Mihály Szilvia | 2022.01.31. 08:00
Különleges szálláshelyek a Balatonnál / Badacsonyi romantika a Neptunban
A Badacsony lábánál fekvő hotel kertjében több mint száz éves hársfák őrzik az egykor itt megforduló nemesek, polgárok, munkások, hadirokkantak, táborozó ifjak és vakációzó családok emlékeit. Itt esett szerelembe Egry József, a Balaton festője is. Még az is lehet, hogy te is nyaraltál az épületben.

A badacsonyi vasútállomás közelében található, jellegzetesen sárga színű épület több mint száz éve kedvelt nyaralási célpont. Ma egyfajta modern romantika jellemzi a hotelt, tulajdonosa, Nagy Miklós azt meséli, sok olyan vendégük van, aki nyaralt már itt a hetvenes-nyolcvanas években és visszajön nosztalgiázni. Na, ők azt hiszik, eltévedtek, az épületbe lépve rá sem ismernek a ma már egész évben nyitva tartó korabeli szállóra.

Badacsony egyik első hotele volt a Neptun

– A Neptun épületének nagyon izgalmas a története – meséli Milkós.

Nagy Miklós mutatja be a Neptun Hotelt
Fotó: Mészáros Annarózsa

– Szász Pál nagyiparos vette meg a területet az 1890-es évek végén. Már ekkor nagyon komoly fürdőkultúra volt Badacsonyban, volt egy fürdőházunk, ahova a fővárosból is jöttek a vendégek.
Badacsony az a vidéki, falusias környezetet biztosító nyaralóhely volt, ahol mindig is szívesen pihentek pár napot a vendégek, számos szerelem szökkent itt szárba, ma is tökéletes hely párok számára. A hegyen levő Rózsakő nem csak kirándulási célpont, hanem eljegyzések helyszíne, a mai napig rengeteg lánykérés és esküvő van a hegyen.

1905-ben már állt ez az épület. A hársfákat 1905 és 10 között ültették, a szakemberek szerint még jó hatvan évig adnak hűs árnyékot az idelátogatóknak. Trattner Gusztáv üzemeltette a Neptun hotel mellett a Hableányt is, már akkor hirdette a két szálláshelyet. Nézd meg a korabeli újsághirdetést 1900-ból:

Forrás: Magyarország 1900. / Arcanum

Érdekes, hogy Badacsonytomajra csak 1936-ban vezették be a villanyt, de a Hableány és a Neptun már tíz évvel korábban villanyvilágítással büszkélkedhetett.

Ismerd meg a Hableány épületét is

Békeidőkben ez volt Badacsony első panziója, de volt az Óra-Ékszer SZOT üdülője, később pedig az egyik hotellánchoz került.
A rendszerváltás után került a családunk tulajdonába, valódi turista szálló volt akkor, több lépcsőben terveztük és folytatjuk azóta is a felújítását.
Hat-hét éves gyerekként voltam itt először, amikor nagypapám, aki helytörténész volt, előadásokat tartott az itt üdülő vendégeknek. Nagyon tetszett az épület hangulata, így külön öröm, hogy részese lehetek a továbbélésének.

Forrás: egykor.hu

Egy aktkép buktatta le a szerelmes festőt

– Tényleg itt esett szerelembe Egry József, a Balaton festője?
– Igen, ez egy romantikus, de közben botrányos történet. Az első világháború után a badacsonyi hotelek is a beteg katonák rendelkezésére álltak, szanatóriumként működtek. Ebben a hotelben működött a Magyar Szent Korona Országos Vörös-Kereszt Egylet Badacsonyi Kisegítő Kórháza. Egry József a hadikórház betege volt, itt ismerte meg későbbi feleségét, Vízkeletyné Pauler Juliskát, akinek a leszármazottai a mai napig Badacsonyban élnek.
Ez egy botrányos szerelem volt, hiszen az ápolónő férjes asszony volt, egy katonatiszt feleségét szerette el a festő. Ebben a korban nem volt jellemző, hogy egy nő elválik a férjétől, ráadásul a katonatiszt helyett egy nincstelen művészt választ.

Olvass el mindent a Balaton festőjéről.

Az ideiglenes kórházban önkéntes úriasszonyok dolgoztak ápolóként, itt gondozta a betegeket a szigoráról ismert ezredes felesége is, aki több évvel idősebb volt a festőnél. A gömbölyded, sokat nevető asszony szöges ellentéte volt a lesoványodott, csendes Egrynek, mégis sokat időztek egymás társaságában. A botrány akkor robbant ki, amikor egy segédápoló ceruzával rajzolt aktképeket talált a közlegény éjjeliszekrényén, mert a képeken egyértelműen az ezredesné volt látható. A nő elvált, pár évvel később, 1918-ban összeházasodtak, harminc évig éltek boldog szerelemben.

Romantikát idéző felújított szobák

Amikor megkaptuk az épületet, itt csőszobák voltak közös zuhanyzóval, az eredeti főfalakig visszabontva hoztuk létre a mostani szobaméreteket.
Kialakítottunk egy belső lépcsőt a pincében található étterembe, itt több mint egy méter vastag kőfalakat kellett kibontani.

Meghitt hangulatú étterem működik az egykori pincében
Fotó: Mészáros Annarózsa

A pince kazánházként üzemelt, itt lett a konyhánk és az éttermünk. Maga a pince kétszáz éves, erre építették anno az épületet, itt az étteremben a helyi bazaltkő dominál. Egy csendes, nyugodt wellness részt is létrehoztunk az épületben, a szaunából a hegyet látni.

Bátran játszanak a színekkel
Fotó: Mészáros Annarózsa

Próbáltuk stílusban visszahozni a századelős hangulatot, minden szoba más egy kicsit. Csap Viktor tervei alapján készült az alsó szint, a cél az volt, hogy múltidéző, de modern stílusú szobák várják a vendégeket.
Az épület napfényes oldalán sötétebb, a kevésbé napos oldalon világosabb árnyalatúra festették a falakat. Izgalmas megoldásokat látunk a polgári nászágyakat idéző, egyedi ágyvégek, háttámlák esetében is.

A Neptun folyosójának a szőnyegét nem felejted el
Fotó: Mészáros Annarózsa

Az első szint a megújítást követően teljesen modern, de az épület korabeli stílusához illeszkedő, századeleji romantikát idéz. Extravagáns, elegáns kiegészítők, textiliák, a színes falak budoár hangulatúvá teszik a szobákat.
A rózsamintás falak, a romantikus berendezés mellé a vendégek kérhetnek virágcsokor és bor, gyümölcs bekészítést is, hogy minden adott legyen egy romantikus estéhez. Volt olyan vendég, aki 30 szál rózsát is rendelt, hogy meglepje a feleségét.

Tévé a rózsafalban?
Fotó: Mészáros Annarózsa

Ha inkább a letisztultabb színvilágot keresi valaki, akkor türkiz és kékes színnel berendezett szobát is választhat, a romantikus hangulat itt is garantált.

A folyosók hangulata is egyedi, hófehér mintás szőnyegeken akár mezítláb is sétálhatunk, kis beugrókban korabeli utazási kellékek, bőröndök, rádiók, földgömbök, könyvek, virágcsokrok vannak elhelyezve, akár le is huppanhatunk egy kényelmes fotelbe.

Utazási kellékek a folyosón
Fotó: Mészáros Annarózsa

– A 300 négyzetméteres tetőtér beépítése után leszünk igazából készen. Itt a régi tetőszerkezetet újrahasznosítva vörösfenyőt használunk, minimál, skandináv stílust idéző szobáink lesznek, egy tetőteraszt is tervezünk oda, ahonnét varázslatos lesz a kilátás.
A kerthelyiséget is felújítjuk, lesz egy fedett részünk, ahol rossz időben is lehet üldögélni. Az épület jellegzetes sárga, barna színeit finomítani fogjuk, hogy illeszkedjen a jelenlegi városképbe, a törtfehér, krém színű épületek közé.

Nézd meg képeinket:

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva