Mészáros Annarózsa | 2024.04.06. 16:00
Remek tételek kerültek a palackokba 2023-ban – 1. rész
Idén is körbekérdeztük a badacsonyi és a Szent György-hegyi borászokat miként értékelik az elmúlt évet és milyen reményeket fűznek az előttük állóhoz. Először Laposa Bence, Nagy István, Istvándy Gergely, Gilvesy Róbert és Nagy Leopold avat be a műhelytitkokba.

Laposa Birtok

Laposa Bence
Fotó: Mészáros Annarózsa/LikeBalaton.hu

– Nagyon szerettük a ’23-as évet – kezdi beszámolóját Laposa Bence. – Szokás szerint egy küzdelmes évjárat volt, hiszen nagyon egybeértek szüretkor a fajták, 1-2 héttel később kezdődött a szüret és ugyanennyivel korábban is fejeződött be, mint terveztük. Egy rettenetesen intenzív szüreti időszak volt. Viszont jó idő volt, aminek rettenetesen örültünk, és így minden jól és szépen működött. Nagyon szeretjük a borokat, a könnyedek is jók, a komolyak is és jók, tehát teli vagyunk pozitív gondolatokkal az évjárat kapcsán. Évjárat jóslásokba nem szoktam belemenni, mert azt már megtanulta az ember, hogy amíg nincs benn a pincében a bor, addig még az utolsó nap is bármi lehet. Mi tesszük a dolgunkat: végeztünk a metszésekkel, csináljuk a kötözéseket, már a fű szerencsére elkezdett nőni, tehát unatkozni, azt biztos, hogy nem fogunk. Bízunk benne, hogy a faggyal nem lesz problémánk, aztán megyünk előre!

 

Fata Pince

Nagy István mesél a négy évszakos Balatonról
Fotó: Mészáros Annarózsa

– A 2023-as év számunkra rapszodikus volt, de azt szokták mondani, ha a vége jó – minden jó és: a vége jó – mondja Nagy István, tulajdonos. – Egy hideg, esős nyár után jött egy kellemes ősz, szeptember, október és azt mondom, hogy 98 százalékban a szőlő utolérte magát és egy nagyon jó minőséget tudtunk szüretelni. A pincében folynak a munkálatok, palackozásra való előkészítés az új borok palackba kerülnek heteken belül. S most már nekiállunk aktívan készülni a nyári időszakra. Az elmúlt időszak fagyocskái a mi területeinket nem érintették, a barackfákat, szilvafákat sokkal jobban. Tehát a szőlővel úgy látom nem lesz ilyen jellegű probléma.

 

Istvándy Birtok

Istvándy Gergely
Fotó: Mészáros Annarózsa

– Mostantól tudom azt mondani: nagyon szép tételeket sikerült hordóba, palackba tenni – büszkélkedik Istvándy Gergely. – A rajnai, az olasz, a kéknyelű – ezek a kiemelt fajtáink és nagyon szép tételek vannak a pincében. Az egész évet tekintve például turizmus területén van hiányérzetem a tavalyi évre, de 2024-et reményekkel teli évnek érzem, tele pozitív energiával. Igyekszem a Borműhelyt is egy kicsit újratervezni, pont tíz éve hoztam létre. Akkor alapvetően ennek egy interaktivitást szerettem volna, de olyan lassan indult el a borműhely., hogy mire megismerték, kialakult a vendégkör, egy kicsit elvesztettem a spirituszt, így kicsit háttérbe szorult. Holott ez egy látogatóközpont, ahol nem csak egy pohár bor várja az érdeklődőket, hanem ennél egy kicsit színesebb program: belső bormozi terem, illatfelismerő játék, borkészítés. Ezt megpróbálom kézzelfoghatóvá tenni, hiszen azt gondolom, hogy ez hoz majd egy kis újdonságot a Borműhely életébe. A borok vonatkozásában pedig visszaléptem egy pár lépést és nem a volumenbeli növekedés most az elsődleges, hanem önmagamnak egy megerősítés, a kiemelt tételeknek a személyes létrehozása, alkotása. Ehhez készült egy kis pince, és ott mind hordós tételek, mind pedig azok a kiemelt tételek szerepelnek, amelyekről úgy érzem, hogy a tavalyi évnek részben egy kicsit az esszenciái, drágakövei lesznek. A Drágakő már nem csak egy egy bor lesz, hanem egy minőségi kategóriát fog jelenteni, mi nekem egy grand selection, egy kis plusz hozadék lesz. Mindemellett télen zajlott a Kéknyelű védjegyének az előkészítése – lassan már célegyenesben vagyunk, most már talán pontot fogunk tenni annak a hosszú folyamatnak a végére, hogy a Kéknyelűnek megfogalmazódnak azok a végleges keretei, amiben majd ezek a borok egyre komolyabb minőséget képviselnek.

 

Gilvesy Pincészet

Gilvesy Róbert
Fotó: Mészáros Annarózsa

– A tavalyi év számunkra borzasztóan rossz volt, mezőgazdaságilag, termésileg egyaránt – panaszolja Gilvesy Róbert. – Végigsöpört a peronoszpóra, így igen kevés volt a termés. De amit leszüreteltünk az nagyon szép lett és ez sok energiát ad. Most egy sokkal jobb évet várok, nyilván, mert nem volt annyira erős a ’23-as. Szépen elindult az erős csapatunk, elkezdtünk a munkákat, és jó időben vagyunk!

 

Folly Arborétum és Borászat

Nagy Leopold, a Folly borásza
Fotó: Mészáros Annarózsa/likeBalaton.hu

– Egy nagyon jól sikerült, díjakban gazdag 2023-as éven vagyunk túl. Azt gondolom, hogy a ’22-es évjárat érdekesen indult az év eleje, de a szüretre azt gondolom, hogy megoldódtak a problémáink amiket az időjárás okozott, és a végére nagyon szép tételeket sikerült a piacra hoznunk. Elmondhatjuk, hogy az összes borunk díjat kapott a 22-es évjáratból. A tavalyi év a vendégforgalom szempontjából az Arborétumban mindenképpen nagyon szépet mutatott és a borok fogyásában is megmutatkozott, hogy nagyon szerették a vendégeink a borainkat, és országosan is szinte elfogyott az összes borunk, úgyhogy nagyon boldogok voltunk. A mi olvasatunkban egy szép évet zártunk! Az idei év nehézsége az a mumus rendszer, az EPR, a kötelező visszaváltási rendszer bevezetése, amely egy nagyon nehéz kérdés. Azt gondolom, a borászatoknak itt az adminisztratív dolgokkal kellett megbirkóznunk év végére – év elejére, hogy végre. Ez abban nehezíti meg a borászatok életét, hogy nagyon hosszú idő, míg forgalomba tudunk hozni egy bort. Példaként tudom azt mondani, hogy a ’23-as rozéinkat decemberben már le palackoztuk, de csak február elején tudtuk forgalomba hozni. A szőlészeti szempontból a metszéseken túl vagyunk, azt gondolom, hogy mindenképp egy jó év ígérkezik. Volt egy erős mínuszunk és az alsó területeinken fagykárra lehet számítani, de még nagyon korán vagyunk, remélem ki fogja ezt heverni a szőlő. Bízunk benne, hogy ilyen nem lesz már idén. Az már biztos, hogy körülbelül egy hónappal, de legalább két héttel előbbre vagyunk, mint az előző év az érés szempontjából. A szürkebarátot augusztus közepén biztos, hogy már szüretelni kell!

 

A Balatonra tömegközlekedéssel is eljuthatsz! Nézd meg menetrendi keresőnket!

Tervezd meg az utazást!



:


 

Nyitókép: Mészáros Annarózsa/likeBalaton.hu

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva