likebBalaton.hu | 2020.10.07. 17:00
Gasztrohegy a világ körül
Aki október 17-18-án Badacsonyba látogat, akár gyalog bejárhatja képzeletben a világot, Francia Polinéziától kezdve Mexikón át egészen Thaiföldig, a Hableánytól a Kisfaludy-házon át a Tölgyes Kúriáig és tovább...

Októbertől áprilisig Badacsonyban megmászhatod a gasztronómia csúcsait: tíz vendéglátóhely, hét tematikus gasztrohétvége és a Badacsony egy olyan arca vár, amit csak ilyenkor, a nyugodtabb évszakokban lehet igazán felfedezni.
A vulkanikus borokhoz izgalmas ételeket álmodnak a hegy vendéglátói, és mindenkit arra invitálnak, hogy ismerje meg fogásról fogásra, lépésről lépésre Badacsonyt. Napsütéses teraszok, tábortüzek, hőgombák, bent a kemence és a kandalló duruzsolása, őszi színek, tüzes borok és jól átgondolt, tematikus fogások segítenek, hogy minden Gasztrohegy hétvége felejthetetlen legyen.

Laposa terasz, badacsony, szőlő

Fotó: Mihály Szilvia

Az októberi Gasztrohegy most igazi ízutazást ígér. Idén úgy alakult az év, hogy mindannyian itthon maradtunk, a nyári balatoni szezon így igazán különlegesre és mozgalmasra sikerült. A Gasztrohegy csapata is szeret utazni, más országokban inspirálódni, ezért úgy döntöttek, az új évad első hétvégéjét a világok ízeinek szentelik. Így aki október 17-18-án Badacsonyba látogat, akár gyalog bejárhatja a világot.

A Gasztrohegy résztvevői

– Túl azon, hogy a Gasztrohegy már három éve egy valódi, egész éves balatoni szezonra optimalizált program szerepét tölti be a badacsonyi turizmusban, tökéletesen illeszkedik a megváltozott helyzethez. Ezért is ajánljuk bátran ebben az évben is, hogy minél többen látogassanak el hozzánk a tematikus hétvégéken– mondja Laposa Bence, a Gasztrohegy egyik alapítója.
– Ez egy olyan fesztivál, ami nem fesztivál. Úgy, és akkor indulsz neki, amikor csak szeretnél. Ehhez keretet ad a Gasztrohegy-jegy, vagy az 5 kóstolót tartalmazó, szabadon felhasználható Gasztrohegy bérlet. Mindenki a saját ritmusában járhatja végig a helyeket és a hegyet, és mivel a legtöbb vendéglátóhely közel van egymáshoz, bőven adódik alkalom egy bámészkodós, őszi sétára.
Ilyenkor van idő és tér kóstolni, találkozni, beszélgetni, találkozni a helyiekkel, a vendéglátókkal. A világok konyhája hétvége azonnal beakadt a társaságnak, hiszen idén nekünk sem volt alkalmunk utazni. Így az ízek mentén most mi is kalandozhatunk kicsit – mesélte Budavári Dóra, a Gasztrohegy kommunikációs felelőse.

Gasztrohegy a kikötőben; balról jobbra: Ács Ferenc (séf, Hableány), Nagy Miklós (Hotel Bonvino), Tóth Ádám (Pláne Badacsony borterasz) , Vincze Péter (Tölgyes Kúria), Laposa Bence (Laposa Birtok), Budavári Dóra, a Gasztrohegy kommunikációs vezetője, Hernádi Henriett (Vánkos), Kardos Gábor ötletgazda, Istvándy Gergely és az Istvándy Birtok és Borműhely csapata

– Az ősz és a tél nem szegte eddig sem kedvünket, hiszen az már kiderült, hogy hűvösebb időben, ezerszínű falevelek között, egy csendesebb Badacsonyban hangulatosabb is talán kalandozni, mint nyáron, és jó betérni a kandalló mellé. Tavaly a Gasztrohegyen kaptunk napsütéses októberi és novemberi hétvégéket, kint ülős hőgombás decembert, idén is erre számítunk.
Nekiindulunk hát az új évadnak, és a gasztronómia szárnyán világnak eredünk: minden étterem más és más ország gasztronómiáját dolgozza fel egy Gasztrohegy ételben idén októberben.

Őszi kalandok a Gaszrohegyen Fotó: Keszey Ágnes

– A Gasztrohegy új évadának nyitó hétvégéje lehetőséget ad, hogy megvalósítsuk mindazt az íz-utazást, amit tavasz óta megálmodtunk, mivel csak képzeletben lehetett eljutni távoli országokba.
Így egyúttal beteljesítjük Ranolder püspök legendássá vált jóslatát Badacsonyról, hogy azok, akik már a világot bejárták, sokan „jönnek ide majd, hogy amikor már minden szépet láttak, minden szépséget itt együtt lássanak”… és bele is kóstolhatnak a világon minden jóba.
A Gasztrohegy elindulása óta már máshol is megjelentek hasonló törekvések, de abban egyedülálló maradt a badacsonyi, hogy előkóstoljuk az ételeket. Igazi közösségi gasztroműhely áll a rendezvényeink mögött, ami természetesen a minőség és a folyamatos fejlődés legjobb garanciája – árulta el a titkokat Kardos Gábor, a Gasztrohegy ötletgazdája.

Kardos Gábor
Fotó: Mihály Szilvia

Kattints ide, és olvasd el, milyen volt az előző évi októberi Gasztrohegy kaland! Azt elárulom, ezen a túrán az evésben fáradtunk el!

És mi vár ránk idén?

A Bonvino Borbárral Ausztráliába utazhatunk, azt ígérik, lesz kenguru, krokodil, grillen sült füstös csirke és Pavlova torta.
A Borbarátok Vendéglő Törökország ízeit hozza el Badacsonyba, borjú Adana bulgur ezme saláta és török sült tejberizs kerül a tányérokra.
A Hableányba költözik Vietnam, a kókusztejes halleves korianderrel és lime-mal készül, a ragadós malac pedig mentával, tojással és üvegtésztával.
Az Istvándy Borműhely Perut idézi, ceviche, avokádó, kukorica, pácolt marhaszív, édes burgonya, spenót, burgonya, kukorica szerepel a kínálatukban.
A Kisfaludy-ház a közeli Ausztria ikonikus ételeit, szaftos sertéssültet és Kaiserschmarrnit vagyis császármorzsát tett a hétvégi étlapra.
A Laposa Birtok a Francia Polinéziára evez, kókusztejes polinéz nyers halsaláta és sült fánk, kókusz karamellel idézi fel a trópusi ízeket.
A Pláne Badacsony borteraszon Thaiföldön érezheted magad, Tom Kha Goongot kínálnak a tüzes borok mellé.
A Tilia Borvendéglő Marokkóvá alakul, csicseriborsó leves, báránytajine, kuszkusszal és kefta marhahúsból a kínálatuk.
A Tölgyes Kúria a színes Mexikót hozza el, pikáns kukorica krémleves, Carne Asada marhasült, tortilla, avokádó saláta lesz kóstolható náluk.
A Vánkos francia hagymalevessel, libamáj creme brulee-vel, házi brióssal és a vega vendégeknek sütőtök creme brulee-vel készül.

Kattints ide, és tudd meg a további Gasztrohegy időpontokat!

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva