Mihály Szilvia | 2022.02.13. 08:00
Különleges szálláshelyek a Balatonnál / Rusztikus Vánkos Badacsonyörsön
Az államosításkor az Áfész kocsmaként üzemeltette, aztán egy tipikus vasútállomáshoz közeli vendéglátóhely lett. Az épületben mindig zajos közösségi élet zajlott. Van, aki úgy emlékszik, nemcsak diszkó, hanem kupleráj is működött a házban, és sokan jó szívvel gondolnak vissza olyan bulikra, ahol életre szóló szerelmek szövődtek.

Badacsonyörsön a 71-es út mentén álló Vánkos olyan, mint egy idepottyantott, rusztikus angol házikó, mégsem tájidegen. A fehér, a szürke, kék színek nemcsak kint, bent is uralják a teret, de a fa gerendák és a fények meleggé, meghitté teszik az épületet.

A téli napsütésben is csábít a Vánkos
Fotó: Mészáros Annarózsa

 

Bár közvetlenül a főút mellett van, és az út túloldalán az észak-balatoni vasútvonal halad, a száz éves épület közel egy méter vastag falai és a hangszigetelt ablakok miatt nem halljuk zavaróan a civilizáció zaját.

Csend, csoda, lelassulás

A 2017 óta működő Vánkos panzióban Hernádi Henriett mutatja be a száz éves épületet.

Meg kellett tanulni lassítani, mondja Hernádi Henriett
Fotó: Mészáros Annarózsa

 

– Amikor megláttam a házat, nem így nézett ki, korábban Rózsa büfé néven ismerték a helyiek és az itt nyaralók, a 2010-es években sokáig gazdátlanul várta, hogy beleszeressen valaki. Mivel számomra fontos a környezetvédelem és az értékmentés, a legtöbb munkát helyi vállalkozókkal végeztem, a bútorokat is igyekeztem a környékről beszerezni. Bár először nehéz volt a fővárosi pörgős léthez szokva belerázódnom az itteni lelassulásba, de megérte várni.

Hernádi Henriett kalauzol bennünket a 100 éves falak között
Fotó: Mészáros Annarózsa

 

Ez a lassabb tempó a vendégeknek a nyugodt pihenést jelenti, nem sietnek haza tőlünk, jó itt elmélázni, pihenni, feltöltődni, elcsendesedni. Persze, amikor a tervezett nyitásom csúszott néhány hónapot, nem mindig voltam ilyen türelmes én sem – nevet Heni. – Mivel láttam, hogy vastagok a falak, elterveztem, hogy addig bontjuk vissza, míg elő nem kerül a ház régi formája. Szerencsénk volt, a gipszkartonok mögül csodák bukkantak elő.

Vártam, mikor bukkannak elő a csodák
Fotó: Hernádi Henriett saját / archív

Békebeli szálló, kocsma és diszkó is volt

Maga az épület a Szalai család tulajdona volt, ők építették az 1930-as években. Nagyon megtisztelő volt, hogy a már felújított házban vendégül láthattam őket. Nagyon érdekes a történet, hogyan találtunk egymásra. Egy leszármazottuk, Schneider Gábor a vonaton ülve vette észre, hogy valaki felújította az épületet.

A Szalai család
Fotó: Hernádi Henriett saját / archív

 

A Szalai Szálló idején is a fenti rész volt a szálló, lent szatócsbolt és vendéglátóhely üzemelt. A nagypapának és nagymamának itt volt az esküvője, ők azóta nem jártak itt, hogy eladták a lakásukat. Elég szomorú sors volt az övék, az államosításkor az Áfész kocsmaként üzemeltette a helyet, ők fent laktak. Amikor ők elmentek, a hely egy tipikus vasútállomáshoz közeli vendéglátóhely lett. Ahogy a helyiektől megtudtam, ebben az épületben mindig zajos közösségi élet zajlott. Van, aki úgy emlékszik, nemcsak diszkó, hanem kupleráj is működött a házban, és sokan jó szívvel gondolnak vissza olyan bulikra, ahol életre szóló szerelmek szövődtek.

Nyugodt szobák, aktív közösségi helyszín

Heninek fontos, hogy az egész évben nyitva tartó vendéglátóhely becsatlakozott a badacsonyi vérkeringésbe, közösségi térként is tekint a Vánkosra. Aktív résztvevői a Gasztrohegy programsorozatnak és a badacsonyörsi szüreti és adventi rendezvényeknek is.

Azonnal kipróbálnánk az ágyat
Fotó: Mészáros Annarózsa

 

– A szobáknak virág neveket adtam, egyrészt, mert imádom a virágokat, másrészt, mert én mindig valamilyen virág nevű utcában laktam korábban. Az orgona, napraforgó, nőszirom, páfrány, csillagvirág nevű szobák különleges hangulatúak, némelyikből a Balatont, másikból a környező hegyeket látjuk.

Minden apróság a helyén van
Fotó: Mészáros Annarózsa

 

A gardróbszekrények egy kővágóörsi asztalos művei, néhány bútort a káptalantóti piacon találtam, a két kovácsoltvas ágy egy somogyi kovács mester műve, a bontott faanyagot pedig a Rustik Wood szállította. Az egyik szobában bőrönd lett az éjjeliszekrény, máshol egy különleges alakú, marokkói nyaralást idéző vagy egy csipkével bevont lámpa dobja fel a hangulatot.

Imádjuk a csipke lámpaburákat
Fotó: Mészáros Annarózsa

 

Nyugodtan hozhatod kutyusodat vagy cicádat is, a tulajdonos és a munkatársai is imádják az állatokat.

A korábbi kocsmából bisztró lett, hozhatod négylábú kedvencedet is
Fotó: Mészáros Annarózsa

 

– Természetesen gondoltunk a kicsikre is, ezért egy játszószobával várjuk a gyerekes családokat, ha olvasgatnál, a könyvtárunkból válogathatsz, ha aktívabb programot keresel, adunk bicajt és SUP-ot is a vendégeinknek.

Jó egy kicsit megpihenni
Fotó: Mészáros Annarózsa

 

Nézd meg képeinket:

Olvastad már, hogy a közeli Neptun hotelben talált rá a szerelem a Balaton festőjére?

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva