Mihály Szilvia | 2018.12.09. 15:00
Adventi piknik Badacsonyban
Ha eddig nem lettem volna biztos abban, hogy Badacsony egész évben menő, akkor a szombati nap meggyőzött volna. Száguldoztunk a hegyen terepjáróval, feldöcögtünk a Kisfaludy-házig elektromos kisbusszal, ráadásul körbekóstoltuk a Balatont.

A Balatoni kör szervezésében a badacsonyi Friss Terasznál kóstolhattuk körbe a Balatont. A legjobb egész évben nyitva tartó éttermek, cukrászdák, borászatok, pálinkások kínálták szombaton a helyi fogásokat.

A rendezvény ideje alatt terepjárókkal is felfedezhettük az eddig kevésbé ismert badacsonyi útvonalakat, visszafogottabb utazók az elektromos Tekergővel járhatták be a hegyet. Mindkettőt kipróbáltuk, és fantasztikus élményekben volt részünk. A kilátás, a kanyargó kis utcák és az alattunk elterülő szőlősorok látványa lenyűgöző.

Badacsony egész évben nyitva, ez nem kérdés, szinte minden decemberi hétvégén kínálnak gasztro rendezvényeket a hegyen.

Kardos Gábor, a Balatoni kör szóvivője kiemelte, hogy az utóbbi két-három évtizedben nem volt arra példa, hogy a téli időszakban ilyen nívós gasztroprogram legyen Badacsonyban, mint az adventi gasztropiknik, hogy a Balaton legjavát tudják megmutatni az ideérkező vendégeknek.

– Fontos megfogalmazni, mit is jelent a gasztroturizmus – hangsúlyozza Gábor.

Gasztroturizmusnak azt a kínálatot lehet nevezni egy rendezvényen, amire legalább 40-50 kilométerről oda tudunk vonzani vendégeket, akik nem csalódottan mennek vissza, hanem úgy érzik, ezért érdemes volt eljönniük otthonról, ezt máshol, a saját településükön nem kapták volna meg. Az nem gasztroturizmus, hogy hurka-kolbászt adunk büfé színvonalon. Ez egy falunapon lehet teljesen normális kínálat, nincs vele semmi baj, de ne nevezzük gasztroturizmusnak.

Prémium gasztroturizmusnak azt nevezném, amit most itt is próbálunk megközelíteni. Hogy akár 200 km-t is autóznak a vendégek, és nekik se kelljen csalódottan hazamenni. Ők már többet költenek egy ilyen rendezvényért, akár szállást is fizetnek, őket nem érheti csalódás, nem lehet, hogy rossz szájízzel távoznak.

Gábor szavaira kitűnő példa, hogy a megkóstolt ételek után szerintem Badacsonyból senki sem távozhatott szombaton rossz ízélménnyel.

A Bonvino gesztenyés ízű kolbászt is készített, a Kistücsök étterem gránátalmával és gyömbérrel bolondította meg a kacsalevesét, a Tölgyes kúria vargányával ízesítette a túrógombócát, a Gusto 13 felejthetetlen harcsapaprikást kínált.

A Villa Kabala konfitált marhapofája vagy a BL YachtClub libahúsos töltött káposztája is zseniális. Már bővül is a balatoni bakancslistánk, hiszen a Neked főztem oldalasát vagy a Kalóz bárányragulevesét megkóstolva biztos vagyok benne, hogy egy teljes menüsort is szívesen végigennék náluk.

Istvándy Gergő a borkarácsonyfán gyújtott tűzijátékkal kívánt kellemes ünnepeket a tagoknak és a vendégeknek.

– A Balatoni kör tagok egész évben sok időt töltenek együtt, és próbálunk jobbnál-jobb dolgokat kitalálni, hogy fejlesszük ezt a régiót. Sokat tanulunk egymástól, és nagyon fontos, hogy nem mindenki csak a saját malmát hajtja, hanem egymást segítve tudunk előrébb jutni. Én személy szerint ma végi fogom kóstolni az összes bort, forralt bort, és ételeket, amit a tagok elhoztak Badacsonyba.

A forralt bor, mint téli ital nagyon kedvelt az adventi vásárokon is. Nagy István, a Borbarátok tulajdonosa hangsúlyozta, minőségi forralt bort csak minőségi borból készíthetünk, tévhit, hogy a rissz-rossz borok feljavíthatók. Ha az alapanyag nem jó, akkor a belőle készült forralt bor sem lesz az.

A napot nem is zárhattuk volna jobban, mint egy forralt borral a kezünkben megnéztük a naplementét a Laposa teraszról, ahova az elektromos tekergővel jutottunk fel.

Nézze meg képgalériánkat:

 

Készítette: Mihály Szilvia

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva