Októbertől áprilisig Badacsonyban megmászhatod a gasztronómia csúcsait: tíz vendéglátóhely, hét tematikus gasztrohétvége és a Badacsony egy olyan arca vár, amit csak ilyenkor, a nyugodtabb évszakokban lehet igazán felfedezni.
A vulkanikus borokhoz izgalmas ételeket álmodnak a hegy vendéglátói, és mindenkit arra invitálnak, hogy ismerje meg fogásról fogásra, lépésről lépésre Badacsonyt. Napsütéses teraszok, tábortüzek, hőgombák, bent a kemence és a kandalló duruzsolása, őszi színek, tüzes borok és jól átgondolt, tematikus fogások segítenek, hogy minden Gasztrohegy hétvége felejthetetlen legyen.
Az októberi Gasztrohegy most igazi ízutazást ígér. Idén úgy alakult az év, hogy mindannyian itthon maradtunk, a nyári balatoni szezon így igazán különlegesre és mozgalmasra sikerült. A Gasztrohegy csapata is szeret utazni, más országokban inspirálódni, ezért úgy döntöttek, az új évad első hétvégéjét a világok ízeinek szentelik. Így aki október 17-18-án Badacsonyba látogat, akár gyalog bejárhatja a világot.
– Túl azon, hogy a Gasztrohegy már három éve egy valódi, egész éves balatoni szezonra optimalizált program szerepét tölti be a badacsonyi turizmusban, tökéletesen illeszkedik a megváltozott helyzethez. Ezért is ajánljuk bátran ebben az évben is, hogy minél többen látogassanak el hozzánk a tematikus hétvégéken– mondja Laposa Bence, a Gasztrohegy egyik alapítója.
– Ez egy olyan fesztivál, ami nem fesztivál. Úgy, és akkor indulsz neki, amikor csak szeretnél. Ehhez keretet ad a Gasztrohegy-jegy, vagy az 5 kóstolót tartalmazó, szabadon felhasználható Gasztrohegy bérlet. Mindenki a saját ritmusában járhatja végig a helyeket és a hegyet, és mivel a legtöbb vendéglátóhely közel van egymáshoz, bőven adódik alkalom egy bámészkodós, őszi sétára.
Ilyenkor van idő és tér kóstolni, találkozni, beszélgetni, találkozni a helyiekkel, a vendéglátókkal. A világok konyhája hétvége azonnal beakadt a társaságnak, hiszen idén nekünk sem volt alkalmunk utazni. Így az ízek mentén most mi is kalandozhatunk kicsit – mesélte Budavári Dóra, a Gasztrohegy kommunikációs felelőse.
– Az ősz és a tél nem szegte eddig sem kedvünket, hiszen az már kiderült, hogy hűvösebb időben, ezerszínű falevelek között, egy csendesebb Badacsonyban hangulatosabb is talán kalandozni, mint nyáron, és jó betérni a kandalló mellé. Tavaly a Gasztrohegyen kaptunk napsütéses októberi és novemberi hétvégéket, kint ülős hőgombás decembert, idén is erre számítunk.
Nekiindulunk hát az új évadnak, és a gasztronómia szárnyán világnak eredünk: minden étterem más és más ország gasztronómiáját dolgozza fel egy Gasztrohegy ételben idén októberben.
– A Gasztrohegy új évadának nyitó hétvégéje lehetőséget ad, hogy megvalósítsuk mindazt az íz-utazást, amit tavasz óta megálmodtunk, mivel csak képzeletben lehetett eljutni távoli országokba.
Így egyúttal beteljesítjük Ranolder püspök legendássá vált jóslatát Badacsonyról, hogy azok, akik már a világot bejárták, sokan „jönnek ide majd, hogy amikor már minden szépet láttak, minden szépséget itt együtt lássanak”… és bele is kóstolhatnak a világon minden jóba.
A Gasztrohegy elindulása óta már máshol is megjelentek hasonló törekvések, de abban egyedülálló maradt a badacsonyi, hogy előkóstoljuk az ételeket. Igazi közösségi gasztroműhely áll a rendezvényeink mögött, ami természetesen a minőség és a folyamatos fejlődés legjobb garanciája – árulta el a titkokat Kardos Gábor, a Gasztrohegy ötletgazdája.
És mi vár ránk idén?
A Bonvino Borbárral Ausztráliába utazhatunk, azt ígérik, lesz kenguru, krokodil, grillen sült füstös csirke és Pavlova torta.
A Borbarátok Vendéglő Törökország ízeit hozza el Badacsonyba, borjú Adana bulgur ezme saláta és török sült tejberizs kerül a tányérokra.
A Hableányba költözik Vietnam, a kókusztejes halleves korianderrel és lime-mal készül, a ragadós malac pedig mentával, tojással és üvegtésztával.
Az Istvándy Borműhely Perut idézi, ceviche, avokádó, kukorica, pácolt marhaszív, édes burgonya, spenót, burgonya, kukorica szerepel a kínálatukban.
A Kisfaludy-ház a közeli Ausztria ikonikus ételeit, szaftos sertéssültet és Kaiserschmarrnit vagyis császármorzsát tett a hétvégi étlapra.
A Laposa Birtok a Francia Polinéziára evez, kókusztejes polinéz nyers halsaláta és sült fánk, kókusz karamellel idézi fel a trópusi ízeket.
A Pláne Badacsony borteraszon Thaiföldön érezheted magad, Tom Kha Goongot kínálnak a tüzes borok mellé.
A Tilia Borvendéglő Marokkóvá alakul, csicseriborsó leves, báránytajine, kuszkusszal és kefta marhahúsból a kínálatuk.
A Tölgyes Kúria a színes Mexikót hozza el, pikáns kukorica krémleves, Carne Asada marhasült, tortilla, avokádó saláta lesz kóstolható náluk.
A Vánkos francia hagymalevessel, libamáj creme brulee-vel, házi brióssal és a vega vendégeknek sütőtök creme brulee-vel készül.
Kattints ide, és tudd meg a további Gasztrohegy időpontokat!