Mihály Szilvia | 2021.10.04. 09:00
Ömlik be a szőlő a Hableányba
Az időjárásnak köszönhetően csúcson van a szüret a Laposa birtokon, a korai szőlők később értek, a későbbi fajták viszont hamarabb, így hatalmas a forgalom a Hableány feldolgozó üzemében.

A Hableány épületében beszélgetünk Laposa Bencével az idei szüretről, igazán érdekes, hogy az épület egy része étteremként, egy másik része kiállító teremként, míg a hátsó része borászati üzemként funkcionál.

Az étteremből üvegfalon keresztül benézhetünk a hatalmas acéltartályok közé, a parkolóból látjuk, ahogy a szőlővel megpakolt teherautókról lekerül a termés, és elnyeli a feldolgozó üzem. A többfunkciós cégközpontban és kint a hegyoldalakon is gőzerővel folynak a munkák.

Az étteremből rálátunk a borászati üzemre
Fotó: Mészáros Annarózsa

– A szüret az év legizgalmasabb és legmozgalmasabb időszaka, évente körülbelül 500 000 palack bort készítünk, főbb fajtáink az olaszrizling, a rajnai rizling, a szürkebarát, a kéknyelű, a furmint és a juhfark. Badacsonyban, a Csobáncon és a Köves-hegyen vannak a legnagyobb parcelláink.

– Milyen szőlőfajtákat szedtek most?
– Szinte mindent. A korai fajták másfél-két hetet csúsztak, így később tudtuk elkezdeni a szüretet a tervezettnél.
A középérésű és a későbbi fajták jönnek előre, a melegnek köszönhetően a szüret eleje és vége összenyomódott, így szinte két hét alatt kell leszedni az idei termést.

Laposa Bence
Fotó: Mészáros Annarózsa

– Kézzel szüreteltek?
– Kézzel is. A gépi szüretelés ma már elengedhetetlen, az alap borok nagy része gépi szüretből készül, így sokkal gyorsabb a munka. Ami egy összeszokott 8-10 tagú szüretelő csapatnak egy napig tart, az a gépekkel fél óra leszedhető.
A prémium tételeknél viszont fontosak a kézzel szedett fürtök, az odafigyelés, ehhez megvannak a szüretelő brigádok, akiknek szó szerint a kezükben van ez a munka.
Minden nap a maximális mennyiséget dolgozzuk fel, a szőlő ide érkezik a Hableány épületébe, itt kerül feldolgozásra. Még a következő napokban gőzerővel szüretelünk, aztán kicsit lassul a tempó.

Fotó: Laposa borbirtok

– Milyen minőségű az idei szőlő?
– Nagyon szépek a szőlők, megvannak a savak, jók a cukrok, szép, kerek borok készülhetnek.
Fejben már összeállt, hogy miből milyen bor készül, erre az évek során már elég nagy rálátásunk van. Már az determinálja a szőlőt, melyik dűlőről érkezik.

Fotó: Laposa Borbirtok

– Mi lesz az első palackozott borotok?
– Az Illatos borunk lesz az első palackozott tételünk, évek óta ez az újborunk.
Ezt a szőlőt szedjük legelőször, ebből tudunk a legkorábban a legkisebb beavatkozással palackos bort készíteni. Aztán pár héttel később érkezik a Friss és a Rosé.

Fotó: Mészáros Annarózsa

– Mikor kóstolhatjuk az idei újborokat?
– November 20-án egy közös badacsonyi rendezvényen végre megkóstolhatjuk munkánk első gyümölcseit, az izgalmas, friss újborokat, de ez csak egy apropó a találkozásra. A közös pont Badacsony, a minőség, a terroir tisztelete, az alkotás öröme és a közös ünneplés. A résztvevő borászok nem csak egy újbort hoznak, hanem két izgalmas, régebbi tételt is.
A Hableány funkciója eredetileg is közösségi tér és találkozó pont volt, szüreti báloknak, kóstolóknak adott helyet, szeretnénk, ha ez folytatódna. Ezért idén újra összegyűlnek itt nálunk a borvidék borászatai egy évjárat mustrára és találkozóra.
Kattints ide a részletekért.

Olvasd el a déli parton, Podmaniczky Péterrel készített szüreti interjúnkat is.

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva