Mihály Szilvia | 2021.06.03. 12:00
Ez a bor balatoni boróka szőlőből készül!
Bár a borókából leginkább lekvárt főznek, ezt a badacsonyi Folly Boróka vöröst egy öblös borospohárból fogyaszthatod!

A 116 éves fák alatt, a Folly Arborétumban eddig is kortyolhattunk Borókát, miközben a hatalmas örökzöldek adtak árnyat a nyári melegben. A Folly Arborétumhoz közel eső birtokokon 7 hektáron folyik a szőlőtermelés, a Boróka termékcsalád fehér és rozé sora idén a vendégek kérésére bővült vörösborral.

Az arborétum egyik legidősebb büszkesége a szilvagyümölcsű boróka, amelyet 1910-ben ültetett el a kert alapítója, dr. Folly Gyula. Az ikonikus növény szinte egyidős az arborétummal, hatalmas méreteivel és életkorával tökéletes kiegészítője a kert százéves cédrusainak, nemcsak a kert büszkesége, hanem a Folly borok névadója is.

Szír boróka
Fotó: Folly arborétum hivatalos

– Bár fehérboros vidéken vagyunk, a piaci igényekre reagálva elkészítettük a vörösborunkat. Évi 80 ezer látogatónk van, közülük sokan kedvelik és fogyasztják borainkat is, sokan keresték a vörösbort a palettánkon. Az elcsábulás már 8 éve kezdődött, az első rozénk Buboréka néven került forgalomba, hozzáadott szén-dioxiddal készült – tudtuk meg Werner Pétertől.

– Kedvelt boraink között kiemelkedő a gyümölcsös ízvilágú Boróka, amely muskotály, olaszrizling és szürkebarát házasításának az eredménye, Boróka rosé borunkat kékfrankos és pinot noir szőlőfajtákból készítettük, illatában és ízében friss, enyhén fűszeres, gazdagon gyümölcsös tétel lett.

Fotó: Mihály Szilvia

Nekünk kékszőlőből csak kékfrankos ültetvényünk van, a Boróka vörös cabernet sauvignon és merlot házasításával készült. 2019-ben szüreteltük, a gyümölcsösségen van a fő hangsúly.
A szőlőt Tihany környékéről vásároltuk hozzá, de néhány év múlva termőre fordulnak a saját kékszőlő ültetvényeink.

– A filoxéria járvány előtt a Szent György-hegyen a kékszőlő teljesen őshonos volt. Jelenleg Tihany vonzáskörzetében és a déli, boglári területeken vannak kékszőlő ültetvények, a Balatonnál együtt él a két fajta szőlő.
Maga a Badacsony-hegy deklaráltan fehérboros. Nyilván itt is lehetne kékszőlőt termelni, de a fehérbor sokkal jobban ki tud teljesedni. A bazalttalaj olyan adottság, ami a fehérszőlőben egészen különleges jegyeket eredményez, ezért a hegyen korlátozva is van a vörös telepítése – árulta el Folly Réka.

Forrás: Folly Arborétum, hivatalos sajtófotó

– Előbb utóbb minden borászat életében eljön az a pillanat, hogy kíváncsi lesz, milyen vörösbort tudna készíteni. Szerintem egyre több eddig fehérborosként ismert pincészetnél felbukkan a közeljövőben egy vörösbor is a palettán. Villányban, a nagy borászatoknak is van fehér bora, az ő vevőik is elvárják, hogy ne csak vörösboruk legyen, hanem fehér is.

Fotó: Mihály Szilvia

Azt tudtad, hogy a Folly Arborétumban nemcsak kirándulni és borozni tudsz, de akár egy fát is örökbe fogadhatsz? Kattints a részletekért!

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva