likeBalaton.hu | 2023.10.17. 16:00
A seregélyek, a vadak és a csapadék ellenére is kiváló lesz idén badacsonyi bor
Az időjárás és a vadkárok mellett a seregélyek is kihívások elé állították a badacsonyi borászokat 2023-ban, ennek ellenére igazán finom újbort ígérnek.

Milyen lesz az idei badacsonyi bor?

Az őszi időszak talán a legfontosabb egy borászat életében. A Badacsonyi borvidéken is nagy gőzerővel folytak idén a szüreti munkák, de vajon milyen terméssel áldotta meg a természet a borászokat, milyen volt a 2023-as évjárat, illetve milyen lesz az idei badacsonyi bor? Ezekkel kapcsolatban Borbély Tamást, a Borbély Családi Pincészet fiatal borászát, az Év Bortermelője cím birtokosát, illetve Málik Zoltánt, az 5 hektáron gazdálkodó Málik Pince tulajdonos-borászát kérdeztük.

Fotó: Badacsonyi Turisztikai és Borút Egyesület

 

Milyen volt szőlőművelés szempontjából az idei nyár?

– A nyári szezon eleje sok csapadékot hozott, ennek köszönhetően a szőlőben kemény munkákat folyattunk annak érdekében, hogy megelőzzük a betegségeket. Nyugodtan kijelenthetem, hogy a birtokunkon belül sikeresen vettük az akadályokat, és összességében a betegségekkel nem volt problémánk. Sok munkával és többlet költséggel járt, hogy megvédjük a szőlőket és szép alapanyagot tudjunk szüretelni a boraink készítéséhez. Sajnos

mennyiség szempontjából kevesebb szőlőt tudtunk szüretelni a területeinkről, ami részben a tavalyi aszálynak is köszönhető.

Ennek eredményeképpen bizonyos területeken több fajta nem az elvártak szerint adott termőalapokat. Másrészt a szüret közeledtével a vadak is rendesen megtizedelték a mennyiséget.

A vadkárok az egész Balatoni felvidékre jellemzőek voltak idén.

Mindent összevetve, bár mennyiségben kevesebb lett idén a szőlőalapanyag, minőségben viszont kiemelkedő termést hoztak az ültetvények – fejtette ki Borbély Tamás.

Fotó: Badacsonyi Turisztikai és Borút Egyesület

 

– Ami a szőlőművelést illeti, nagyon nehéz időszakot zártunk le. Legalábbis növényvédelem szempontjából, hiszen a nyári csapadékok komolyan megnehezítették a dolgunkat. Sajnos a rossz idő kicsit rányomta a bélyegét a szüreti eredményre. Ezzel együtt minőség szempontjából nagyon jó lett az idei évjárat. Voltak olyan fajták, amelyek nagyon jól viselték a csapadékos időt, mások pedig kevésbé.

A korai fajtáknak nagyon kedvezett az idei nyár, a szürkebarát pedig minőségben kiemelkedő eredményeket produkált. De a budai zöldre sem lehet panaszunk.

Fotó: Badacsonyi Turisztikai és Borút Egyesület

 

Ismét bebizonyosodott, hogy a régi helyi fajták, mint például az olaszrizling, szürkebarát, budai zöld, és nem utolsó sorban a borvidék ikonikus fajtája, a kéknyelű, még akkor is hozzák minőségben az elvárt színvonalat, ha az évjárat szeszélyesebb és nehezebb. Sajnos a késői fajtáknál, amelyeket nem sikerült teljes mértékben korábban megvédenünk, ott egészségügyi problémák miatt voltak kiesések.

Nem csak a szarvas, vaddisznó és őz okozott súlyos károkat, hanem a seregélyek is. Utóbbiak olyan számban jelentek meg, hogy csak hálóval lehetett hatékonyan megvédeni a termést

– mondta Málik Zoltán.

Fotó: Badacsonyi Turisztikai és Borút Egyesület

 

Holt tartanak a szüreti munkák?

– Gyakorlatilag a kéknyelű kivételével, amelyre a mai nap kerül sor, már mindent leszüreteltünk.

Mint már korábban is említettem, minőségileg nagyon jónak ígérkezik az idei évjárat. Az évjáratból, illetve a vadkárokból adódóan a Badacsonyi borvidék legnagyobb vesztese mennyiség szempontjából az olaszrizling. Nem minden évjárat egyforma, vannak mindig nehézségek, de összességében mindig a pozitívumokra koncentrálunk. A tervek szerint minden borunk elkészül, beleértve a pincészetünk prémium, presztízs tételeit is, maximum a mennyiség lesz mindenből kevesebb – részletezte Borbély Tamás.

– Pár napja éppen a kéknyelűvel zártuk az idei szüreti munkákat. Mint már korábban is említettem, a szürkebarát teljes mértékben hozta az elvárt eredményt, a kéknyelű és a budai zöld borokkal érzésem szerint viszont nem kell korán kijönni a piacra.

A csapadék miatt szép savszerkezetre számítok ezeknél a boroknál. Stabil, és az évjáratból adódóan széles és testes borok fognak születni

– mondta Málik Zoltán.

 

Tervezd meg az utazást!



:


 

Nyitókép: illusztráció/Shutterstock

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva