Mészáros Annarózsa | 2022.12.12. 08:00
Meditáció a gyúróasztal fölött – így készül a bejgli Badacsonyban
Szalma Lili és Hájos Bálint a badacsonyi La Tène megálmodói és a mozgatórugói. Badacsonyi kemencéjükből szép sorban bukkannak ki a pirosra sült bejglik, az ünnep elmaradhatatlan tartozékai. Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy bekukkanthattunk a boszorkánykonyhába, megleshettük hogyan is készül a messze földön híres badacsonyi bejgli.

Sütöttél már bejglit? Megrepedt? Nem? Mi a titkod? Bárki, aki már a konyhaművészet valamely ágával találkozott, pontosan tudja, hogy a konyha egy veszélyes üzem, ahol minden jó és rossz dolog is kisülhet. Szó szerint. A városi legenda szerint a repedt bejgli a jó bejgli, de azért valljuk be: tükrösen és egyben a legszebb. Most kiderül, hogy nem reped meg a badacsonyi bejgli.

— Sokszor nem reped meg, de ha mégis, akkor ez orvosolható: amikor kiveszed a sütőből, akkor még annyira forró a tészta és a töltelék is, hogy össze lehet tapasztani. Forrón még formázható, forrasztható egy kis simogatással — mondja és mutatja is Bálint és szakértő mozdulatokkal dédelgeti, simogatja, pofozgatja a tűzforró süteményt. És valóban, az a kis repedés már el is tűnt. Hűlhet a rudacska, vár rá az ünnepi csomagolás. — Klasszikus diós, mákos, ezenfelül török-mogyoró – nutellakrémes és pisztáciás bejgliket készítünk idén. Az első háromnál arra törekedtünk, hogy minden alapanyag a környékről származzon. Mindenből körülbelül 50-50 kiló fogy el. Egy bejglibe 130 gramm töltelék kerül.

Tavaly 1000 körül volt a lesütött bejglik száma. Idén szeretnénk ezt megugrani.

Egy óra alatt, ha hárman dolgoznak, akkor 70 bejglit tudnak elkészíteni. Mindenki nyújtja, tölti, tekeri, így lehet nagyon gyorsan és precízen ezt a mennyiséget tartani. Nyújtás, töltés, tekerés, pihentetés, kenés, pihentetés, sülés, hűlés, csomagolás, címkézés a menetrend minden darabnál.

 

Fúziós recept a kelesztőtálban

Bálint mindent beletett a tökéletes bejgli receptjébe. Régi cukrászreceptek és saját receptek szolgáltak alapul.

— És addig gyúrta, keverte: ez a zsiradék, ilyen vaj, amolyan liszt… Rengeteg munka és kísérlet van benne, hogy ilyen tudott lenni, amilyen — pillant be Lili a konyhába, ahol serényen folyik a munka — De ez is folyamatosan változik, hiszen idén új helyről hozzuk a mákot. Elképesztően jó minőségű ez a mák, de nagyon-nagyon aprószemű. Átültettük ugyanabba a receptúrába, de egyáltalán nem úgy viselkedett, ahogyan azt vártuk. Így el kellett kezdeni a szárazanyag, a nedvesanyag és más összetevők arányait átkalkulálni, újraszámolni — számol be Lili a nem várt eseményekről. — A lisztünk is máshonnan van, mint tavaly, így azzal is újra kellett tervezni a tésztát. November elején kezdtük a próbasütéseket. Ezzel telt 2-3 hét: sütés, kóstolás, módosítgatás, mire összeállt a tökéletes receptúra.

 

A gyúróasztal mellett megtudunk egy bensőséges titkot a készítőktől: a bejgli sütés egy meditatív állapot. Nem monoton, hiszen sok részből áll mire a feltekert tészta a csomagba került. De a nyújtás-töltés-tekerés hármassága egy harmonikus állapotot idéz elő.

5B — mi az?

Egy szuper duó is létrejött, mégpedig az Egy bor egy bejgli. Sike Balázs borásszal október elején ötleteltünk és a sok bé betűből létrejött a Balázs és Bálint bora és bejglije Badacsonyból.
Balázs ajánl és párosít borokat a bejglikhez, mégpedig egy Zeuszt, ami picit édesebb, magasabb cukortartalmú bor a dióshoz, s egy furmintot a mákoshoz. De a bejgliben az a jó, hogy univerzális, minden itallal jól működik. Gyerekeknek forrócsokival, teával, kakaóval csúszik jól igazán.

Bejgliből túratábla

Tavalyi kampány bejgliből lett túratábla. Az ünnepi süteményválogatások és az egyedi tervezésű, karácsonyi ajándékcsomagok bevételéből minden egyes eladott termék után 500 forintot a Nemzeti Park Igazgatóságának ajánlottak fel, akik ebből a Badacsony környéki túraútvonalakra készítettek informatív, játékos ismertető táblákat. A téli időszakot követően a jelenlévő táblák tartalmait frissítik. Így nem csak egyszer olvasósak a táblák.

Forrás: Hivatalos sajtófotó / ClickbySimon

– A miénk, a tiétek, a természeté, szólt az ünnepi szlogenünk, mert szerettünk volna olyan mondanivalóval kombinálni a karácsonyi kollekciónknak, ami által nem csak mi, hanem rajtunk keresztül a Balaton-felvidéki Nemzeti Park, a közvetlen környezetünk is nyerhet – mondta Szalma Lili. – A tavaly karácsonyi süteményes doboz rendelésekből összesen 120 ezer forint gyűlt össze a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatósága részére. A létrejött együttműködésnek köszönhetően négy különböző információs megálló kialakítására került sor Badacsony népszerű Tűzgyűrű tanösvényén.

 

Badacsonyból a Bartók Béla útra

A desszertműhely rajongótábora túlnőtt a Balatonon, így La Tène csapata mert nagyot álmodni és novemberben megnyitották pop-up store-jukat Budapest szívében, a Bartók Béla úton. Ebben az üzlethelyiségben tavasztól őszig a mindszentkállai Kő fagyi!? munkálkodik, de hogy a hűvös évszakban se maradjon a főváros Balaton nélkül, így a La Tène-é a terep.

— Mi vagyunk ott is, nincs külön stáb, hogy ugyanazokkal az arcokkal találkozzanak a betérők, mint itt Badacsonyban. Ez is szerintem az egyik sikere, hogy aki itt megismert minket, aki tudja, hogy ki van a La Téne mögött, s innen 150 kilométerre besétál abba az üzletbe, ugyanazokkal az arcokkal találkozik — meséli Lili lelkesen a budai kalandokat. — Ott 5 napot van nyitva az üzlet, itt 3 napot, így elég nagy logisztikát igényel a dolog, de nagyon élvezzük, hogy március 31-ig miénk a tér, utána már mi is nyitjuk a fagyipultot itt Badacsonyban. Egy héten kétszer szállítunk, amit tudunk. Itt kell elkészíteni mindent, ott nincs sütés, csak tálalás. A kényesebb süteményeinket pohárdesszertként alkottuk újjá, az aprósüteményeket csak mártani, szórni, dekorálni kell a helyszínen.

Örülünk, hogy a badacsonyi bejgli egészen Budapestig elér.

 

Nézd meg képeinket Badacsonyból, a bejglik készüléséről!

 

 

Te is kipróbálnád otthon a bejglisütést? Hoztunk néhány receptet!

Puha bejgli (gesztenyés és mákos)

Fotó: mindmegette.hu

 

Hozzávalók

A tészta hozzávalói (4 db bejglihez):

20 dkg vaj
8,5 dkg zsír
6 dkg porcukor
0,6 dkg só
65 dkg liszt
2 db tojássárgája
2 dkg élesztő
2 dl hideg tej
2 db tojássárgája (a kenéshez)A gesztenyés töltelékhez (1 db bejglihez):
25 dkg gesztenyemassza
2 ek cukor
1 ek rumaroma
1 db narancs reszelt héja
1/2 db narancs leve
2 ek búzadara (a szóráshoz)A mákos töltelékhez (3 db bejglihez):
50 dkg darált mák
38 dkg cukor
2 db reszelt alma
4 ek lekvár
2 db citrom (reszelt héja és leve)
3 dl tej

Elkészítés

1) Egy tálba kimérjük a vajat, a zsírt, a cukrot, a sót és a lisztet, majd összemorzsoljuk a tojássárgájával. Egy másik tálban összekeverjük az élesztőt és a et. Gyors mozdulatokkal összegyúrunk a kettőt (ne gyúrjuk túl). Száraz, hűvös helyen pihentetjük a tésztát kb 30 percig.

2) Az egyik tálban kimérjük a gesztenyés bejgli hozzávalóit, és alaposan elkeverjük. Egy másik tálban összekeverjük a mákot, a cukrot, a reszelt almát, a lekvárt, a citrom héjat és levét. Felforraljuk a et, és a mákos töltelékhez keverjük. Hideg helyre tesszük, és hagyjuk teljesen kihűlni.

3)A tésztát 4 részre osztjuk (érdemes lemérni) minimálisan lisztezett deszkán. Kb. 20×25 cm-es téglalap alakúra nyújtjuk. A tölteléket a kanál gömbölyű felével elsimítjuk a kinyújtott tésztán, majd feltekerjük.

4) Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és fogvájóval megszurkáljuk az aljáig. Lekenjük tojássárgájával, majd hűvös helyre tesszük, amíg meg nem szárad. Kb. 160-170 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és 35-40 percig sütjük (ha nagyon pirul a teteje, akkor alufóliával letakarjuk). Hagyjuk kihűlni, majd felszeleteljük.

 

Pudingban sült birsalmás-mákos bejgli

Fotó: mindmegette.hu

Hozzávalók

  • 1 db birsalma
  • 4 ek cukor
  • 2 rúd fahéj
  • 0.5 rúd mákos bejgli
  • vaj
  • 5 szem aszalt szilva
  • 3 dl tejszín
  • 1 ek vanília aroma
  • 2 db tojás
  • 0.3 dl szilva pálinka
  • 10 dkg cukor

Elkészítés

1) A pudingban sült birsalmás-mákos bejgli elkészítéséhez a megtisztított birsalmát vékony szeletekre vágjuk, majd 4 ek cukorral és 1 rúd fahéjjal ízesített vízben félkeményre főzzük.

2) A bejglit kb. 1 cm vastag szeletekre vágjuk. Kivajazunk egy 15 cm-es formát, és elrendezzük benne a bejgli- és a birsalmaszeleteket, valamint a felaprított aszalt szilvát.

3) A tejszínt felforraljuk a vaníliával és a másik rúd fahéjjal, majd levesszük a tűzről. Lefedjük, 5 percig pihentetjük. A tojásokat összekeverjük a pálinkával és 10 dkg cukorral, majd hozzácsurgatjuk a langyos tejszínhez. A fahéjat eltávolítjuk. A tejszínes keveréket a bejgliszeletekre öntjük, és 30 percig pihentetjük.

4) A formát egy öblösebb aljú tepsibe öntjük, majd köréöntjünk a forma feléig forralt vizet. 175 fokos sütőbe toljuk 40–45 percre, mialatt a puding besűrűsödik.

 

A Balatonra tömegközlekedéssel is eljuthatsz! Nézd meg menetrendi keresőnket!

Tervezd meg az utazást!
:

 

Nyitókép: Mészáros Annarózsa/likeBalaton.hu

 



 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva