likeBalaton.hu | 2021.09.09. 14:00
Az ország leghosszabb szüreti felvonulása lesz Badacsonyban
A menet 5 km hosszú útvonalon halad végig, vigyázz, mert nem csak bort, hanem akár szappanos vizet vagy kormot is kaphatsz a vidám hagyományőrzőktől.

– Az első, televízió által is közvetített Badacsonyi Szüretet 1964-ben rendezték meg településünkön és azóta is fontosnak tartjuk, hogy megünnepeljük a helyi borosgazdák, szőlészek munkájának gyümölcsét.
A két nap során a vasárnapi fő attrakció, a szüreti felvonulás mellett, egyéb kulturális programokkal is várjuk a borok szerelmeseit a rendezvény színpadán Badacsonyban a Móló Parkban.

Fotó: Mihály Szilvia

A Badacsonyi Szüret a régió legimpozánsabb őszi rendezvénye.

A rendezvényen a vendégek megkóstolhatják a helyi borosgazdák karakteres borait, és megtekinthetik az ország leghosszabb szüreti felvonulását.

Fotó: Mihály Szilvia

Szüreti muri anno

A szüret, különösen a bőséges szüret, mindenki számára ünnep volt Badacsonyban. A földbirtokosnak a jómódot, a gazdagságot, a szőlőművelőnek pedig a kenyeret jelentette.

Forrás: Fortepan /Mészáros Zoltán 1959.

A múltban a nagyobb szőlőbirtokosoknak többfelé is volt szőlőjük, és ha egyik helyen végeztek a szedéssel, a szüretelők mentek a másik szőlőhöz. Ilyenkor a helybeli és a közeli falvakból érkező zenészek, barátok, puttonyozók, szedő lányok kísérték a kádakat szállító kocsikat, szekereket. Nem hiányzott a férfiak kezéből a boroskancsó, a lányokéból a friss must és a szőlő. Szólt a zene, szállt az ének, tréfás rigmusok hangzottak. Minél jobb volt a szüret, annál látványosabb volt a vonulás.

Mi várható a hétvégén?

A felvonulás, szeptember 12-én, vasárnap 10:00 órakor indul Badacsonytomajról és a 71-es számú főút Badacsonytomaj és Badacsony közötti szakaszán halad végig, környékbeli települések képviselői, néptánc együttesek, legionáriusok, magyarországi borrendek, kopjások, huszárok és zászlóforgatók, tűzzsonglőrök, lovas fogatok, fúvószenekarok alkotják a színes forgatagot.

Minden badacsonyi szüreti felvonulás a szőlőharang megáldásával kezdődik, ezt a harangot viszik minden évben a felvonulók élén a néptáncosok a település központjába.

Fotó: Mihály Szilvia

Az előző években 600-700 felvonuló haladt végig a településen, idén is több száz résztvevőt várnak a szervezők.

A híres badacsonyi vendéglátás egy felvonuláson is vendéglátás, minden kocsin, traktoron lesz bor, szőlő és pogácsa, amit a nézők között osztanak szét a hagyományőrzők, de kaphatsz szappanos vizet a nyakadba és kenhetnek kormot az arcodra, ruhádra is. Ne bánd, mindez a színes forgatag velejárója.

Egy kis szappanos víz a permetezőből…
Fotó: Mihály Szilvia

A rutinos felvonulásra járó nézők saját poharat is visznek magukkal, abba kérik a hegy levét, biztosra mennek és a környezetet is védik.

Kattints ide, és olvasd el, milyen volt a 2019-es szüreti felvonulás.

Fotó: Mihály Szilvia

Amíg a menet átér a főúton, addig azt a rendőrség teljes szélességében lezárja, kerülő útvonalon lehet csak az északi parton autózni.

Kattints ide, és olvasd el a részletes programot.

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva