Mihály Szilvia | 2021.12.16. 16:00
A világ legnagyobb tobozait is leszedtük a balatoni fenyőkről
Tudtad, hogy a mammutfenyő toboza kisebb, mint egy átlagos fenyőé, és hogy vannak a Balatonnál tűzben érő és özvegycsináló tobozok is?

A Folly Arborétum téli tobozszüretén nemcsak az óriástobozú fenyő termését szedték le, kezünkbe foghattuk a cédrusok, ciprusok és egyéb fenyők tobozát is. Nem is gondoltuk volna, hogy a tűlevelűeknek ennyi fajtája, ennyiféle tüskéje és ilyen sok toboza van a badacsonyörsi hegyen.

Nemcsak díszként, a fákon is megnéztük a tobozokat
Fotó: Mihály Szilvia

Imre Zsuzsanna és Szegedy Barnabás mutatta be a fenyőféléket, melyeket a legkönnyebben a tobozuk alapján tudunk megkülönböztetni egymástól. Tudtad, hogy az örökzöld, nyitvatartó növények tobozát hivatalosan szaporítóképletnek nevezik?

Nézzük, mi a különbség a hosszútűs fenyők, a cédrusok és a ciprusok között.

Hosszútűs fenyők

A hosszútűs fenyők toboza szépen leszedhető, egy részük még összezáródik. Pikkelyleveleik szedés után meleg hatására szép lassan kinyílnak, magjuk kipottyan, de nem esnek szét, dekorációs elmeként is használhatók.

A hosszútűs fenyők közé tartozik az óriástobozú fenyő, merev, szürkészöld tűlevelei 20–30 cm hosszúak, hármasával ülnek a friss hajtáson.

Óriástoboz
Fotó: Mihály Szilvia

Ez az északi félteke legnehezebb tobozú fenyője, toboza elérheti a 40-45 cm-es hosszúságot, és a 4-5 kg-os nedves súlyt is. A Follyban nevelt két fa már 30-40 centiméteres tobozokat terem. Magjai egykor indián törzsek fő táplálékául szolgáltak, gyantája pedig gyógyító összetevőket tartalmaz. Angolul ezt a tobozt özvegycsinálónak, azaz widowmakernek nevezik, ha ráesne a fejünkre, nem biztos, hogy túlélnénk. Nézd, így fűrészelik le a fák tetejéről:

A himalájai selyemfenyő általában 15-20 cm hosszú, csüngő, egyedül vagy csoportban álló tobozokat terem, de az itt található fák ennél nagyobb, 30 cm-nél is hosszabb tobozokat hoznak. Banánszerűen görbültek, erősen gyantásak, kiszárított formában a virágkötők nagy rózsatoboz néven használják.

Elől láthatók a selyemfenyő tobozok
Fotó: Mihály Szilvia

Európában a tengerparti fenyő termeli a legnagyobb tobozt: a fényes világosbarna tobozok a 23 cm-t is elérhetik. A Follyban található tengerparti fenyők tobozai 13-15 centiméteresek. A fát Európa leghosszabb tűlevelű fenyőjének is tartják, kettesével elhelyezkedő tűlevelei 10-24 cm hosszúak is lehetnek. A fák nagy tobozaival sokszor díszítenek csokrokat, kerteket.

A tengerpartifenyő toboza az óriástoboz mellett kicsinek tűnik
Fotó: Mihály Szilvia

A tengerparti fenyőt magyarul terpentin fenyőnek is nevezik, mivel a fa kérgéből kifolyó gyantás léből terpentinolajat és hegedűgyantát készítenek, de használták a parfümgyártásban, gyógyszerek és alkoholos italok előállításához is.

Cédrusok

Négy cédrus faj található a világon, mind a négy előfordul az arborétumban, a libanoni cédrusok még nem termőkorúak, de az atlasz-, a ciprus-, és a himalájai már terem.
A cédrusoknak hordó alakú toboza van, éretten egyben nem szüretlehetők le, pikkelyleveleik könnyen szétbomlanak. A földön, a fák alatt ezért nem találjuk meg a tobozokat.

Nézd meg ezt a videót:

Az atlaszcédrus örökzöld fa, Észak-Afrikában honos, nagy, 40 m magas, széles fává fejlődik. Koronája fiatalon kúpos, az idős példányoké laposan szétterül. Felálló tobozai éretlenül zöldek, éretten pedig fénylő barnák, egy pontból viszonylag több kisebb tűlevele nő, ezek örvös levélállásban helyezkednek el.

Középen sorakoznak a cédrustobozok
Fotó: Mihály Szilvia

A himalájai cédrusnak a leghosszabb a tűlevele, a ciprusinak a legkisebb, 11 cm-es.

Ciprusok

A cédrus és a ciprus nagyon hasonló szavak, és sokszor összekeverik a növényeket is. A földön 20-25 ciprus faj található, szinte mindegyik megtalálható az arborétumban is.
A ciprusok toboza mogyoró méretű, felnyíló, de nem széteső. A kerekded tobozban, az úgynevezett tűztobozokban több száz mag is található. Rendkívüli hőhatásra van szükségük, hogy csíraképessé váljanak, ezért az erdőtüzek – hihetetlen módon – elősegítik a növény generációváltását.
Minden fajnak egyedi illata van, egy profi bekötött szemmel, az ág illata alapján meg tudja határozni, melyik ciprusfélét illatolta.

Ciprus tobozok
Fotó: Mihály Szilvia

Az örökzöld ciprus szürkésvörös kérgű fa, amelynek különlegessége, hogy kis, párosan átellenesen álló, háromszög alakú pikkelylevelei négy sorban, tetőcserépszerűen borulnak egymásra.
Jellegzetes, gyantás, édes illatuk is feltűnést kelt, nem beszélve diónyi méretű, aranybarna tobozairól, amelyek pikkelyei eleinte dereszöld színűek. Tobozát használják visszértágulat, lábdagadás és aranyér kezelésére is.

A borókát sokan ismerjük, a gin alapanyaga ez a bogyó, és vadhúsokhoz is kedvelt fűszer. A borókabogyó valójában egy felnyíló, apró magokat tartalmazó toboz.

A borókabogyó is egy toboz
Fotó: Mihály Szilvia

Három mamutfenyő faj található a földön, és mind van az arborétumban is, érdekes, hogy ők is a ciprusfélék családjába tartoznak. A tobozuk a fa méretéhez képest rendkívül kicsi, 4–8 cm hosszúra és 3–5 cm szélesre nőnek a tojás alakú szaporítóképletek.

Diónyi méretű a mammutfenyő toboza
Fotó: Mihály Szilvia

 

Nézd meg, hányféle tobozt fotóztunk a Folly Arborétumban:

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva