Mészáros Annarózsa | 2021.04.18. 14:00
„Fogadj örökbe egy Folly fát!” kampány első örökbefogadói napja
Április 17-én került sor a „Fogadj örökbe egy Folly fát!” kampány első örökbefogadói napjára a badacsonyörsi Folly Arborétumban.

Az idő kegyes volt a szervezőkkel, mert az alkalom tiszteletére még a nap is előbújt néhányszor. Az örökbefogadók Szegedy Barnabásnak, az Arborétum kertészének vezetésével tekinthették meg patronáltjutak. A fák részletes bemutatása után egy táblácska került elhelyezésre az örökbefogadó(k) nevével.

 

Az első örökbefogadói nap apropóján beszélgettünk dr Folly Rékával, az Arborétum vezetőjével.

– Mi adta az ötletet, hogy örökbefogadók jelentkezését várja az Arborétum?
– A Fogadj örökbe egy Folly fát! akciónkat múlt év októberében azzal a céllal hívtuk életre, hogy ezzel is ráirányítsuk az emberek – felnőttek és gyerekek – figyelmét a minket körbevevő természetre, közelebb vigyük hozzájuk a növényeket és népszerűsítsük körükben környezetünk ápolását, védelmét. Családunkban mindig is fontos volt a környezet megóvása, a természetvédelmi nevelés. Dédnagyapám, Folly Gyula 115 évvel ezelőtt ültette az első növényeket, de van olyan fa, amelyiknek pompájában csak az unokái vagy dédunokái gyönyörködhettek. Egy növényt elültetni nem bonyolult, a nagy dolog ápolni, gondozni ezt a növényt. Az örökbefogadó átélheti, milyen érzés egy fáról gondoskodni, bármikor meglátogathatja a fáját, megpihenhet alatta, és ily módon is részesévé válhat az Arborétumunk által teremtett minőségi környezetnek.

dr. Folly Réka
Fotó: Folly Arborétum és Borászat – hivatalos

– Hány fő, család, alapítvány vagy egyesület jelentkezett a felhívásukra?
A tavaszi örökbefogadói napunkra való jelentkezés lezárásáig, azaz március végéig 15 örökbefogadó jelentkezett Arborétumunkban.

– Melyik a legnépszerűbb örökbefogadási fokozat?
Öt örökbefogadási fokozatot hirdettünk meg: bronz (egyéni vagy családi), ezüst, arany és aranygyűrű – ez utóbbit az arborétumban házasulandók részére ajánljuk. A fokozatok a befizetett támogatás és az örökbefogadói tagság hosszában térnek el egymástól. A beérkező igények vegyesek, egyaránt népszerű az egyéni és a családos örökbefogadás, illetve a meghirdetett kategóriák közül a bronz és az arany a legkeresettebb.

– A vírus helyzet miatt sokáig zárva tartott az Arborétum. De Önök folyamatosan dolgoztak, építették, szépítették a parkot. Új terek kerültek kialakításra? Az eddigi attrakciók közé került újabb elem? Esetleg meg tud említeni valamilyen újdonságot az eddigiekhez képest?
Az Arborétumot, mint szabadidős létesítményt tavaly november 11-vel be kellett zárnunk és csak négy hónap elteltével, március 10-én tudtunk újra kinyitni. A zárvatartás ideje alatt is folyamatosan dolgoztunk. Számos újdonsággal készülünk az idei tavaszra-nyárra, és több fejlesztésünk is folyamatban van. Összeállítottunk egy, a tanévhez igazodó, általános iskolások és tanáraik részére kigondolt programajánlatot, amely havonkénti bontásban, a természet változásához igazodó tematika mentén kínál szervezett programot a résztvevőknek. Bízunk benne, hogy a kínálat áprilistól elérhető lesz. Idén nyáron több új attrakcióval is bővül a kert: várhatóan júniusban megnyílik az Öregház (Látogatóközpont) egykori pincéjében a Folly család és az arborétum történetét bemutató interaktív kiállítás. Szintén a nyári hónapokra szeretnénk átadni a borászati épületben nyíló Café & Wine teraszunkat, ahol lélegzetelállító balatoni panoráma mellett lehet majd elfogyasztani egy pohár Folly bort, vagy kávénk mellé megkóstolni süteményeinket. Reményeink szerint június közepétől heti három alkalommal kínálunk garantált vezetett kertlátogatásokat, és kibővült termékkínálattal várja majd a vásárlókat a Folly shop is.

A jelenlegi szabályozások lehetővé teszik, hogy kimozduljunk a szabadba, a természetbe. Ez egy alapvető emberi igény, amely ebben az időszakban talán még hangsúlyosabb. A Folly Arborétum erre kiváló helyszín: gondosan ápolt kert, ébredező természet, virágzó hagymás növények, mandulafák, hamisítatlan tavaszi hangulat, nyugalom, elcsendesedés, örökzöldek és nem utolsó sorban mesés balatoni panoráma várja a hozzánk látogatókat.

Nézd meg az örökbefogadói napon készült képeinket!

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva