Mészáros Annarózsa | 2023.07.21. 08:00
Termelői Piacok a Balaton körül
Ha neked sem mindegy mi kerül az asztalodra, szeretsz szemet gyönyörködtető standok közt sétálni vagy csak egy jót beszélgetnél a helyi termelőkkel és kézművesekkel, akkor a legjobb választás a piac! Összegyűjtöttük neked a Balaton legtermelőibb pontjait!

Minden balatoni nyaralás kiemelkedő élményt nyújt, melyet a helyi termelői piacok csodálatos kínálata csak tovább fokoz. Az illatos levendulás birsalmasajttól a mangalicából készült finom kolbászig, a különleges szörpöktől az extra csípős chili szószig – minden egyes termék hűen tükrözi a térség gazdag kulturális örökségét és a helyi termelők szenvedélyét és szeretetét.

Ezen piacok nem csak a látvány és az ízek parádéja, de a közösségi élmények forrása is, ahol együtt lélegzik a helyi közösség és a turisták. Itt találkozhatunk azokkal az emberekkel, akik nap mint nap gondoskodnak a friss, helyi alapanyagokról, és megtapasztalhatjuk azt a gazdag ízvilágot, amit csak a balatoni régió tud nyújtani.

A piacok nem csupán vásárlási helyek, hanem kulturális találkozópontok is, ahol lehetőségünk nyílik megismerni a régió gasztronómiai hagyományait, és közelebb kerülni a balatoni életérzéshez. A piacokon végigsétálva igazi kalandozásban lehet részünk: minden stand, minden termék egy újabb fejezetet nyit a balatoni gasztronómia történetében.

Épp ezért hoztuk létre ezt a listát, hogy segítsünk nektek felfedezni a Balaton legkülönfélébb termelői piacait. Íme, a Balaton legjobb termelői piacai, ahol a helyi finomságok és a friss alapanyagok várják a látogatókat. Készülj fel, hogy az ízek és illatok világában utazz, miközben a balatoni naplemente látványában gyönyörködsz!

Siófoki Krúdy Gasztropiac/Zamárdi Patkó Piac

Fotó: Góz Lilla/sonline.hu

Ősztől tavaszig a siófoki Krúdy Gyula iskola udvarán, majd a nyári szezonban Zamárdiban a Patkó büfénél találod ezt a piacot. Különleges szörpök, zöldségkrémek, mézek, homoktövis készítmények és mangalicából készült kolbász, sonka, szalonna, de levendulás birsalmasajtot és extra csípős chili szószt, szárított vargányát, hidegen sajtolt tökmagolajat és kézműves sajtokat is kínálnak az árusok. Szeptember végéig minden vasárnap 7-12 óra között válogathatsz a portékák közül.

 

Őstermelői Piac, Zamárdi

Fotó: sonline

A termelői piacot Zamárdiban a Sport téren találod. Az őstermelői piacon zöldség és gyümölcs mellett virágot, mézet is lehet kapni, elsősorban hétvégeken.

 

Szántódpusztai Termelői- és Bolhapiac

Termelői és bolhapiac Szántódpusztán
Fotó: Krausz Andrea

A termelői vásár és bolhapiac a Szántódpuszta Idegenforgalmi és Kulturális Központban szombaton és vasárnap. Régiségek, könyvek, használati tárgyak, méz, fűszerek, házi füstölt áru, parasztkenyér, forralt bor, sült kolbász, tea és minden más, ami hangulatosabbá teszi a vásári hangulatot. A vásár szombaton és vasárnap is 8-13 óráig tart.

Dörgicsei Termelői Piac

Fotó: Dörgicsei Termelői Piac FB

Kétheti gyakorisággal – csakúgy mint a Vászolyi Piac, azt váltva, az adott hónap 2. és 4. szombatján – február és december között fogadja vásárlóit, érdeklődőit.

 

Balatonföldvári Termelői Piac

Fotó: Balatonföldvár Termelői Piac

Balatonföldváron a Vak Bottyán utcában, április 1. és október 15. közötti időszakban hétfőtől vasárnapig 7.30-13.00 óra között válogathatsz helyi portékák közül. Lekvárok, sajtok, húsáruk az állandó termékek között, ezen felül a szezonnak megfelelő gyümölccsel, zöldséggel várják a termelők a látogatókat.

 

Balatonszárszói Termelői Piac

Fotó: Krausz Andrea/likeBalaton

Minden nap fél nyolc és dél között tart nyitva a szárszói piac. Szörpök, füstölt hús termékek, lekvárok és zöldségek-gyümölcsök garmadával teheted teli a kosarad, ha ellátogatsz erre a helyi gazdák portékáit kínáló piacra az Ady Endre út 5. szám alá.

 

Balatonszemesi Termelői Piac

Fotó: Termelői Piac Balatonszemes

Kossuth Lajos utca 2. Bővülő kínálattal várják a vásárlóikat szombatonként 8-12 óráig! A kínálatból: tejtermékek, tojás, lekvárok, savanyúságok, idényzöldségek, méz, többféle paprika, paradicsom, uborka, cukkini, tök és zeller palánta, üvegbe zárt zöldségkülönlegesség, szárított fűszernövény, levestészta várja az érdeklődőket.

 

Balatonboglári Termelői Piac

Termelői piac
Fotó: Mészáros Annarózsa/likeBalaton.hu

Egész héten reggel 6 órától délután 2-ig vár a hangulatos, árnyékos piac a Vörösmarty téren! A friss gyümölcsök, zöldségek mellett még néhány kedves szót is kaphatsz az eladóktól!

 

Fonyódi Termelői Piac

Fotó: Mészáros Annarózsa/likeBalaton.hu

A közel három hektáros terület a helyi lakosok és a turisták egyik kedvenc látványossága, hiszen itt tényleg minden kapható. A Nyugat-Európában is ismert piac hetente kétszer, szerdánként és szombatonként látogatható 6-14 óra között.

 

Két Kakas Gasztro- és Kézműves Piac, Balatonfenyves, Imremajor

Fotó: Mészáros Annarózsa/likeBalaton.hu

A Két kakas piacon kiváló minőségű, tartósítószer és adalékmentes élelmiszerek közül válogathatnak a vásárlók közvetlenül a termelőktől.

A piac március 12-től szeptember végéig minden vasárnap 8-15 óráig, júliustól augusztus végéig csütörtökönként is 8-15 óráig várja a látogatókat Balatonfenyves, Imremajor „MAJORKA” – Hunyadi Udvar.

Kaphatók itt füstölt húsok, méz, tejtermékek, savanyúság, szörpök, gyógynövényes tinktúrák, zöldség, gyümölcs, és egyedi kézműves termékek.
Folyamatos akciókkal, ingyenes kóstolóval és a Kemence Kert finomságaival várnak! Megközelítheted kisvasúttal és biciklivel is a piacot!

 

Kincses Somogy Termelői Piac, Balatonmáriafürdő

Termelői Piac

A Keszeg utcában találod a kicsinyke piacot, amely keddenként 8 és 11.30, szombatonként pedig 7 és dél között tart nyitva. A kenyerek és savanyúságok mellett levendulából készült termékeket, lekvárokat és szörpöket is találsz.

 

Kéthelyi Kézműves Piac

Fotó: Turbéki Bernadett

Olajak, tehén- és kecsketermékek, friss sütemények, tészták, lekvárok sora vár minden szombaton reggel 7 és délután 1 óra között, a Hunyadi utca 21-ben, a templom szomszédságában.

 

Keszthelyi Piac

Fotó: Mészáros Annarózsa/likeBalaton.hu

A Városi piac Keszthely belvárosában helyezkedik el, közvetlenül a Fő tér, és a színház közelében. A felső bejáratnál mindig friss virágot, és egyéb csecse-becsét lehet vásárolni, valamint nem elhanyagolható a piacon igénybe vehető szolgáltatások sora sem, a kulcsmásolástól a köszörűs műhelyig. A piacon igazi őstermelőktől lehet vásárolni, megtalálhatóak a „kendős” nénikék, akik valódi házitojást, és szabadföldi terményeket árusítanak, valamint mangalica füstölt áruk, és friss lángos és mézeskalács, puszedli is kapható. Az iparcikkek között a magyar gyártók termékei, kézműves termékek és divatcikkek kaphatóak, de megtalálható a lábos és egyéb konyhai eszközök sokasága, szőrme és még sok minden. A piac hétfőtől szombatig reggel 7-től 13 óráig tart nyitva. Kiemelt napok a szerda és a szombat.

 

Hévízi Termelői Piac

Hévízi termelői piac
Fotó: Péter B. Árpád / Zalai Hírlap

Hévízen a Nagyparkoló mellett találod a termelői piacot, ahol kedden (8-13), csütörtökön (12-18) és szombaton (8-13) vásárolhatsz a környékbeliek finomságaiból. Külön épületben várják a vásárlókat a tejes-húsos árusok, hűtött, friss sajtokat, túrót, tojást, kolbászt vagy akár egész tyúkot kapunk. Ezenkívül kézi készítésű terítőkben, fafaragásokban gyönyörködhetünk, régi festmények, régiségek között válogathatunk, de friss virágot, palántát vagy akár könyveket is vásárolhatunk.

Első Balatoni Hal- és Termelői Piac, Gyenesdiás

Fotó: gyenesdias.info.hu

A Diási Játékstrand közelében, a Madách utcában találod az egész nap nyitva tartó piacot, ahonnét mézet, sajtot, pálinkát, kürtös kalácsot és langallót, de házi savanyúságot, lekvárt és rétest is vihetsz haza. Egyedi készítésű kézműves termékeket, ékszereket, faragott fa tárgyakat, edényeket is vehetünk. A gyenesdiási piacon rendszeresen tartanak rendezvényeket, kisebb fesztiválokat. A piac melletti Bringatanyán kóstolhatod meg a Balaton díjnyertes fagylaltjait. Hétfő-péntek 16.00-21.00, szombat és vasárnap 10.00-21.00 van nyitva a piac.

 

Hegymagasi Piactér

Fotó: Hegymagasi Piactér

Az egykori Lábdi Piac költözött Hegymagasra és egész héten nyitva tart. Szombatonként termelői és kézműves piac, naponta egy családias vendéglátóhely várja az idelátogatókat. Nyáron zenés programokkal, családbarát és kutyabarát térrel a falu határában, a Szigligeti úton.

 

Liliomkert Piac, Káptalantóti

Fotó: Pesthy Márton

A Liliomkert Piac mára fogalommá nőtte ki magát. Zöldellő termelői piac, kézműves és antik portékákat, hentesárut és különleges ételeket kínáló standokkal. Festő workshop, bográcsban rotyogó napi menü, ropogtatni való kenyérkék. Megunhatatlan forgatag, minden vasárnap reggel 7-től délig. Szombatonként is nyitva van a piac reggel 8 és dél között, akkor kevesebb árussal találkozhatsz és te is kipakolhatod a megunt dolgaidat.

 

Vászolyi Helyi Termelői Piac

Fotó: Vászolyi Termelői Piac

Szombatonként 9 és dél között találkozhatsz a Faluház udvarán környékbeli településen gazdálkodó termelőkkel, itt élő kézművesekkel, művészekkel és termékeikkel. Élményfestés és kézműveskedés is vár rád, ha szeretnéd szabadjára engedni a fantáziád!

 

Révfülöpi Termelői Piac

Termelői Piac Révfülöpön
Fotó: Mészáros Annarózsa/likeBalaton.hu

Ha szombat, akkor piac nap Révfülöpön is! Reggel 8-tól délig várnak a Napfény Camping mellett a csodaszép helyszínen a helyi termelők. Időnkét zsibvásárba is belefuthatsz!

 

Nivegy-liget, Szentantalfa

Fotó: Nivegy Liget

Minden pénteken este a friss és helyi árué a főszerep a Nivegy Völgyben, a Faluház udvarán 5 és est 10 között! Finomságok, bio borok, kézműves termékek és programok várnak Szentantalfán!

 

Kézműves Termelői Piac, Balatonakali

Fotó: Balatonakali Kézműves termelői Piac

Balatonakaliban minden második vasárnap, páratlan heteken kerül megrendezésre a kézműves termelői piac a Művelődési Ház udvarán 9 és 12 óra között. Gyerekeknek arcfestéssel, csillámtetoválással, kézműves foglalkozásokkal kedveskednek. Rétes, zabkeksz, kávé, befőtt és savanyúság, mézek, füstölthúsok, péktermékek és megannyi más finomság és szemet gyönyörködtető kézműipari termék sorakozik az árusok asztalain.

 

Tihanyi Piac – ARTPlacc

Fotó: Horváth Virág

Szombat és vasárnap 9 és délután 2 között válogathatsz a háztáji finomságok, sütemények között, de hazavihetsz festményt, étkészletet, de még dizájn ruhát is! A Tihanyrévnél keresd a piacot.

 

Csopaki Ökopiac

Fotó: csopak.hu

Egészen októberig, minden szombaton, reggel 7 órától délután 2 óráig a balatoni térség lelkes kézművesei kínálják saját készítésű teremékeiket. A standokon különleges fűszerezésű kézműves sajtokat, mézeket, zamatos gyümölcsökből készült szörpöket, füstölt húsárut, friss zöldségeket és gyümölcsöket, házi száraz tésztát, kemencében sült péksüteményeket, kerámiákat, kézműves textíliákat és ékszereket találsz. A Balaton Borkúriában természetesen megkóstolhatod a legjobb balatoni bormanufaktúrák kiváló kézműves borait is.

 

Balatonalmádi Városi Piac

Fotó: Balatonalmádi Piac

Szerda és szombat a piac nap Balatonalmádiban 6 és 14 óra között. A Baross Gábor út 60. alatt megtalálhatók a kistermelők szörpjei, a kiskertek finomságai, ezen felül a kézműves mesterek munkáig szinte minden.

 

Óvárosi Piac, Veszprém

Fotó: Óvárosi Piac

Jó hangulat, baráti beszélgetések, közös reggelik és ebédek, tiszta, minőségi és hazai alapanyagok. Bevásárlótáskával vagy kosárral, esetleg vászontáskával… mindenki és másért és máshogy jár piacra, de aki egyszer belekóstol a piac ízébe, az biztosan rákap. Ezt az életérzést ismerheted meg az Óváros téren! Kéthetente 8 és 14 óra között keresd a standokat.

 

Litéri Piac

Fotó: liter.hu

A 72. számú főút mellett, a Dózsa György u. 1-3. szám alatt szombati napokon 7 és 14 óra között nyitva tartó litéri piacon a fedett térben 18 darab árusítóhelyen találsz háztáji termékeket.

Nyitókép: Mészáros Annarózsa/likeBalaton.hu

 

A Balatonra tömegközlekedéssel is eljuthatsz! Nézd meg menetrendi keresőnket!

Tervezd meg az utazást!



:


 

 

 

 

 

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva