likeBalaton.hu | 2020.11.12. 12:00
Örökbefogadták és nevet is kapott a 65 éves himalájai cédrus Badacsonyban
A 22 méter magas lenyűgöző szépségű himalájai cédrus a badacsonyörsi Folly Arborétum Fogadj örökbe egy fát kezdeményezése során talált jelképes új gazdára, és mostantól Nobilus, kiváló névre hallgat.

Nem csak a tobozok nőnek hatalmasra a Folly Arbortéumban, hanem a cédrusok is. Itt elolvashatod, milyen volt a különleges tobozszüret!

A 35 cm-es, ragacsos zsákmány közel 3 kg
Fotó: Mihály Szilvia

A Folly Arborétum és Borászat Fogadj örökbe egy Folly fát! elnevezésű kezdeményezése keretében az arborétum egyik örökbe fogadásra váró fájának, a 65 éves és kb. 22 méter magas Himalájai cédrusnak kerestek nevet. A fát még Folly Gyula, az alapító fia ültette, Folly Réka tulajdonos nagypapája 1955-ben. Feljegyzéseiből az derül ki, hogy ez a cédrusmag „az összes fenyőmagok között a legjobban kel és nő, nálam még a palánta-dőlés sem ártott neki eddig”.

A Folly cédrusai és ciprusai lenyűgöző méreteikkel, illataikkal, színeikkel egy másik világba kalauzolják a látogatókat. Az idő lelassul, a természet ereje érezhetővé válik.

Fenyők és cédrusok birodalma
Fotó: Mihály Szilvia

 

Himalájai cédrus (Cedrus deodara) természetes élőhelye a Himalája nyugati és középső vonulatain, Kelet-Afganisztántól az indiai Garhwal megyéig (Delhi délköréig) terjed. Emellett még Nepál nyugati részén, a Kurnauli-völgyben fordul elő. Eredeti termőhelyén magassága elérheti az 50 métert, Európában mintegy feleekkorára cseperedik. Koronája a fiatalon is lecsüngő ágvégekkel festői, széles, kúpos; idősebb korában ernyősödő. Fiatal hajtásai fagyérzékenyek. A szárazságot jól tűri, de gyors növekedéséhez öntözni kell. Világos helyen érzi jól magát, és évente akár 40 centimétert is nőhet.

Az arborétum a Fogadj örökbe egy Folly fát! elnevezésű kampányával elsősorban az ember természetszeretetét és környezettudatosságát szeretné erősíteni, és nem utolsó sorban trendivé tenni a természet iránti elkötelezettséget a gyerekek és felnőttek körében egyaránt.

A közösségi oldalon beküldött 40 névjavaslat közül 4 jutott a döntőbe: Széprus, Hegylakó, Smaragdóriás, Nobilius. Erre a négy névre szavazhattak az érdeklődők a második körben.
Összesen 840 szavazat érkezett a névjavaslatokra. A nyertes név, amelyre a legtöbben szavaztak, a Nobilius lett, amelyet a névadó „kiváló” jelentése miatt küldött be a pályázatra. A nyertes névadó egy évig a játékban megjelenő fa örökbefogadójává vált.

A Cédrus az arborétum egyik meghatározó növényéről kapta a nevét
Fotó: Széll Bálint / Folly Arborétum

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva