Mihály Szilvia | 2021.11.17. 16:00
Kirobbanó tételekkel várnak a badacsonyi borászok
Milyen az évjárat? Mennyire volt küzdelmes a szüret? Miben segítenek egymásnak a régió borászai? Mindenre választ kapsz a badacsonyi újbor kóstolón.

12 fok és napsütés vár ránk a meteorológiai előrejelzések alapján szombaton Badacsonyban. Az ezerszínű ősz varázslatossá festi a hegyet, ahol egyedülálló sétálókóstoló vár ránk. A Hableány épületében Újbor kóstolón mutatják be a pincészetek az idei első borokat.

Az őszi Badacsony
Fotó: Mihály Szilvia

– A Hableány funkciója eredetileg is közösségi tér és találkozó pont volt, szüreti báloknak, kóstolóknak adott helyet. Szeretnénk, ha ez a felújítása után is folytatódna, így hagyományteremtő szándékkal 2021-ban újra megrendezzük az újborok kóstolóját – tudtuk meg Laposa Bencétől.

Laposa Bence
Fotó: Mészáros Annarózsa

Kattints ide és olvass el mindent az ikonikus Hableány múltjáról!

– Kicsit fellélegzünk, már túl vagyunk a szüreten, és végre kóstolhatjuk munkánk első gyümölcseit, az izgalmas, friss újborokat. November 21-én ezért gyűlünk össze, de ez csak egy apropó a találkozásra. A közös pont Badacsony, a minőség, a terroir tisztelete, az alkotás öröme és a közös ünneplés. A kóstolón résztvevő borászok nem csak egy újbort hoznak, hanem két izgalmas, régebbi tételt is, a pincék büszkeségeit, különlegességeit is megmutatják.

Fotó: Laposa borbirtok

Úgy gondoltuk, a nagyközönség számara is izgalmas megkóstolni az újborokat, ez eddig szakmai körökben volt jellemző. Egy kötetlen, laza, jó hangulatú délutánra készülünk, ahol több mint tíz borászat 30 borát hasonlíthatják össze az érdeklődők.

– Milyenek az idei borok?
– Az idei egy nehéz év volt, de azok az újborok, melyek eddig kijöttek, nagyon szépek, illatosak, gyümölcsösek, szép savszerkezetűek a borvidéken. Izgalmas az évjárat, nekünk már palackban vannak a Friss és az Illatos tételeink. Üdék, ropogósak, nagyon szeretjük őket, elégedettek vagyunk velük.

Azt, hogy milyen volt és lesz az évjárat, mennyire volt küzdelmes a szüret, miben segítenek egymásnak a régió borászai, kóstolás közben a helyszínen jelenlevő picészetektől is megtudhatjuk.

Ha nem váltottál előre belépőjegyet, akkor a helyszínen is megteheted. A kóstoló az épületben lesz, de a borokat az őszi napsütésben a teraszon is elfogyaszthatjátok. A Hableány konyhája is működik a rendezvény ideje alatt, így a borokhoz illő ételeket is kóstolhattok.

Fotó: Mészáros Annarózsa

Az Újbor kóstoló részletes programjáért kattints ide. A rendezvény kizárólag védettségi igazolvánnyal látogatható.

Nyitókép: freepik

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva