé tartozik a szüreti mulatság, a Badacsonyi Szüret. Az első, televízió által is közvetített Badacsonyi Szüretet 1964-ben rendezték meg településünkön és azóta is fontosnak tartjuk, hogy megünnepeljük a helyi borosgazdák, szőlészek munkájának gyümölcsét.
A két nap során a vasárnapi fő attrakció, a szüreti felvonulás mellett, egyéb kulturális programokkal is várjuk a borok szerelmeseit a rendezvény színpadán Badacsonyban a Móló Parkban.
A Badacsonyi Szüret a régió legimpozánsabb őszi rendezvénye, a nyári szezon méltó zárása – tudtuk meg a szervezőktől. – A rendezvényen vendégeink megkóstolhatják a helyi borosgazdák karakteres borait, és megtekinthetik az ország leghosszabb szüreti felvonulását.

szüreti felvonulás

Végvári vitézekkel indul a szüreti felvonulás Fotó: Mészáros Annarózsa

Szüreti felvonulás a lezárt 71-es úton

A szüreti menet szeptember 11-én, vasárnap 10:00 órakor indul Badacsonytomajról és a 71-es számú főút Badacsonytomaj és Badacsony közötti szakaszán halad végig, környékbeli települések képviselői, néptánc együttesek, legionáriusok, magyarországi borrendek, kopjások, huszárok és zászlóforgatók, tűzzsonglőrök, lovas fogatok, fúvószenekarok alkotják a színes forgatagot. Minden badacsonyi szüreti felvonulás a szőlőharang megáldásával kezdődik, ezt a harangot viszik minden évben a felvonulók élén a néptáncosok a település központjába.
Amíg a menet átér a főúton, addig azt a rendőrség teljes szélességében lezárja, kerülő útvonalon lehet csak az északi parton autózni.

szüreti felvonulás

Úton a szőlőharang, a szüreti felvonulás jelképe
Fotó: Mészáros Annarózsa

Szüreti felvonulás badacsonyi borokkal

A híres badacsonyi vendéglátás egy felvonuláson is vendéglátás, minden kocsin, traktoron lesz bor, szőlő és pogácsa, amit a nézők között osztanak szét a hagyományőrzők, de kaphatsz szappanos vizet a nyakadba és kenhetnek kormot az arcodra, ruhádra is. Ne bánd, mindez a színes szüreti felvonulás velejárója.
Az eddigi években 120-150 liter bort osztottak szét a nézők között egy-egy szekérről, traktorról, nagyjából 2 ezer liter bort isznak meg a nézelődők. Az asszonyok pogácsát és sajtos rudat sütnek, kell a borkorcsolya is a vendégeknek. Gyertek és ünnepeljétek meg az idei termést, a helyi szőlőművelő bortermelő embereket, az előrejelzések szerint kellemes, őszi, napos idő várható.

szüreti felvonulás

Frissítő szódaeső Fotó: Mészáros Annarózsa

Tömegközlekedéssel is eljuthatsz Badacsonyba! Nézd meg menetrendi keresőnket!

Tervezd meg az utazást!
:

 

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva