Mihály Szilvia | 2021.10.23. 16:00
Egy kabóca lesz az idegenvezetőd az arborétumban
Hamarosan egy kabócával repülhetünk ciprusok, cédrusok és borókák között a badacsonyörsi Folly Arborétum új, virtuális tárlatán, egy kiadós, valódi séta után jólesik leülni a moziteremben.

– A Folly nem egyszerű magánkert, sokkal több ennél. Egész évben várjuk a látogatókat, számos programot találnak nálunk a természetkedvelők, a családosok, a gyerekek.
Fontosnak tartom, hogy példát mutassunk, egyrészt azzal, hogy

megőrizzük, amit az elődeink létrehoztak, gondozzuk örökségüket,

másrészt azzal, hogy komolyan vesszük a természetszeretet, a környezetvédelem területén betöltött edukációs szerepünket.
Büszkék vagyunk arra, hogy a különböző szolgáltatásokkal kibővült arborétum ismert és elismert turisztikai attrakcióvá vált, amely az európai magánkertek által képviselt élvonalhoz tartozik – mutatja be a területet Folly Réka, a negyedikgenerációs tulajdonos.

Még a kilátó is fenyőtoboz alakú
Fotó: Mihály Szilvia

Szívrablás

A pécsi Zsolnay család orvosa, dr. Folly Gyula Mátyás 1889-ban meglátogatta a bécsi egyetemen megismert barátját, a tehetős Csigó Kálmánt a gyulakeszi birtokukon, ahol beleszeretett Csigó Elzába, akit feleségül vett. Ajándékba kapták a lány nővérétől a Kisörsi-hegyen levő szőlőbirtokot, a mai Öregarborétum területét.

Fák a kertben, családfa a falon
Fotó: Mészáros Annarózsa

A Balaton vizével öntöztek

A távolról jött orvos nem akármilyen kertről álmodott: olyan ritkaságokat tervezett ide, amelyekről akkor senki nem hitte, hogy elviselik az itthoni tél és a nyári aszályok megpróbáltatásait. A telepítést úri hóbortnak vélték, nem jósoltak hosszú jövőt a növényeknek.

Fenyők és cédrusok birodalma
Fotó: Mihály Szilvia

A fák messzi földről, vasúton, majd szekérrel, vesszőkosarakban érkeztek az Örsi-hegy oldalába,

a fák öntözéséhez pedig a Balaton vize szolgált, amelyet lovaskocsin és lóháton vittek fel a dombra.

Folly Gyula jól ráérzett arra, hogy itt, a Balaton partján olyan extra klimatikus adottságok vannak, amelyeket a növények remekül tudnak hasznosítani. Így az álom megvalósult, s nemsokára Kalifornia és a mediterrán dél ritkaságai virultak a kertben.
Örökbe fogadnál egy fát? Kattints ide, és tudd meg, mit kell tenned.

A fák nem hazudnak

Az induláskor alig fél hektárnyi területből mára öthektáros arborétum lett, ahol jelenleg négy világtáj fenyői terebélyesednek: jellegzetes ciprusok, cédrusok és borókák, de más különleges növények is otthonra leltek itt.
Több mint 400 fenyőfajta és 200 lombos fa-, illetve cserjeféle virul a kertben. Az 1905-ös telepítéseknek köszönhetően

bizonyos fenyőfélékből Közép-Európa legidősebb példányai találhatók itt. A legfiatalabb fák pedig csak néhány naposak,

mivel a kertben folyamatos a munka és folyamatos a telepítés.

Szőlő az arborétumban
Fotó: Mészáros Annarózsa

A kert a szőlő rovására fejlődött ki, így a teraszos szerkezet megmaradt az arborétumban. A szőlők sem tűntek el teljesen, ma 7 hektáron terem a hegy leve a birtok környéki földeken.
Olvasd el, milyen volt az idei Folly szüret.

Kabóca lesz az idegenvezetőd

Ma talán ez az egyetlen olyan arborétum a Kárpát-medencében, amelyet – 116 évvel az alapítás után is –, az alapító család művel és fejleszt tovább. Az ősök szeretete, hite és kemény munkája ma is ott rejtőzik a fák és szőlőtőkék között.

2019-ben felújították a család egykori lakóházát is, ami most látogatóközpont és étterem funkciót tölt be,

az egykori pincében interaktív család-, és kerttörténeti kiállítás került kialakításra.

Várhatóan decembertől, most még a tesztüzemben működik a Folly – Egy kert, egy család kiállítás, de annyit elárulhatunk, hogy egy kedves kabóca lesz az idegenvezetőd, ha kipróbálod az interaktív sétát.

Valódi és virtuális séták is várnak
Fotó: Mészáros Annarózsa

Kabóca
Ahogy beköszönt a hőség, a nagyhangú óriás énekeskabócák elkezdik a koncertjüket. Az első haslemezen kifejlődött finom hártyácskák segítségével zenélnek, ezeket rezegtetik. Élénk hangon ciripelnek, jellemzően dél és hat óra között.
A kabócák nem őshonosak az arborétumban, de mára elképzelhetetlen a zenéjük nélkül egy meleg, nyári nap.

Útközben nem csak az arborétumot, hanem a család történetét is részletesen megismerhetitek.
– Az arborétumunk nem egyszerűen egy arborétum a sok közül. Nem csupán különleges cédrusok és ciprusok gyűjteménye, hanem a családunk története – tudtuk meg Folly Rékától.

Nézd meg a látogatóközpontban készített képeinket:

 

Mi azt tanácsoljuk, hogy ne csak virtuálisan járjátok be a hegyoldalt, hanem sétáljátok át keresztül-kasul a keret, és keressétek meg azokat a fákat, élőlényeket, melyeket a kisfilmekből megismertetek.

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva